Τυχεροί είμαστε όσοι έχουμε μακροχρόνιες φιλίες. Με τους φίλους μας είναι σαν να είμαστε στην ίδια ομάδα στη ζωή. Υπάρχει εμπιστοσύνη, επικοινωνία, ένα αίσθημα συντροφικότητας. Ωστόσο, ακόμη και οι καλύτερες ... Περισσότερα

Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζήλια στις φιλίες σας

Epiloges Press

Epiloges Press

Τυχεροί είμαστε όσοι έχουμε μακροχρόνιες φιλίες. Με τους φίλους μας είναι σαν να είμαστε στην ίδια ομάδα στη ζωή. Υπάρχει εμπιστοσύνη, επικοινωνία, ένα αίσθημα συντροφικότητας.

Ωστόσο, ακόμη και οι καλύτερες φιλίες έχουν κάποια σκοτεινά σημεία. Πολύ συχνά, ένα από αυτά είναι η ζήλεια.

Η ζήλια είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα

Στην πραγματικότητα οι φίλοι ζηλεύουν ο ένας τον άλλον πιο συχνά απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Είναι ανθρώπινο. Θα ήταν μάλλον απίθανο να περάσουμε τη ζωή μας και να μην έχουμε βιώσει ποτέ φθόνο ή ζήλια. Σημασία έχει να μην κρύβουμε μέσα μας αυτό το βασανιστικό συναίσθημα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ζήλια μπορεί να υποδηλώνει υποβόσκοντα αισθήματα ανεπάρκειας. Αυτό σημαίνει ότι η ζήλια κάποιου άλλου μπορεί να αφορά περισσότερο τον ίδιο, παρά εσάς. Ωστόσο, δυστυχώς, εσείς είστε αυτός που πρέπει να το αντιμετωπίσει.

Το να σε ζηλεύει ο καλύτερος σου φίλος δεν είναι ακριβώς το νόημα της φιλίας. Είναι δύσκολο και τοξικό και για τους δυο. Υπάρχουν κάποια σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε εάν πραγματικά υπάρχει ζήλεια στη φιλία σας.

Τα σημάδια που αποκαλύπτουν τη ζήλεια

Συνήθως παρατηρούμε συμπεριφορές ζήλειας όταν πετυχαίνουμε τους στόχους μας ή όταν μάς συμβαίνουν καλά πράγματα. Καθόλου περίεργο, αφού όλοι μας είναι πιθανό να αισθανθούμε ζήλια όταν κάποιος άλλος παίρνει αυτό που θα θέλαμε να είχαμε εμείς.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάποιοι φίλοι σας:

  • Απομακρύνονται όταν βιώνετε ένα θετικό γεγονός στη ζωή σας
  • Απολαμβάνουν να σας παρηγορούν όταν σας συμβαίνει κάτι δυσάρεστο
  • Θα βρουν κάτι αρνητικό να πουν για τη νέα δουλειά ή την καινούρια σχέση, με την οποία είστε ενθουσιασμένος
  • Εστιάζουν στις δυσκολίες και τα προβλήματα που σας συμβαίνουν, σαν να μην αντέχουν όλα τα υπόλοιπα καλά, τα οποία ενδεχομένως υπάρχουν
  • Σας απομονώνουν από την υπόλοιπη παρέα, δεν σας καλούν, δεν σας ενημερώνουν για συναντήσεις, για λόγους άγνωστους σε εσάς

Πώς να διαχειριστείτε έναν φίλο που ζηλεύει

Καταρχάς, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για μια φιλία που θέλετε πραγματικά να σώσετε. Ίσως η φιλία να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και να είναι πολύ τοξική για να συνεχιστεί.

Εάν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία, φροντίστε να εντοπίσετε συγκεκριμένες συμπεριφορές και να μοιραστείτε πώς σας κάνουν να αισθάνεστε – και πώς θα θέλατε η κατάσταση να αντιμετωπιστεί διαφορετικά στο μέλλον.

Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και να μιλήσετε με τρόπο που δεν είναι εμπρηστικός. Δηλαδή μην ξεκινήσετε τη συζήτηση όπως: «Συγγνώμη που με ζηλεύεις, δεν φταίω εγώ που είμαι φοβερός». Το κλειδί είναι να δείξετε στον φίλο σας ότι δεν προσπαθείτε να είστε καλύτεροι από αυτόν και ότι η φιλία σας δεν είναι ανταγωνισμός.

Advertisement
Babis

Αν ο φίλος σας παλεύει με την ερωτική του ζωή και νιώθει ζήλια για τη δική σας ευτυχισμένη σχέση, μπορείτε να του συστήσετε κάποιους ανθρώπους (προξενιά). Μπορείτε επίσης να του δείξετε ότι όλα δεν είναι τόσο τέλεια στη σχέση σας, όσο νομίζει εκείνος.

Σε κάθε περίπτωση, τον αντιμετωπίζετε κατά μέτωπο. Λέτε τι περιμένετε από τη φιλία σας, πώς θέλετε να νιώθετε γι’ εκείνους και πώς θέλετε να σας κάνουν εκείνοι να νιώθετε π.χ. φροντίδα, υποστήριξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο φίλος σας θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που δεν σας λέει ποτέ κάτι αρνητικό. Σημαίνει όμως ότι έχετε την απαίτηση από τους φίλους σας να είναι ευγενικοί και να χαίρονται για εσάς όταν τα πράγματα πάνε καλά.

Να είστε προετοιμασμένοι ότι η φιλία σας μπορεί να τερματιστεί

Αν έχετε κάνει ό,τι μπορείτε για να βελτιώσετε την κατάσταση, αλλά ο φίλος σας συνεχίζει τη συμπεριφορά ζήλιας, μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τερματίσετε τη φιλία σας.

Επίσης εάν πιάνετε τον εαυτό σας να κρύβει ή να μην μοιράζεται πράγματα για να μην προκαλέσει τη ζήλια του, ίσως είναι η ώρα να απομακρυνθείτε από τον φίλο σας.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης στον Δήμο Σερρών

14/01/26 12:21 πμ

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης στον Δήμο Σερρών

ΔΕΗ myEnergy HeatPump: Ολοκληρωμένες λύσεις για οικονομική και βιώσιμη θέρμανση από τη ΔΕΗ

14/01/26 12:11 πμ

ΔΕΗ myEnergy HeatPump: Ολοκληρωμένες λύσεις για οικονομική και βιώσιμη θέρμανση από τη ΔΕΗ

Δίκη για τη Novartis: Καταδίκη 25 και 28 μηνών αντίστοιχα στον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση», με 3ετή αναστολή

14/01/26 12:05 πμ

Δίκη για τη Novartis: Καταδίκη 25 και 28 μηνών αντίστοιχα στον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση», με 3ετή αναστολή

Πόρισμα Ειδικής Επιτροπής: Σε «Ψηφιακό θόρυβο» οφείλεται το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών

14/01/26 12:01 πμ

Πόρισμα Ειδικής Επιτροπής: Σε «Ψηφιακό θόρυβο» οφείλεται το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών

Κ. Κυρανάκης: Νέες υποδομές, τρένα και σταθμοί το τρίπτυχο στον σιδηρόδρομο

13/01/26 11:54 μμ

Κ. Κυρανάκης: Νέες υποδομές, τρένα και σταθμοί το τρίπτυχο στον σιδηρόδρομο

Κυρ. Μητσοτάκης: Πολύ ουσιαστική, ειλικρινής και παραγωγική η συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών

13/01/26 11:56 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Πολύ ουσιαστική, ειλικρινής και παραγωγική η συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών

Κυβερνητικές πηγές: Παραγωγικές και χρήσιμες οι συνομιλίες των αγροτών με τον πρωθυπουργό

13/01/26 11:47 μμ

Κυβερνητικές πηγές: Παραγωγικές και χρήσιμες οι συνομιλίες των αγροτών με τον πρωθυπουργό

Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών: «Μου έβαζαν τρικλοποδιές εκ των έσω»

13/01/26 11:41 μμ

Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών: «Μου έβαζαν τρικλοποδιές εκ των έσω»

Κ.Μητσοτάκης: Τις εξελίξεις διαμορφώνουν οι παρόντες όχι οι απόντες - Φουντώνει η κρίση με τους αγρότες

13/01/26 8:29 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Τις εξελίξεις διαμορφώνουν οι παρόντες όχι οι απόντες – Φουντώνει η κρίση με τους αγρότες

Συγκινητική κινητοποίηση για 83χρονη που είχε καταρρεύσει το σπίτι της στη Μακρινίτσα Σιντικής - video

13/01/26 8:17 μμ

Συγκινητική κινητοποίηση για 83χρονη που είχε καταρρεύσει το σπίτι της στη Μακρινίτσα Σιντικής – video

Σέρρες: Εγκαίνια και Αγιασμός του ΣΔΕ Ηράκλειας παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας - φωτο

13/01/26 7:54 μμ

Σέρρες: Εγκαίνια και Αγιασμός του ΣΔΕ Ηράκλειας παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας – φωτο

Σέρρες: Νέος μαγνητικός τομογράφος και σειρά έργων ενισχύουν το σύστημα υγείας του νομού

13/01/26 7:44 μμ

Σέρρες: Νέος μαγνητικός τομογράφος και σειρά έργων ενισχύουν το σύστημα υγείας του νομού