Πώς να δημιουργήσετε τον τέλειο κήπο στο μπαλκόνι σας

a potted plants on a table
Πώς να δημιουργήσετε τον τέλειο κήπο στο μπαλκόνι σας

Αν δεν έχετε κήπο, το μπαλκόνι σας μπορεί άνετα να διαμορφωθεί σε έναν μικρό ή μεγάλο, ανάλογα με τις διαστάσεις του, πράσινο παράδεισο.

Η δημιουργία ενός μίνι κήπου στο μπαλκόνι ή την βεράντα μπορεί να είναι μια πρόκληση όμως πάνω από όλα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για γίνετε δημιουργικοί και να διασκεδάσετε. Ακολουθούν 6 χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Διαμορφώστε στυλ

Αυτό που πρέπει αρχικά να αποφασίσετε μιας και το μπαλκόνι αποτελεί προέκταση του σπιτιού σας είναι το στυλ που θέλετε να του δώσετε. Αυτό εξαρτάται από τι φυτά σας αρέσουν και θέλετε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε.

Οι επιλογές είναι πολλές: από ένα τροπικό τοπίο με στερλίτσιες και φιλόδενδρα, ή μεσογειακό με νάνα καρποφόρα, όπως εσπεριδοειδή και ελιές έως έναν μίνι αστικό λαχανόκηπο με εύκολα λαχανικά όπως τοματίνια και αναρριχώμενες πιπεριές.

Advertisement
a table with a book and a cup on it
Πώς να δημιουργήσετε τον τέλειο κήπο στο μπαλκόνι σας

Δημιουργείστε χώρο

Αν αγαπάτε τα φυτά και νομίζετε ότι έχετε μικρό μπαλκόνι, εκμεταλλευτείτε τοίχους, κιγκλιδώματα και εναέριες κατασκευές. Μετατρέψτε το μπαλκόνι σας σε κάθετο κήπο. Τοποθετήστε γλάστρες ή ράφια στους τοίχους.

Επιπλέον αν το μπαλκόνι σας έχει ταβάνι, προσθέστε μερικά άγκιστρα για να κρεμάσετε φυτά. Ακόμη χρησιμοποιήστε τα κάγκελα του μπαλκονιού σας για να στηριχθούν τα αναρριχώμενα φυτά. Ειδικές κρεμάστρες φυτών ή υπέροχα μακραμέ μπορούν να στερεωθούν στην κορυφή ενός κιγκλιδώματος και να γίνουν υπέροχες βάσεις για κρεμοκλαδή φυτά.

Σε περίπτωση που έχετε έναν τοίχο που θέλετε να κρύψετε ή επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε πλέγμα για διαχωριστικό στο μπαλκόνι σας, θα σας δώσω 3 επιλογές. Αναρριχώμενα όπως το αειθαλές ρυχόσπερμο, το αγιόκλημα και η εντυπωσιακή κόκκινη αμπέλοψη, αντέχουν στον αέρα και στη σκιά και είναι ένας τρόπος για να πρασινίσετε ακόμη και βορινά μπαλκόνια.

Επιπλέον επιδέχονται κλάδεμα ώστε να διατηρηθούν στο μπαλκόνι σας στο επιθυμητό μέγεθος, μέσα σε γλάστρες για πολλά χρόνια.

Σημαντικό tip: Εάν επιλέξετε φυσικά χρώματα και υφές που ταιριάζουν με την εσωτερική σας διακόσμηση, ακόμη και το πιο μικρό μπαλκόνι θα φαίνεται πιο εκτεταμένο και φιλόξενο.

Προσέξτε το βάρος του μπαλκονιού

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πόσο φορτίο βάρους μπορεί να αντέξει το μπαλκόνι σας. Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε πήλινες γλάστρες ή γλάστρες από σκυρόδεμα μπορεί να είναι αρκετά βαριές, οπότε να χρειαστεί να οδηγηθείτε σε πιο ελαφριές λύσεις (πλαστικές κατασκευές). Έπειτα, το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε να φροντίσετε να είναι ελαφρύ και καλά στραγγιζόμενο. Άλλωστε είναι το χώμα που προτιμούν τα φυτά.

Αξιολογείστε τον αέρα

Εάν έχετε ισχυρούς ανέμους καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε φυτά, που θα δημιουργήσουν έναν φυσικό ανεμοφράκτη, έτσι θα δημιουργήσετε ένα καταφύγιο και για τα φυτά που είναι πιο ευαίσθητα. Φυτά όπως τα κωνοφόρα κυπαρίσσι ή λέιλαντ, τούγιες ή καλλωπιστικές δάφνες Απόλλωνος, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να “κόψετε” τον αέρα που δέχονται οι υπόλοιπες γλάστρες σας. Μια ελιά νάνα επίσης, είναι η τέλεια επιλογή για μπαλκόνι με ισχυρούς ανέμους. Επιπλέον αντέχει σε ξηροθερμικές συνθήκες.

Σημαντικό tip: Με αυτόν το τρόπο καλύπτετε και τυχόν ανεπιθύμητη θέα!

Παρατηρείστε πόσο ήλιο δέχεται το μπαλκόνι σας

Στην περίπτωση που το μπαλκόνι σας είναι ηλιόλουστο ετήσια φυτά όπως, ο κολεός ή ωραίο φύλλο, τα σκυλάκια, οι βιολέτες, οι σερφίνιες, τα ζουμπούλια, οι νάρκισσοι αλλά και πολυετή όπως γαρύφαλλα, γκαζάνια, αρμπαρόριζα ή άλλα βότανα δεν πρέπει να λείπουν. Θυμηθείτε ότι για να δημιουργήσετε επιτυχημένους συνδυασμούς σε γλάστρες, θα πρέπει να φυτεύετε μαζί φυτά με ίδιες απαιτήσεις, όσον αφορά στο φως το νερό και τις θρεπτικές τους ανάγκες.

Εάν το μπαλκόνι σας είναι στη σκιά το μεγαλύτερο μέρος ή όλη την ημέρα θα προτιμήσετε φυτά που αγαπούν ή αντέχουν τη σκιά. Αγαπημένα μου φυτά σε αυτή την κατηγορία είναι τα πολύχρωμα γεράνια που έχουν πολύ καλή προσαρμοστικότητα σε συνθήκες σκιάς.

Μια ξεχωριστή ποικιλία που σας προτείνω είναι το γεράνι των λιβαδιών, με το επιστημονικό όνομα Geraniun pratense. Ιδανικά φυτέψτε μια συστάδα από αυτό το φυτό σε μια ζαρντινιέρα. Τα απλωτά του άνθη σε χρώμα βιολετί θα σας αποζημιώσουν. Επίσης σκιόφιλο φυτό είναι η βασιλική βιγόνια ή βασίλισσα: ονομασία που αποδίδεται στα θερμά κόκκινα άνθη της, καθώς την κάνουν και ξεχωρίζει.

Σημαντικό tip: Το πότισμα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην αντοχή των φυτών σας στη σκιά. Προσοχή, να ποτίζετε μόνο εφόσον το χώμα έχει στεγνώσει τελείως. Η πτώση φύλλων, λουλουδιών, καθώς επίσης η ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών καραδοκούν, από το υπερβολικό πότισμα. Προσοχή θέλει επίσης, η υπερβολική λίπανση για αποφυγή καψιμάτων στο φύλλωμα και στα λουλούδια τους.

Φροντίστε τα φυτά σας

Μη ξεχνάτε ότι τα φυτά σε γλάστρες, χρειάζονται περισσότερο την φροντίδα σας από τα φυτά που τοποθετούνται απευθείας στον κήπο. Μια από τις βασικές φροντίδες είναι η λίπανση. Όπως εσείς χρειάζεστε φαγητό, έτσι και τα φυτά σας με το σωστό λίπασμα εξασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξή τους.

Γι΄ αυτό, μην παραλείπετε να ενισχύετε με ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους ή υγρή μορφή όλα τα φυτά στο μπαλκόνι σας. Η διαφορά στην ανάπτυξη και την ανθοφορία τους σε σχέση με το να τους παρέχετε μόνο νερό θα σας αποζημιώσει.

Ακολουθήστε τις συμβουλές μου και μη φοβηθείτε να παίξετε με τα μεγέθη και τις κατηγορίες των φυτών. Αντίθετα μια ποικιλία από μικρά δέντρα και θάμνους, τροπικά φυλλώδη φυτά ή πολύχρωμα ετήσια-πολυετή θα προσθέσουν ενδιαφέρον και ξεχωριστή ατμόσφαιρα στον κήπο του μπαλκονιού σας. Άλλωστε σημασία έχει να το ευχαριστηθείτε!

Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach, Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου / Instagram:@mariannarappou

Πηγή: newmoney.gr