Πόλος έλξης για Έλληνες επιστήμονες το «Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Ανθρώπου» του ΙΤΕ
Date:
Είναι το πρώτο και το μοναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τον τομέα της Γενετικής και της Γονιδιωματικής Έρευνας, στοχεύοντας να αλλάξει τον τρόπο πρόληψης και θεραπείας σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και τα νευροεκφυλιστικάνοσημάτα. Πρόκειται για το «Ελληνικό Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Ανθρώπου» που εντάσσεται στη μεγάλη οικογένεια του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), μετά από ειδική τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψήφιση της σχετικής διάταξης νόμου στη Βουλή και θα έχει έδρα την Αθήνα.
«Για εμάς στο ΙΤΕ έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι το 10ο κατά σειρά Ινστιτούτο μας, που σχετίζεται με ένα νευραλγικής σημασίας τομέα για την υγεία και την βιοτεχνολογία, θα έχει έδρα την Αθήνα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης που πρόσθεσε ότι η σπουδαιότητα του νέου Ινστιτούτου δεν αφορά μόνο το ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, αλλά όλη τη χώρα «καθώς έρχεται να “ θεραπεύσει” ένα επιστημονικό πεδίο που είναι από τα πλέον σημαντικά, συνολικά για την έρευνα».
Όπως εξήγησε ο κ. Ταβερναράκης, η επιλογή να είναι η Αθήνα η έδρα του Ινστιτούτου δεν είναι τυχαία, καθώς «στο πληθυσμιακό κέντρο της χώρας βρίσκονται τα μεγάλα νοσοκομεία που διαθέτουν βιοτράπεζες γενετικού υλικού, το οποίο μπορεί να αναλυθεί» διευκρινίζοντας ότι ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από κορυφαίους Έλληνες γενετιστές που εργάζονται στο εξωτερικό, να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα για το Ινστιτούτο.
«Έχουμε κορυφαίους γενετιστές, κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και η δημιουργία αυτού του Ινστιτούτου λειτουργεί ήδη και ως πόλος έλξης» εξήγησε ο κ. Ταβερναράκης.
Οι επιστήμονες του «Ελληνικού Ινστιτούτου Γονιδιωματικής του Ανθρώπου», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΤΕ, θα μελετούν το γενετικό υλικό (DNA) και θα μπορούν να εντοπίζουν τις συσχετίσεις ανάμεσα σε γονίδια και ασθένειες.
«Μία από τις σημαντικές εφαρμογές που θα έχει η έρευνα που θα προκύψει από το Ινστιτούτο θα είναι στην κλινική αντιμετώπιση σοβαρών παθολογικών ασθενειών, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος, τα νευροεκφυλιστικά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα υπάρχουν σημαντικότατες εφαρμογές που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Ινστιτούτου» είπε ο κ. Ταβερναράκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι με τον τρόπο αυτό, δύναται να αλλάξει συνολικά ο τρόπος με τον οποίο είναι σχεδιασμένο το σύστημα υγείας στη χώρα, καθώς θα μπορεί να λειτουργεί με βάση την πρόληψη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η έρευνα του Ινστιτούτου δεν θα αφορά και τη θεραπεία.
«Σε πρώτη φάση θα έχουμε πολύ μεγάλη βελτίωση στην πρόληψη μιας ασθένειας, καθώς θα μπορούμε από πολύ νωρίς να έχουμε έγκαιρη πρόγνωση , ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το οποίο είναι τεράστιο. Το ίδιο σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για την θεραπεία όμως, αφού θα μπορούμε να καταλάβουμε σε τι οφείλεται κάθε ασθένεια και να στοχεύσουμε μετά σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες, συγκεκριμένα γονίδια, που μπορεί να ενοχοποιηθούν για την κάθε ασθένεια. Έτσι, θα έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, εάν αυτή τελικά εμφανιστεί» διευκρίνισε ο κ. Ταβερναράκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορεί να γίνεται, πριν καν ένα παιδί γεννηθεί.
«Θα μπορούμε ακόμα και πριν γεννηθεί ένα παιδί, παίρνοντας λίγο γενετικό υλικό με μια αμνιοπαρακέντηση, να γνωρίζουμε ακριβώς τα γονίδια τα οποία φέρει. Τα γονίδια που έχει κληρονομήσει από τους γονείς του και έτσι να ξέρουμε την προδιάθεση που θα έχει να αναπτύξει μια ασθένεια όπως καρκίνος του μαστού για τις γυναίκες, ή καρκίνος του προστάτη για τους άντρες, ή ακόμη ένα νευροεκφυλιστικό νόσημα όπως η νόσος Πάρκινσον ή η νόσος Αλτσχάιμερ. Αυτά θα μπορούμε να τα γνωρίζουμε ακόμα και πριν τη γέννησή του» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΤΕ, ο οποίος σημείωσε ότι σημαντικό όφελος δύναται να επέλθει και μέσω της συνεργασίας με τα Δίκτυα Ιατρικής Ακριβείας που λειτουργούν ήδη στη χώρα.
«Μπορεί να υπάρχει αλληλεπίδραση του Ινστιτούτου με τα Δίκτυα Ιατρικής Ακριβείας της χώρας και το Ινστιτούτο θα έρθει να συμπληρώσει στην επιτυχημένη λειτουργία αυτών των δικτύων και να τα ενισχύσει με καινούργια γνώση, η οποία θα αποκτηθεί από την ανάλυση του γονιδιώματος του ανθρώπου» εξήγησε ο κ. Ταβερναράκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΤΕ οι πρώτες προσλήψεις για το «Ελληνικό Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Ανθρώπου» εκτιμάται ότι θα γίνουν μέχρι τις αρχές του νέου έτους, ενώ άμεσα αναμένεται να προκηρυχθεί – με ανοιχτές διαδικασίες- η θέση του διευθυντή.
«Ελπίζω να προκύψει και στην πράξη ενδιαφέρον και από το εξωτερικό. Να προσεγγίσουμε δηλαδή επιστήμονες της διασποράς που διαπρέπουν στο εξωτερικό σε αυτό τον τομέα» πρόσθεσε ο κ. Ταβερναράκης που κατέληξε ότι δική του εκτίμηση είναι ότι μέσα στο 2023 το Ινστιτούτο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του.
Πηγή ΑΠΕ