Για τη σημασία της ιατροδικαστικής εξέτασης της 9χρονης Τζορτζίνας, του τρίτου κοριτσιού από την Πάτρα που έχασε τη ζωή του, στην ίδια οικογένεια, μίλησε στην ΕΡΤ ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, ενώ ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Για τη σημασία της ιατροδικαστικής εξέτασης της 9χρονης Τζορτζίνας, του τρίτου κοριτσιού από την Πάτρα που έχασε τη ζωή του, στην ίδια οικογένεια, μίλησε στην ΕΡΤ ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, ενώ ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ αναφέρθηκε στους αιφνίδιους θανάτους παιδιών στη διεθνή βιβλιογραφία.

Advertisement
 

Οι ιστολογικές εξετάσεις θα μας δείξουν τι έχει συμβεί

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τρίτη ιατροδικαστική διερεύνηση είναι εξόχως σημαντική και όταν ολοκληρωθεί θα μπορέσει είτε να κλείσει την υπόθεση και να δώσει μία απάντηση στους γονείς που βασανίζονται, ή να ανοίξει νέα δεδομένα που θα εκεί θα είναι εντελώς διαφορετική εικόνα” ανέφερε στην εκπομπή “Από τις Έξι” ο κ. Λέων.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή “περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις που θα μας δείξουν το τι ακριβώς έχει συμβεί στα όργανα του μικρού παιδιού. Θα αναλύσουν φαρμακευτικές και άλλες ουσίες που είχαν πάρει τα παιδιά γιατί, να μην ξεχνάμε, ότι τα παιδιά ήταν νοσηλευόμενα. Αναμένουμε και την γενετική ανάλυση για να δούμε αν υπάρχει κάποιο κοινό γενετικό χαρακτηριστικό, το οποίο εκδηλώνει μία συγκεκριμένη πάθηση. Το γεγονός ότι η πρώτη και η δεύτερη αιτία θανάτου, στους δύο πρώτους θανάτους δεν συμβαδίζουν, προς το παρόν δεν ενισχύουν ένα τέτοιο γεγονός”.

Δεν είναι σπάνιοι οι αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών

Την άποψη του για το θέμα των αδικαιολόγητων θανάτων των τριών κοριτσιών, από την ίδια οικογένεια, μίλησε στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ, λέγοντας ότι όσο επώδυνο και αν είναι, ιατρικά δεν είναι σπάνιο γεγονός.

“Οι αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών δεν είναι πολύ σπάνιοι. Υπάρχουν τρεις εργασίες από τις ΗΠΑ που μας λένε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κάθε χρόνο, πεθαίνουν 1.800 παιδιά. Από αυτά τα περισσότερα πεθαίνουν στο πρώτο έτος 400 παιδιά πεθαίνουν μετά την ηλικία τους ενός έτους, όπως στην περίπτωση της οικογένειας στην Πάτρα”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής γενετικής, υπάρχουν μεταλλάξεις σε αρκετά γονίδια τα οποία σχετίζονται με λειτουργία της καρδιάς, επιληψία και νευρογεννητικές διαταραχές. Από την έρευνα των γενετιστών στις ΗΠΑ, βρέθηκαν δύο διαφορετικά αίτια.

“Τα παιδιά είχαν κληρονομήσει τις παραλλαγές αυτές από τους γονείς τους. Με εντυπωσίασε ότι στα έντεκα γονίδια βρέθηκαν νέες μεταλλάξεις, που δεν υπήρχαν ούτε στον πατέρα ούτε στην μητέρα. Δημιουργήθηκαν στα ωάρια και τα σπερματοζωάρια και τα παιδιά αυτά πέθαναν”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε, επίσης, και στο παράδειγμα της κοινότητας των Άμις, στην Αμερική, όπου έχουν γεννηθεί πολλά παιδιά με γενετικές μεταλλάξεις.

Advertisement
ΔΕΗ

“Στην περίπτωση των γονέων (στην Πάτρα) μπορούν να δημιουργηθούν καινούργιες μεταλλάξεις που οδηγούν στο θάνατο των παιδιών. Στις ΗΠΑ συνιστάται πλέον αυτά τα έντεκα γονίδια να διερευνώνται στον προγεννητικό έλεγχο για να προλαμβάνονται οι αιφνίδιοι θάνατοι”, τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη οι εξετάσεις DNA των παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη μπορούν να γίνουν στην Ακαδημία Αθηνών και τα αποτελέσματα να βγουν σε δέκα ημέρες.

Τα παιδιά ήταν νοσηλευόμενα

“Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης είναι ότι και τα τρία παιδιά ήταν νοσηλευόμενα. Είχαν θεράποντες γιατρούς. Είχαν κλινική εικόνα, φαρμακευτική αγωγή και προφανώς και διάγνωση. Το γεγονός ότι οι θεράποντες γιατροί δεν μπόρεσαν να καθορίσουν μία ακριβή αιτία θανάτου, οδήγησαν ουσιαστικά στο να γίνουν οι νεκροψίες – νεκροτομές”, σχολίασε ο κ. Λέων.

Αναφερόμενος στο θάνατο των τριών ανήλικών κοριτσιών από την Πάτρα, ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας δήλωσε πως το κάθε παιδί ήταν νοσηλευόμενο, με συγκεκριμένες παθήσεις. Γεγονός που σημαίνει, όπως είπε, ότι είχαν διερευνηθεί κλινικά και εργαστηριακά πιθανοί γενετικοί παράγοντες. “Οι γιατροί είδαν ακόμα και τις τελευταίες στιγμές των παιδιών. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΕΡΤ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

17/12/25 3:51 μμ

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

17/12/25 3:41 μμ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

17/12/25 3:37 μμ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα

17/12/25 3:33 μμ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα

Στην πλατεία Κοτζιά η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Δήμου Αθηναίων

17/12/25 3:26 μμ

Στην πλατεία Κοτζιά η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Δήμου Αθηναίων

Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του «Disclosure Day» δια χειρός Στίβεν Σπίλμπεργκ

17/12/25 3:19 μμ

Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του «Disclosure Day» δια χειρός Στίβεν Σπίλμπεργκ

Εξερευνήτρια γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε περπατώντας τη Σαουδική Αραβία

17/12/25 2:09 μμ

Εξερευνήτρια γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε περπατώντας τη Σαουδική Αραβία

Παρουσιάστηκε σε ημερίδα η Γνωσιακή Βάση του Ελληνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων

17/12/25 2:04 μμ

Παρουσιάστηκε σε ημερίδα η Γνωσιακή Βάση του Ελληνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων

Το προσωπικό του Λούβρου ψήφισε να παρατείνει την απεργία - Το μουσείο παραμένει κλειστό

17/12/25 1:58 μμ

Το προσωπικό του Λούβρου ψήφισε να παρατείνει την απεργία – Το μουσείο παραμένει κλειστό

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

17/12/25 1:56 μμ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΕΚΠΟΙΖΩ: Άμεση η ανάγκη προστασίας των καταναλωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, από το μάρκετινγκ των influencers

17/12/25 1:44 μμ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Άμεση η ανάγκη προστασίας των καταναλωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, από το μάρκετινγκ των influencers

Φεστιβάλ Hay: Ο Στίβεν Φράι σε εκστρατεία για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

17/12/25 1:40 μμ

Φεστιβάλ Hay: Ο Στίβεν Φράι σε εκστρατεία για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο