Περισσότερα από 444 ζώα συντροφιάς (σκύλοι και γάτες) έχουν μεταφερθεί κα καταγραφεί στη δομή πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι, ενώ έχουν διασωθεί από τα πύρινα μέτωπα σε συνεργασία με την ... Περισσότερα

Πώς διασώθηκαν πυρόπληκτα ζώα και ποιοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους

Epiloges Press

Epiloges Press

Περισσότερα από 444 ζώα συντροφιάς (σκύλοι και γάτες) έχουν μεταφερθεί κα καταγραφεί στη δομή πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι, ενώ έχουν διασωθεί από τα πύρινα μέτωπα σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία για Προστασία Ζώων Συντροφιάς εκατοντάδες παραγωγικά ζώα και ιπποειδή στην Αττική και το Λουτράκι σε συνεργασία με το A Little Shelter και αρμόδιους δήμους. Από την πρώτη στιγμή ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, λαμβάνουν τις εκκλήσεις για διασώσεις ζώων και ενεργούν άμεσα για την διάσωση των ζωών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Μάρσα Δημοπούλου και σε αυτές τις πυρκαγιές παρατηρήθηκε το φαινόμενο ιδιοκτήτες να αφήνουν πίσω τα ζώα συντροφιάς τους μέσα σε σπίτια ή δεμένα θέτοντάς τα σε άμεσο κίνδυνο. Βέβαια, όπως λέει η κυρία Δημοπούλου υπήρξαν και κάποιοι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στη δουλειά τους την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά και τηλεφώνησαν αμέσως στην ειδική Γραμματεία ζητώντας βοήθεια. Ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, με έγγραφη συναίνεση των ιδιοκτητών, εθελοντές έσπασαν τζάμια κατοικιών για να απεγκλωβίσουν ζώα. 

«Βρισκόμαστε εδώ και ημέρες στα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας έχοντας τον συντονισμό που αφορά το πρώτο μέρος της επιχείρησης του έργου, δηλαδή της περισυλλογής και διάσωσης. Δεχόμαστε τις εκκλήσεις και από εκεί και πέρα εθελοντές στους οποίους περιλαμβάνονται διασώστες, εθελοντές που κάνουν περισυλλογές δύσκολων περιστατικών, ομάδες διάδωσης, όπως η Alma Libre, και μεμωνομένοι από εκπροσώπους φιλοζωϊκών σωματείων που επίσης έχουν τεράστια εμπειρία πάνω σε θέματα αδέσποτων ζώων στέλνουν στα σημεία τα οποία δεχόμαστε εκκλήσεις βοήθειας για διάσωση περισυλλογή είτε ζώων που ανήκουν σε ιδιώτες είτε που είναι αδέσποτα που βρίσκονται στους δρόμους είτε ακόμα και ζώα μικρών άτυπων καταφυγίων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Δημοπούλου και προσθέτει: «Από εκεί και πέρα τα ζώα μεταφέρονται στο ΛΑΤΟ, όπου έχει στηθεί το δεύτερο κομμάτι του επιχειρησιακού σε συνεργασία με την Dog’s Voice, τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες εθελοντικά από τους κτηνιάτρους της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων, οι οποίοι βρίσκονται εκεί από την πρώτη στιγμή βοηθώντας το έργο των εθελοντών, τα ζώα καταγράφονται όλα, τοποθετείται σήμανση και από εκεί και πέρα κάποια επανενώνονται με τους ιδιοκτήτες τους και κάποια άλλα μεταφέρονται σε κλινικές γιατί χρειάζονται περαιτέρω κτηνιατρική περίθαλψη, κάποια άλλα μεταφέρονται σε φιλοξενίες ή και υιοθετούνται σε νέες οικογένειες». 

Όπως υποστηρίζει η ειδική Γραμματεία, ο χώρος στο ΛΑΤΟ στον δήμο Γαλατσίου επιχειρησιακά αποτελεί έναν χώρο κατάλληλο προκειμένου να γίνει η διαχείριση τόσων εκατοντάδων ζώων και παράλληλα κρίθηκε επιχειρησιακά ακατάλληλη από το Dogs’ Voice η μεταφορά τόσου μεγάλου όγκου ζώων σε άλλον χώρο, κάτι με το οποίο συμφώνησε και η ειδική Γραμματεία. 
«Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των ζώων αλλά έχει γίνει πολύ καλή διαχείριση, έχουν βρεθεί πολλοί εθελοντές, άνθρωποι που ανοίγουν το σπίτι τους για φιλοξενία και είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ανταπόκριση του κόσμου. Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή αρχικά είναι να ανοίξουν τα σπίτια για να φιλοξενηθεί τουλάχιστον από ένα ζώο» τονίζει η κυρία Δημοπούλου.  
Οι συνθήκες καύσωνα μπορεί να δυσκολεύουν το έργο όλων αλλά δεν απειλούν ή δεν απείλησαν ποτέ την υγεία των ζώων, σύμφωνα με την  Ειδική Γραμματεία για Προστασία Ζώων Συντροφιάς που εξηγεί ότι όταν τα ζώα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας διακομίζονται σε κλινικές και κτηνιατρεία ή αλλιώς παραμένουν σε crates με στρώματα δροσιάς, λεκάνες με δροσερό νερό, σκιά, 24ωρη κτηνιατρική επίβλεψη από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας – ΕΔΚΕ και εκατοντάδες εθελοντές. 

«Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα είναι καλά, με την έννοια ότι δεν είχαν σοβαρά εγκαύματα. Υπήρχαν ζώα που χρειάζονταν κτηνιατρική περίθαλψη ή χειρουργεία αλλά είχαν να κάνουν με προβλήματα που προϋπήρχαν και δεν είχαν να κάνουν με τις πυρκαγιές. Τα παραγωγικά ζώα και τα ιπποειδή μεταφέρονται στο Little Shelter σε συνεργασία με την Κατρίνα Τσάνταλη στο ιδιωτικό καταφύγιο που έχει εκεί και μας βοηθά και με ζώα συντροφιάς και με αμνοερίφια, κατσικάκια, προβατάκια και ιπποειδή, γαϊδουράκια κτλ. Από την άποψη των πυρκαγιών είναι καλά, αλλά υπάρχουν άλλα θέματα και ακολουθούνται άλλες διαδικασίες. Δηλαδή βρήκαμε ιπποειδή στα Μέγαρα, όχι σε καλή κατάσταση, σε χώρο ιδιώτη δίπλα στις φωτιές, τα οποία ζώα δόθηκε εντολή από την εισαγγελία να κατασχεθούν και να κινηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου για τον ιδιοκτήτη γιατί κάποιο ήταν σκελετωμένο, ένα γαϊδουράκι που βρήκαμε και έχει αρκετά προβλήματα υγείας είναι και σε κατάσταση εγκυμοσύνης, τα προβλήματά του όμως δεν έχουν σχέση με τις πυρκαγιές. Ζώα με εγκαύματα σοβαρά δεν έχουμε», καταλήγει η κυρία Δημοπούλου. 

Υπενθυμίζεται ότι όποιος εντοπίζει εγκλωβισμένο ζώο σε κίνδυνο που τού είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364933 ή 2131364935 ή 2131364036. Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, κάποιους δήμους της Αττικής, ομάδες διάσωσης και απεγκλωβισμού, εκπαιδευτές σκύλων και έμπειρα μέλη φιλοζωικών οργανώσεων. 
Σε κάθε περίπτωση η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους δήμους της χώρας που πλήττονται από την φωτιά.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χωρίς προβλήματα η κακοκαιρία στον νομό Σερρών - video

21/01/26 8:08 μμ

Χωρίς προβλήματα η κακοκαιρία στον νομό Σερρών – video

ΔΥΠΑ: Έξι προγράμματα με πάνω από 63.000 θέσεις εργασίας έως το πρώτο εξάμηνο του 2026

21/01/26 8:00 μμ

ΔΥΠΑ: Έξι προγράμματα με πάνω από 63.000 θέσεις εργασίας έως το πρώτο εξάμηνο του 2026

Έκρηξη ρεκόρ στις συνταξιοδοτήσεις - video

21/01/26 8:01 μμ

Έκρηξη ρεκόρ στις συνταξιοδοτήσεις – video

Συμβολική κατάληψη του Μουσικού Σχολείου Σερρών - Τα αιτήματα των μαθητών - video

21/01/26 7:38 μμ

Συμβολική κατάληψη του Μουσικού Σχολείου Σερρών – Τα αιτήματα των μαθητών – video

 Κρατούμενοι έδειραν τον 16χρονο κατηγορούμενο για τη δολοφονία του 17χρονου Άγγελου στις Σέρρες

21/01/26 7:31 μμ

 Κρατούμενοι ξυλοκόπησαν τον 16χρονο κατηγορούμενο για τη δολοφονία του 17χρονου Άγγελου στις Σέρρες

Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση από την Γκορυτσά Ασπροπύργου λόγω υπερχείλισης του ρέματος Αγίου Ιωάννη

21/01/26 7:28 μμ

Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση από την Γκορυτσά Ασπροπύργου λόγω υπερχείλισης του ρέματος Αγίου Ιωάννη

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην Αττική την Πέμπτη

21/01/26 7:22 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην Αττική την Πέμπτη

Τραγωδία στο Άστρος Κυνουρίας: Λιμενικός 53 ετών χτυπήθηκε από ισχυρό κύμα και έχασε τη ζωή του - Ήταν σε πεζή περιπολία

21/01/26 7:19 μμ

Τραγωδία στο Άστρος Κυνουρίας: Λιμενικός 53 ετών χτυπήθηκε από ισχυρό κύμα και έχασε τη ζωή του – Ήταν σε πεζή περιπολία

Με το μυαλό στον ημιτελικό, η εθνική απέναντι στη Ρουμανία

21/01/26 7:11 μμ

Με το μυαλό στον ημιτελικό, η εθνική απέναντι στη Ρουμανία

Το ΣτΕ έκρινε ότι το υπ. Παιδείας παρέλειψε να εισάγει το μάθημα της ηθικής για τους μαθητές του λυκείου που απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά

21/01/26 7:06 μμ

Το ΣτΕ έκρινε ότι το υπ. Παιδείας παρέλειψε να εισάγει το μάθημα της ηθικής για τους μαθητές του λυκείου που απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά

Χατζηβασιλείου: Κομβικός ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο - Οι τρεις κινήσεις της Αθήνας που ενοχλούν την Τουρκία

21/01/26 7:03 μμ

Χατζηβασιλείου: Κομβικός ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο – Οι τρεις κινήσεις της Αθήνας που ενοχλούν την Τουρκία

Σε συναγερμό η Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την κακοκαιρία - Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων

21/01/26 7:13 μμ

Σε συναγερμό η Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την κακοκαιρία – Αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων