«Πώς μπορώ να καθαρίσω τα καλοριφέρ;» (φωτο)
Date:
Η φίλη μας Alex Fil από τη Λάρισα μας ρωτάει με ποιόν τρόπο μπορεί να καθαρίσει τα καλοριφέρ της. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει σιγά σιγά και τα καλοριφέρ θα αρχίσουν να ανάβουν, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για ένα… εντατικό καθάρισμα.
Το καθάρισμα των σωμάτων θέρμανσης είναι σημαντικό καθώς, εκτός από την ανεπιθύμητη σκόνη, ένα βρώμικο σώμα επηρεάζει και την ένταση της θερμοκρασίας και απελευθερώνει δυσάρεστες οσμές στον χώρο. Ας δούμε, λοιπόν, βήμα- βήμα πως μπορείτε να τα καθαρίσετε.
#1 Η ιδανική εποχή για να καθαρίσετε τα καλοριφέρ σας είναι πριν ανάψουν.
Αν έχουν ήδη ανάψει εξασφαλίστε πως είναι κλειστά και τελείως κρύα.
#2 Καθαρίστε την επιφάνεια.
Απομακρύνετε την πολλή σκόνη με ένα καθαρό και απαλό πανί και στη συνέχεια περάστε όλη την επιφάνεια με ένα νωπό σφουγγάρι. Αφήστε το να στεγνώσει πριν προχωρήσετε.
#3 Σε περίπτωση που υπάρχει κάλυμμα ξεβιδώστε το και βγάλτε το.
Χρησιμοποιήστε αέρα υπό πίεση (όπως αυτόν που προορίζεται για το καθάρισμα του πληκτρολογίου) για να απομακρύνετε την σκόνη. Αν το καλοριφέρ δεν έχει κάλυμμα, χρησιμοποιήστε τον αέρα για να καθαρίσετε τα δύσκολα σημεία και τα σημεία των σωληνώσεων.
#4 Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα βάζοντας στο στόμιο ένα βουρτσάκι και περάστε όλες τις επιφάνειες για να απομακρύνετε οποιαδήποτε σκόνη ή βρωμιά επιμένει.
#5 Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα με το βουρτσάκι για να καθαρίσετε το κάλυμμα και επιμείνετε στις λεπτομέρειες.
Τοποθετήστε το κάλυμμα πριν ανάψετε το καλοριφέρ.
Tips
Αν το καλοριφέρ σας είναι παλαιού τύπου με φέτες, ένα μακρόστενο ξεσκονιστήρι θα σας βοηθήσει να φτάσετε στα δύσκολα σημεία.
Χρησιμοποιήστε μια μάσκα όταν καθαρίζετε, ειδικά αν έχει πολλή σκόνη ή αν είστε επιρρεπείς στις αλλεργίες.
Καθαρίζετε το καλοριφέρ μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, ειδικά αν είναι σε εποχή που ανάβει συχνά, με ένα απαλό πανί. Αυτό θα σας βοηθήσει να το διατηρήσετε καθαρό καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Αποφύγετε να ρίξετε νερό απευθείας στο καλοριφέρ – το νωπό πανί αρκεί για να απομακρύνετε ακόμα και τη σκόνη που επιμένει.
Πηγή spirossoulis.com