Ελεύθερος αφέθηκε και ο τελευταίος εκ των 21 κατηγορουμένων που κλήθηκαν να λογοδοτήσουν στην ανακρίτρια Χαλκιδικής για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς, με επίκεντρο της Πολεοδομίες των δήμων Σιθωνίας και Ν. ... Περισσότερα

Πολύγυρος - πολεοδομίες: Ελεύθεροι οι 21 συλληφθέντες μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ελεύθερος αφέθηκε και ο τελευταίος εκ των 21 κατηγορουμένων που κλήθηκαν να λογοδοτήσουν στην ανακρίτρια Χαλκιδικής για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς, με επίκεντρο της Πολεοδομίες των δήμων Σιθωνίας και Ν. Προποντίδας.

Advertisement
 

Πρόκειται για προϊστάμενο τμήματος έκδοσης αδειών σε Υπηρεσία Δόμησης, στον οποίο ανακρίτρια και εισαγγελέας επέβαλαν περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 120.000 ευρώ. Ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε τις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία άδεια που να εκδόθηκε και να αντίκειται στον νόμο.

Στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο επιβλήθηκε η μεγαλύτερη χρηματική εγγύηση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Η αμέσως επόμενη, ύψους 100.000 ευρώ, επιβλήθηκε σε υφιστάμενό του, ο οποίος φέρεται να αποδέχθηκε ότι λάμβανε «γρηγορόσημο» για να διεκπεραιώσει υποθέσεις που αφορούσαν νόμιμες ενέργειες.

Υπό αυτές τις συνθήκες έπεσε η αυλαία των απολογιών με τους 21 συλληφθέντες να αφήνονται στο σύνολό τους ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (και κάποιοι επιπλέον με εγγυήσεις που ξεκινούν από 5.000 ευρώ) ή άνευ όρων. Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση συνεχίζεται.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν συνολικά τέσσερις υπάλληλοι Υπηρεσίας και Διευθύνσεων Δόμησης, δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και 15 ιδιώτες, στην πλειονότητά τους αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι, μεταξύ αυτών κι ένας πρώτην δήμαρχος (αφέθηκε ελεύθερος με όρους και εγγύηση 60.000 ευρώ). Όλοι αρνήθηκαν τις κακουργηματικές διώξεις, που -κατά περίπτωση- αφορούν τις πράξεις της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της δωροληψίας – δωροδοκίας, της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., οι τιμές για το «γρηγορόσημο» κυμαίνονταν από 250 έως 1.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας, όπως ψευδή βεβαίωση διοικητικών πράξεων, μη κατάθεση απαραίτητων δικαιολογητικών, ξεκινούσε από 1.000 ευρώ και έφτανε έως τις 20.000 ευρώ.

Advertisement
MEGA

Στο πλαίσιο των ερευνών των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. που κορυφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη με τις συλλήψεις των εμπλεκόμενων προσώπων, κατασχέθηκε χρηματικό ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά -εξ αυτού το μεγαλύτερο βρέθηκε στην κατοχή των πολεοδόμων.

Παράλληλα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών θυρίδων και ακινήτων των βασικών κατηγορουμένων για συμμετοχή στο κύκλωμα.

Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Απριλίου ύστερα από καταγγελίες και ήδη ταυτοποιήθηκαν περισσότερες από 90 περιπτώσεις διαφθοράς. Η δικογραφία περιλαμβάνει άλλα 86 άτομα, μεταξύ αυτών υπάλληλοι Υπηρεσιών Δόμησης άλλων δήμων, που συνέδραμαν περιστασιακά τη δράση του κυκλώματος ή επωφελούνταν από αυτό ως «πελάτες» ή ακόμη προέβησαν στην τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων, εκτός πλαισίου δράσης του κυκλώματος.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
KAFEA TERRA: Δράση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καφέ

06/10/25 4:32 μμ

KAFEA TERRA: Δράση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καφέ

Green Academy - Πρωτοβουλία για την εκπαίδευση νέων σε σύγχρονα και πράσινα επαγγέλματα

06/10/25 4:27 μμ

Green Academy – Πρωτοβουλία για την εκπαίδευση νέων σε σύγχρονα και πράσινα επαγγέλματα

Ο Μήτογλου MVP της πρεμιέρας στην GBL

06/10/25 4:24 μμ

Ο Μήτογλου MVP της πρεμιέρας στην GBL

Ισραήλ: 171 ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα απελάθηκαν προς την Ελλάδα και τη Σλοβακία

06/10/25 4:20 μμ

Ισραήλ: 171 ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα απελάθηκαν προς την Ελλάδα και τη Σλοβακία

Οι Τζέισον Μπέιτμαν και Τομ Χόλαντ ενώνουν τις δυνάμεις τους στο θρίλερ «The Partner»

06/10/25 4:17 μμ

Οι Τζέισον Μπέιτμαν και Τομ Χόλαντ ενώνουν τις δυνάμεις τους στο θρίλερ «The Partner»

Μεγάλη βλάβη σε αγωγό νερού στην Επαρχιακή οδό Σερρών Ξηροτόπου - video

06/10/25 4:10 μμ

Μεγάλη βλάβη σε αγωγό νερού στην Επαρχιακή οδό Σερρών Ξηροτόπου – video

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η συγγραφέας Τζίλι Κούπερ

06/10/25 4:07 μμ

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η συγγραφέας Τζίλι Κούπερ

Νέα ενημέρωση της ΔΕΥΑΣ για το πρόβλημα υδροδότησης σε περιοχή των Σερρών

06/10/25 3:51 μμ

Νέα ενημέρωση της ΔΕΥΑΣ για το πρόβλημα υδροδότησης σε περιοχή των Σερρών

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΚΕΤΑ-ΝΟΗΣΙΣ, με στόχο τη διάχυση της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης

06/10/25 4:01 μμ

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΚΕΤΑ-ΝΟΗΣΙΣ, με στόχο τη διάχυση της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης

Ο Φιν Γούλφχαρντ διασκευάζει βιογραφική ταινία για το συγκρότημα The Replacements

06/10/25 4:00 μμ

Ο Φιν Γούλφχαρντ διασκευάζει βιογραφική ταινία για το συγκρότημα The Replacements

Οι επιστήμονες Μπράνκοου, Ράμσντελ και Σακαγκούτσι τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής

06/10/25 3:59 μμ

Οι επιστήμονες Μπράνκοου, Ράμσντελ και Σακαγκούτσι τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής

Εκλέχτηκαν οι κοσμήτωρες και γραμματείς της Βουλής

06/10/25 3:58 μμ

Εκλέχτηκαν οι κοσμήτορες και γραμματείς της Βουλής