Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.

Advertisement

«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την -προσαρτημένη στη Ρωσία- Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Advertisement

Προχθές Πέμπτη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν.

«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση».

Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζουν μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών.

Τρίτος γύρος συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο

Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ο. Σολτς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διαφορετικές απόψεις τους, με τον Όλαφ Σολτς να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία. «Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες στο εγγύς μέλλον.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά εδώ και 80 χρόνια – Μαίνεται ανεξέλεγκτη, ένας νεκρός

07/08/25 8:34 μμ

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά εδώ και 80 χρόνια – Μαίνεται ανεξέλεγκτη, ένας νεκρός

ΠΟΥ-Γάζα: «Τον Ιούλιο, σχεδόν 12.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ», δηλώνει ο επικεφαλής του

07/08/25 8:39 μμ

ΠΟΥ-Γάζα: «Τον Ιούλιο, σχεδόν 12.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ», δηλώνει ο επικεφαλής του

ΠΑΟΚ: Ομιλία Σαββίδη πριν τη Βόλφσμπεργκερ

07/08/25 8:41 μμ

ΠΑΟΚ: Ομιλία Σαββίδη πριν τη Βόλφσμπεργκερ

Πυροσβεστική: 63 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

07/08/25 7:41 μμ

Πυροσβεστική: 63 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Η θηλιά σφίγγει στον λαιμό των κτηνοτρόφων: Πωλούνται κοπάδια για να πληρωθούν χρέη - video

07/08/25 6:47 μμ

Η θηλιά σφίγγει στον λαιμό των κτηνοτρόφων: Πωλούνται κοπάδια για να πληρωθούν χρέη – video

Β.Μητλιάγκα για ακύρωση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου: "Ήταν καθόλα νόμιμο"

07/08/25 6:41 μμ

Β.Μητλιάγκα για ακύρωση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου: “Ήταν καθόλα νόμιμο”

Oδηγίες της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες - video

07/08/25 6:18 μμ

Oδηγίες της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες – video

Ανοίγουν 20.000 σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή από Δημόσιο και ΟΤΑ - video

07/08/25 6:10 μμ

Ανοίγουν 20.000 σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή από Δημόσιο και ΟΤΑ – video

Συνωστισμός για μια μόνιμη θέση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους - video

07/08/25 6:01 μμ

Συνωστισμός για μια μόνιμη θέση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους – video

Ασπροβάλτα: Έκρηξη σε σπίτι με τουρίστες - ένας εγκαυματίας, 4 τραυματίες από θραύσματα γυαλιών - φωτο

07/08/25 8:01 μμ

Ασπροβάλτα: Έκρηξη σε σπίτι με τουρίστες – ένας εγκαυματίας, 4 τραυματίες από θραύσματα γυαλιών – φωτο

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματικές ποινικές διώξεις στη μητέρα και τον σύντροφό της για τον βιασμό της 10χρονης

07/08/25 5:40 μμ

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματικές ποινικές διώξεις στη μητέρα και τον σύντροφό της για τον βιασμό της 10χρονης

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών - Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

07/08/25 5:30 μμ

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών – Συντονισμένες προσπάθειες Πυροσβεστικής και δήμου την έθεσαν γρήγορα υπό έλεγχο – video