Date:
Τα πάνω κάτω φέρνει η συμφωνία για το Brexit στους πολίτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαμένουν στη Βρετανία.
Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιλούν στην ΕΡΤ, για το πως θα επηρεάσει τη ζωή τους και τι σκέφτονται να κάνουν από δω και πέρα.
Πονοκέφαλο προκαλεί το Brexit στους Έλληνες, οι οποίοι σχεδιάζουν να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς θα είναι τσουχτερή η αύξηση των διδάκτρων από το 2021. Ωστόσο όσοι φοιτητές είναι ήδη εγγεγραμμένοι έχουν εξασφαλίσει ότι θα πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς συμφοιτητές τους μέχρι το τέλος των σπουδών τους.
O Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, διδακτορικός φοιτητής ανέφερε ότι ως Ευρωπαίος πολίτης πληρώνει τώρα 6.000 λίρες. «Από το νέο έτος όσοι δεν έχουν εγγραφεί, οι καινούργιοι φοιτητές, θα πληρώνουν όσο οι διεθνείς από 22.000 – 25.000 λίρες. Τριπλασιάζεται δηλαδή, το κόστος και κάνει πιο δύσκολο να έρθει κάποιος Έλληνας να σπουδάσει πλέον εδώ», σημειώνει.
«Οι Έλληνες σπουδαστές χάνουν τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια, μια σημαντική οικονομική βοήθεια για την κάλυψη των διδάκτρων, όπως επισημαίναι ο Αλέξανδρος Παπαχρήστος που κάνει το μεταπτυχιακό του.
Επίσης θα προκύψει πρόβλημα και με την μετακίνησή τους καθώς οι Έλληνες φοιτητές θα χρειάζονται πλέον φοιτητική βίζα.
Στον τομέα της εργασίας τα πράγματα δυσκολεύουν για όσους επιχειρήσουν να μεταναστεύσουν στη Βρετανία από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Ο Μανώλης Νικολούσης είναι γιατρός και διευθυντής αιμοδοσίας σε νοσοκομείο στο Μπέρμιχαμ. Μετά από 17 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη χώρα μας.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να επηρεάζει με τη μέχρι στιγμής νομοθεσία τους Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, ΕΡΤ