Ποιος είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο ηθοποιός πού έγινε ο ήρωας της Δυτικής Συμμαχίας
Date:
Όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μεγάλωνε στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η εβραϊκή οικογένειά του μιλούσε ρωσικά και ο πατέρας του απαγόρευσε κάποτε στο νεαρό Βολοντίμιρ να πάει στο εξωτερικό για σπουδές στο Ισραήλ. Ετσι ο Ζελένσκι σπούδασε νομική στην πατρίδα του. Μετά την αποφοίτησή του, βρήκε διέξοδο στην υποκριτική, παίζοντας κωμικούς ρόλους σε κινηματογραφικές ταινίες.
Στη δεκαετία του 2010 ήταν φτασμένος σταρ, ένας από τους κορυφαίους διασκεδαστές της Ουκρανίας με την τηλεοπτική σειρά “Servant of the People”.
Σε αυτό το σήριαλ υποδυόταν έναν αξιαγάπητο δάσκαλο γυμνασίου που έχει βαρεθεί με τους διεφθαρμένους πολιτικούς και ο οποίος κατά λάθος γίνεται πρόεδρος.
Μόλις λίγα χρόνια αργότερα, ο Ζελένσκι έγινε στην πραγματικότητα ο πρόεδρος της Ουκρανίας και καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πολιορκούν τη χώρα του και οι πύραυλοι της Μόσχας συντρίβουν την ειρήνη στο πανέμορφο παλιό Κιέβο, μεγάλο μέρος του κόσμου κοιτάζει με τρόμο, το νέο του ρόλο, αυτόν του να υποδύεται έναν απίθανο ήρωα του 21ου αιώνα.
Με θάρρος, καλό χιούμορ και χάρη που έχει σαγηνεύσει το λαό του και εντυπωσίασε τους δυτικούς ομολόγους του, ο γεροδεμένος, μελαχρινός, 44χρονος πρώην ηθοποιός αρνήθηκε να εγκαταλείψει το Κίεβο, παρά τον ισχυρισμό του ότι έχει έναν στόχο στην πλάτη του από τους Ρώσους εισβολείς.
Οι πολιτικοί παρατηρητές, πολλοί από τους οποίους κάποτε έβλεπαν τον Ζελένσκι ως “ελαφρύ”, λένε ότι έχουν συγκινηθεί από το παράδειγμά του.
Σε μια επίδειξη σκληρότητας, μετά από μια πρόταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τον φυγαδεύσουν σε ασφαλές μέρος, ο Ζελένσκι απάντησε την Παρασκευή: «Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι βόλτες».
Οι ρωσικές δυνάμεις το Σάββατο περικύκλωναν το Κίεβο την τρίτη ημέρα του πολέμου και ο κύριος στόχος, λένε στρατιωτικοί παρατηρητές, είναι να φτάσουν στην πρωτεύουσα για να “ξηλώσουν” τον Ζελένσκι και την κυβέρνησή του και να εγκαταστήσουν κάποιον πιο συμμορφούμενο προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εν όψει της ρωσικής εισβολής, ο Ζελένσκι είχε ασκήσει κριτική στις ανοιχτές και λεπτομερείς προειδοποιήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις προθέσεις του Πούτιν, λέγοντας ότι ήταν πρόωρες και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό. Αλλά μετά την έναρξη του πολέμου, επέκρινε την Ουάσιγκτον ότι δεν έκανε περισσότερα για να προστατεύσει την Ουκρανία, είτε μέσω στρατιωτικής βοήθειας είτε μέσω της επιτάχυνσης της προσπάθειάς της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η τόλμη στη στάση του Zελέζνι να υπερασπιστεί σθεναρά κυριαρχία της Ουκρανίας ήταν μη αναμενόμενη από έναν κωμικό, του οποίου η μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για πολλά χρόνια ήταν η αίσθηση ότι ήταν πολύ ικανός να επιδιώξει συμβιβασμό με τη Μόσχα. Κατέβηκε στις εκλογές με την ατζέντα ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί την ειρήνη με τη Ρωσία, η οποία είχε καταλάβει την Κριμαία από την Ουκρανία και είχε υποστηρίξει δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές το 2014, οδηγώντας σε μια στυγνή σύγκρουση που είχε σχεδόν 15.000 θύματα.
Αν και ο Ζελένσκι διαχειρίστηκε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων, οι προσπάθειες για συμφιλίωση υποχώρησαν καθώς η επιμονή του Πούτιν να απομακρυνθεί η Ουκρανία από τη Δύση γινόταν όλο και πιο έντονη, δείχνοντας την κυβέρνηση του Κιέβου ως φωλιά εξτρεμισμού που διευθύνει η Ουάσιγκτον.
Ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε τη δική του ιστορία:
Εβραίος, από την ανατολική Ουκρανία, ρωσόφωνος γηγενής, με στενούς φίλους μεταξύ των Ρώσων καλλιτεχνών, για να αποδείξει ότι η χώρα του είναι μια χώρα με δυνατότητες και όχι η γεμάτη μίσος πολιτική της φαντασίας του Πούτιν.
Παρά τη σκοτεινή ιστορία του αντισημιτισμού της Ουκρανίας, που χρονολογείται από αιώνες στα πογκρόμ των Κοζάκων και τη συνεργασία ορισμένων αντισοβιετικών εθνικιστών με τη γενοκτονία των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουκρανία μετά την εκλογή του Ζελένσκι το 2019 έγινε η μόνη χώρα εκτός Ισραήλ με πρόεδρο και πρωθυπουργό που ήταν Εβραίος. (Ο παππούς του Ζελέζνι πολέμησε στον Σοβιετικό Στρατό ενάντια στους Ναζί, ενώ άλλα μέλη της οικογένειάς πέθαναν στο Ολοκαύτωμα).
Όπως και στον τηλεοπτικό του χαρακτήρα, ο Ζελένσκι ανέβηκε στην εξουσία με συντριπτική πλειοψηφία στις εκλογές, νικώντας έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία. Υποσχέθηκε να σπάσει την εξουσία των διεφθαρμένων ολιγαρχών που έλεγχαν την Ουκρανία μετά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το ότι αυτός ο πρωτοεμφανιζόμενος νέος, που έκανε εκστρατείες κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούσε από το πουθενά να διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα της χώρας ήταν ανησυχητικό για τον Πούτιν, ο οποίος σιγά-σιγά διέλυσε τη δική του αντιπολίτευση στη Ρωσία.
Ο κορυφαίος πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, επίσης κωμικός, σταυροφόρος κατά της διαφθοράς, δηλητηριάστηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες το 2020 με νευροτοξική ουσία που εφαρμόστηκε στα εσώρουχά του. Έδινε μάχη για τη ζωή του όταν του επετράπη υπό τη διεθνή διπλωματική πίεση να φύγει στη Γερμανία για ιατρική περίθαλψη και όταν οι γιατροί εκεί τον έσωσαν, επέλεξε να επιστρέψει στη Ρωσία παρά τον βέβαιο κίνδυνο.
Ο Ναβάλνι, τώρα σε ρωσική φυλακή, κατήγγειλε τη στρατιωτική επιχείρηση του Πούτιν στην Ουκρανία.
Τόσο ο Zελέζνι όσο και ο Ναβάλνι φαίνεται να μοιράζονται μια προοπτική ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πεποιθήσεών τους, ανεξάρτητα από το τίμημα.
«Είναι τρομακτική εμπειρία όταν έρχεσαι να επισκεφτείς τον πρόεδρο μιας γειτονικής χώρας, τον συνάδελφό σου, για να τον στηρίξεις σε μια δύσκολη κατάσταση, (και) ακούς από αυτόν ότι μπορεί να μην τον ξανασυναντήσεις γιατί μένει εκεί για να υπερασπιστεί η χώρα του μέχρι το τέλος», δήλωσε την Παρασκευή ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda.
Ο Ζελένσκι ήρθε για πρώτη φορά στην προσοχή πολλών Αμερικανών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι το 2019 στηρίχτηκε πάνω του για να “σκάψει το λάκο” του τότε προεδρικού υποψηφίου Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ. Αυτό το «τέλειο» τηλεφώνημα, όπως το ονόμασε αργότερα ο Τραμπ, είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή του Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με την κατηγορία ότι έκανε κατάχρηση της θέσης του με την απειλή παρακράτησης 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε εξουσιοδοτημένη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, για προσωπικό πολιτικό όφελος.
Ο Ζελένσκι αρνήθηκε να επικρίνει την κλήση του Τραμπ, λέγοντας ότι δεν ήθελε να εμπλακεί στην πολιτική άλλης χώρας.
Η επίθεση του Πούτιν, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ξεκίνησε νωρίς την Πέμπτη. Ο Πούτιν αρνιόταν επί μήνες ότι είχε πρόθεση να εισβάλει και κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι υποκίνησε πολεμική υστερία όταν ο Μπάιντεν αποκάλυψε τον αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων και όπλων που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τρεις πλευρές.
Ο Πούτιν δικαιολόγησε την επίθεση λέγοντας ότι ήταν για να υπερασπιστεί δύο αποσχισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία από τη «γενοκτονία».
Με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν μια τέτοια εικόνα της χώρας του, ο Ζελένσκι απηύθυνε μήνυμα προς τους Ρώσους για να αντικρούσει την άποψη ότι η Ουκρανία είναι ο επιτιθέμενος και ότι είναι πολεμοκάπηλος: «Σας είπαν ότι διέταξα μια επίθεση στο Ντονμπάς, για να χτυπήσω και να βομβαρδίσω, και ότι δεν τίθεται θέμα περί αυτού. Υπάρχουν όμως ερωτήματα και μάλιστα πολύ απλά. Να βομβαρδίζω ποιον, να βομβαρδίσω τι; το Ντονιέτσκ;
Εξιστορώντας τις πολλές επισκέψεις του και τους φίλους του στην περιοχή είπε:
«Έχω δει τα πρόσωπα τους, τα μάτια τους. Είναι η γη μας, είναι η ιστορία μας. Για τι πράγμα θα παλέψουμε και με ποιον;»
Αξύριστος και με χακί πουκάμισα με πράσινο της ελιάς, έχει μεταδώσει και άλλα μηνύματα προς τους συμπατριώτες του στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες για να τονώσει το ηθικό τους και να τονίσει ότι δεν πάει πουθενά, αλλά θα μείνει για να υπερασπιστεί την Ουκρανία. “Είμαστε εδώ. Τιμή στην Ουκρανία», δηλώνει.
Ο Zελένσκι και η σύζυγός του, Olena, αρχιτέκτονας, έχουν μια κόρη 17 ετών και έναν γιο 9 ετών. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι παρέμειναν στην Ουκρανία, χωρίς να συμμετάσχουν στην έξοδο κυρίως γυναικών και παιδιών προσφύγων που αναζητούν ασφάλεια στο εξωτερικό.
«Ο πόλεμος μετέτρεψε τον πρώην κωμικό από επαρχιακό πολιτικό με αυταπάτες μεγαλείου σε έναν καλόπιστο πολιτικό», έγραψε την Παρασκευή η Μελίντα Χάρινγκ από το Κέντρο Εξωτερικών Υποθέσεων Ευρασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου.
Αν και μπορεί να κατηγορηθεί για το ότι δεν πραγματοποίησε τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις αρκετά γρήγορα και ότι σέρνει τα πόδια του για να σκληρύνει τα μακρά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία τον τελευταίο χρόνο, είπε ο Χάρινγκ, ο Ζελένσκι «έδειξε ένα άκαμπτο χαρακτήρα. Έχει επιδείξει τεράστιο θάρρος, αρνούμενος να καθίσει σε ένα καταφύγιο αλλά αντ’ αυτού ταξιδεύει ανοιχτά με στρατιώτες και έναν ακλόνητο πατριωτισμό που λίγοι περίμεναν από έναν Ρωσόφωνο από την ανατολική Ουκρανία».
«Προς μεγάλη του τιμή, ήταν αεικίνητος».
πηγή ertnews.gr