Πόλη Ανάποδα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο για τον ΟΑΣΘ
Date:
Η δημοτική παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης ”Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής”, θα πραγματοποιήσει αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 12.00 πμ, σχετικά με το θέμα της αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του ΟΑΣΘ.
Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση:
Η οικτρή κατάσταση που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τους χειρότερους βραχνάδες της καθημερινότητάς μας. Κατάσταση που όσο πάει και χειροτερεύει. Αυτή τη στιγμή λιγότερα από 300 λεωφορεία -ακόμη το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) στην πόλη- βρίσκονται σε κυκλοφορία. Τα προβλήματα αυτά πλήττουν πολύ περισσότερο τους/τις εργαζόμενους/ες, τους άνεργους/ες, τους/τις φοιτητές/τριες, τους/τις συνταξιούχους, όλους αυτούς και αυτές δηλαδή που, είτε από ανάγκη είτε από επιλογή, μετακινούνται με τα λιγοστά και σε απαράδεκτη κατάσταση αστικά λεωφορεία ή καταφεύγουν στη χρήση του ΙΧ τους ή στρέφονται στη λύση των ταξί.
Τα προβλήματα αυτά δεν εμφανίστηκαν τώρα: είναι το αποτέλεσμα της επί δεκαετίες συνειδητής προσπάθειας να απαξιωθούν και να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω τα ΜΜΜ και παράλληλα να ενισχυθεί η ιδιωτική μετακίνηση –και μαζί της η αυτοκινητοβιομηχανία και το κύκλωμα του πετρελαίου. Είναι η συνειδητή επιλογή όλων των διοικήσεων του Δήμου μέχρι σήμερα να στερούν ζωτικό χώρο από το λεωφορείο και το ποδήλατο. Είναι το αποτέλεσμα μιας αντίληψης που αντιμετωπίζει τη μετακίνηση ως πεδίο κερδοφορίας για το ιδιωτικό κεφάλαιο, γι’ αυτό ακόμα και το παρκάρισμα είναι ακριβό και η μη συμμόρφωση επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα σε εποχές που σε κανέναν/καμία δεν περισσεύουν.
Στον αντίποδα αυτών των κατεστημένων συμφερόντων, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δημόσια μετακίνηση, με μέσα μετακίνησης ποιοτικά, φθηνά, γρήγορα και προσβάσιμα για όλους και όλες. Πιο συγκεκριμένα:
Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΟΑΣΘ, ως ενιαίο δημόσιο φορέα υπό κρατική ιδιοκτησία, με τη συμμετοχή των Δήμων και με κοινωνικό έλεγχο. Αντιτασσόμαστε στη «λύση» της μερικής ιδιωτικοποίησης με την παραχώρηση δρομολογίων στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Τα 22,3 εκατομμύρια ετησίως που προβλέπει η σύμβαση, να δοθούν στον ΟΑΣΘ και να αξιοποιηθούν για αναβάθμιση του στόλου των λεωφορείων. Και φυσικά δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να υλοποιηθούν πιθανά σχέδια για αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.
Αγωνιζόμαστε για διεύρυνση του μέτρου των δωρεάν μετακινήσεων -το οποίο κατέκτησαν με τον αγώνα τους οι άνεργοι της πόλης μας- στους φοιτητές, τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους που πάνε στη δουλειά τους (σημειώνουμε ότι ακόμα και στη Θεσσαλονίκη παλαιότερα, τα λεωφορεία ήταν δωρεάν τις ώρες που οι εργαζόμενοι πήγαιναν ή γύριζαν από τις δουλειές τους).
Ζητάμε ενίσχυση όλων των γραμμών με περισσότερα δρομολόγια και επέκταση ωραρίου μέχρι και τη νύχτα, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας για δουλειά και ψυχαγωγία. Όλες οι γειτονιές πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα με βάση τις ανάγκες τους, καθώς οι λαϊκές γειτονιές -πολλές από τις οποίες υποτιμούνται σήμερα από τον ΟΑΣΘ- έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από λεωφορεία. Τα δρομολόγια προς τις περιαστικές περιοχές πρέπει να συνεχιστούν, ακόμα και αν δεν θεωρούνται -με βάση τα ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα- κερδοφόρα.
Για να γίνουν όλα αυτά, χρειαζόμαστε επειγόντως πολλά νέα λεωφορεία -τα οποία θα μπορούσε να είχε κατασκευάσει η ΕΛΒΟ για να είναι και φτηνά και καλά, αν δεν την είχαν διαλύσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
Η απόπειρα της Κυβέρνησης να αποσπάσει τις αρχαιότητες της Βενιζέλου, πέρα από ανεπανόρθωτες ζημιές που θα προκαλέσει σε ένα μνημειακό σύνολο που αποτελεί σπουδαίο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας της πόλης, θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις το πολύπαθο έργο του Μετρό, αφού θα πρέπει να γίνουν νέες ανασκαφές στο ελληνιστικό υπόστρωμα και να εγκριθεί νέα μελέτη από το ΚΑΣ. Επομένως, η ταλαιπωρία των κατοίκων της πόλης και το κυκλοφοριακό κομφούζιο πρόκειται να συνεχιστούν αμείωτα. Λύση υπάρχει. Παραμονή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων κατά χώρα, ενώ το Μετρό πρέπει να τεθεί άμεσα σε λειτουργία, ακόμα και αν χρειαστεί ο σταθμός της Βενιζέλου να παραδοθεί αργότερα. Επιτακτική είναι η ανάγκη για γρήγορη επέκτασή του στις λαϊκές περιοχές.
Όσα όμως λεωφορεία και να ρίξουμε στη μάχη, τίποτα δεν θα αλλάξει, αν δεν δώσουμε ζωτικό χώρο στη δημόσια μετακίνηση. Να παλέψουμε λοιπόν για αυτό που δειλιάσανε μέχρι τώρα όλες οι δημοτικές αρχές: αποκλειστικές, προστατευμένες λωρίδες για την κίνηση λεωφορείων. Μόνο έτσι η μετακίνηση με λεωφορείο θα γίνει πιο γρήγορη κι ελκυστική από τη μετακίνηση με ΙΧ. Μια τέτοια απόφαση θα άλλαζε το τοπίο στην πόλη -και θα αποτελούσε και τη δική μας, μικρή συνεισφορά στη μεγάλη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Αφού γίνουν όλα αυτά τα στοιχειώδη, θα μπορούμε να συζητήσουμε και για άλλα ζητήματα. Ζητήματα που είναι αυτονόητα σε άλλες πόλεις, αλλά στη Θεσσαλονίκη του ΟΑΣΘ ακούγονται εξωτικά, όπως η δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων με τα λεωφορεία (με ειδικές βάσεις πίσω ή πλάι από το όχημα), η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμων, η ανανέωση του στόλου με ηλεκτροκίνητα οχήματα, η οργανική ένταξη εναλλακτικών ΜΜΜ, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η προοπτική ανάπτυξης του τραμ, αλλά και η συνολική αναδιάταξη που χρειάζονται τα ΜΜΜ μετά την έναρξη λειτουργίας του Μετρό.
Δυστυχώς τα πρώτα δείγματα της νέας διοίκησης του Δήμου δεν είναι ενθαρρυντικά. Η τάση για αναβολή/ματαίωση πεζοδρομήσεων, αλλά και η απόφαση να αφαιρούνται σταδιακά πασαλάκια από δρόμους της πόλης, χωρίς πρώτα να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αποτελούν κινήσεις που δεν συμβάλλουν στην βελτίωση της κατάστασης. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημα κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την μετακίνηση στην πόλη, με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) να έχει παγώσει μετά την τρίτη δημόσια διαβούλευση. Απαιτούμε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο η εξαγγελθείσα ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά για το κυκλοφοριακό με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, αλλά και συλλογικοτήτων της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε ενημέρωση για την τύχη του ΣΒΑΚ.
Η μετακίνηση είναι βασικό κοινωνικό αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι και όχι εμπόρευμα που μπορεί να αγοράζεται και να πουλιέται. Συνεπώς, κάθε περιορισμός του δικαιώματος αυτού, αποτελεί μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, με έντονο μάλιστα ταξικό χαρακτήρα.
Για τον λόγο αυτό συμμετέχουμε και στηρίζουμε την κινητοποίηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αστική συγκοινωνία στην πόλη μας από την πρωτοβουλία Εργαζομένων – Φοιτητών – Συνταξιούχων Για Τις Αστικές Συγκοινωνίες το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Πηγή thesstoday.gr