Τα μυρωδικά σου μπορούν να διατηρηθούν έως και 4 εβδομάδες. Αν μάλιστα αποφασίσεις να τα καταψύξεις με τη μέθοδο που προτείνουμε , μπορείς να τα χρησιμοποιείς στα φαγητά ή τα ποτά σου από 3 έως 6 μήνες μετά – ειδικά αν τα καταψύξεις μέσα σε ελαιόλαδο. Βεβαιώσου μόνο πως θα σημειώσεις κάπου την ημερομηνία κατάψυξης. Το σίγουρο είναι πως όταν τα μυρωδικά αρχίσουν να παίρνουν καφέ χρώμα και να χάνουν το άρωμά τους, έχει έρθει η ώρα να τα αποχαιρετίσεις.
Πώς να συντηρείς σωστά τα μυρωδικά στο ψυγείο ή την κατάψυξη
– Μαϊντανός
Το αγαπημένο μυρωδικό είναι και από τα πιο ευαίσθητα. H σεφ, διατροφολόγος και ιδρύτρια του Cancer Nutrition in a Bowl, Cindy Chou, υποστηρίζει πως ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί είναι ως μπουκέτο μέσα στο ψυγείο, τοποθετημένο σε ένα δοχείο με νερό. Συγκεκριμένα, μπορείς να γεμίσεις ένα ψηλό δοχείο με κρύο νερό και να τοποθετήσεις σε αυτό τον μαϊντανό με τα κοτσάνια προς τα κάτω. Στη συνέχεια, κάλυψε τα φύλλα με ένα πλαστικό σακουλάκι τροφίμων, το οποίο θα δέσεις με ένα λαστιχάκι στο στόμιο του βάζου. Αν έπειτα από 2-3 μέρες δεν έχεις χρησιμοποιήσει ακόμα τον μαϊντανό, άλλαξε το νερό με φρέσκο, για να διατηρηθεί ακόμα περισσότερο.
Αν θέλεις να τον αποθηκεύσεις για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, μπορείς να τον καταψύξεις σε παγάκια. Απλά κόψε (ή ψιλοκόψε για να είναι έτοιμα για το μαγείρεμα) τα φύλλα, βάλε τα σε παγοκύστες και κάλυψέ τις με ελαιόλαδο. Βάλε τις παγοκύστες στην κατάψυξη και κάθε φορά που θα θέλεις να τις χρησιμοποιείς απλά θα βάζε μερικά «παγάκια» μέσα στο φαγητό την ώρα που μαγειρεύεις.
– Κόλιανδρος
Αντίστοιχη είναι η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσεις για να αποθηκεύσεις και τον κόλιανδρο, καθώς είναι και αυτός ευαίσθητο μυρωδικό: σε ένα ψηλό βάζο στο ψυγείο, με νερό που θα αλλάζεις κάθε 2-3 μέρες.
Μπορείς, επίσης, να τον καταψύξεις σε παγάκια, με τον ίδιο τρόπο, αλλά μην πετάξεις τα κοτσάνια. Τοποθέτησέ τα σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σακουλάκι και χρησιμοποίησέ τα σε σούπες ή ζωμούς.
– Δενδρολίβανο
Αν και το δενδρολίβανο προτιμάται συνήθως στην αποξηραμένη εκδοχή του, υπάρχουν φαγητά που απαιτούν να είναι φρέσκο, ειδικά τα ψητά. Μπορείς και αυτό να το βάλεις σε ένα βάζο με νερό, όπως αναφέραμε παραπάνω. Καθώς όμως είναι κάπως πιο ανθεκτικό, μπορείς και να το τυλίξεις σε χαρτί κουζίνας, ψεκάζοντάς το ελαφρά με λίγο νερό και μετά να το βάλεις σε ένα επαναχρησιμοποιούμενο σακουλάκι μέσα στο ψυγείο.
Επίσης, το συγκεκριμένο μυρωδικό μπορεί και να καταψυχθεί ολόκληρο, σαν ματσάκι. Απλά τύλιξέ το με ζελατίνα και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο, και κατάψυξέ το.
– Μέντα
Η μέντα, όπως επίσης και ο δυόσμος, είναι από τα μυρωδικά που συντηρούνται καλύτερα με τη μέθοδο βαζάκι με νερό στο ψυγείο, ωστόσο όταν την καλύψεις, άφησε το σακουλάκι ανοιχτό για να παίρνει λίγο αέρα.
Ως προς την κατάψυξη, μπορείς να κάνεις τα φυλλαράκια της παγάκια, σε παγοκύστες με νερό (όχι λάδι), τα οποία θα δροσίσουν ιδανικά τα κοκτέιλ ή τα smoothies σου.
Μπορείς και να αφήσεις τη μέντα σου να αποξηραθεί, μετά να την αναμείξεις με ελαιόλαδο και έπειτα να την καταψύξεις σε παγάκια. Έτσι, θα μπορεί να αποτελέσει ένα φοβερό συστατικό για σούπες ή σάλτσες.
– Βασιλικός
Ο βασιλικός είναι από τα μυρωδικά που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στη συντήρηση, καθώς έχει πολλή υγρασία στα φύλλα και μαραίνεται πολύ γρήγορα. Το ιδανικό είναι να έχεις ένα γλαστράκι βασιλικού, ώστε να τον παίρνεις από εκεί πάντα φρέσκο. Αν, ωστόσο, θέλεις να αποθηκεύσεις ένα μεγάλο ματσάκι, στόχος είναι να μειώσεις την υγρασία του. Οπότε, τύλιξέ το σε ένα νωπό (όχι εντελώς βρεγμένο) κομμάτι χαρτιού κουζίνας και τοποθέτησέ το σε ένα πλαστικό σακουλάκι, σε δροσερό (αλλά όχι πολύ κρύο σημείο), π.χ. στους 15-18 βαθμούς.
Εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης του, ο βασιλικός είναι καλύτερα να καταψύχεται σε παγοκύστες με ελαιόλαδο. Αυτές στη συνέχεια μπορείς να τις προσθέσεις σε σάλτσες, πέστο και ντρέσινγκ για σαλάτες.
– Άνηθος
Μπορεί να δείχνει λεπτεπίλεπτος και ευαίσθητος, όμως είναι από τα μυρωδικά που συντηρούνται εύκολα. Αν θες να τον διατηρήσεις για μερικές ημέρες, άπλωσε τα ματσάκια του άνηθου σε μια επιφάνεια και ψέκασέ τα με νερό. Έπειτα, τύλιξέ τα με στεγνό χαρτί κουζίνας και βάλε τα σε αεροστεγές σακουλάκι στο ψυγείο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την τεχνική με το βάζο, αλλά δεν θα σου κρατήσει πάνω από δύο μέρες.
Ακόμα πιο εύκολο, πάντως, είναι να τον καταψύξεις. Απλά βάλε τον άνηθο (ολόκληρο ή ψιλοκομμένο) σε χαρτί ψησίματος, το οποίο θα διπλώσεις και θα βάλεις σε επαναχρησιμοποιούμενο σακουλάκι, κατάλληλο για κατάψυξη. Φυσικά, μπορείς να τον καταψύξεις και σε παγοκύστες που θα γεμίσεις με νερό ή ελαιόλαδο.
πηγή ow.gr