Πώς οι γύρω μας διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας;

Οι καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις έχουν βαθιά επίδραση στο ποιοι είμαστε, πολύ περισσότερο από όσο συνειδητοποιούμε (…). Η ταυτότητά μας σφυρηλατείται όχι μόνο μέσα στον εαυτό μας, αλλά και μέσα από τις σχέσεις μας, αναφέρει σε άρθρο της στο Psychologies.com, η Isabelle Thibaud.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Psychology Today, ο «εαυτός» δεν είναι μια σταθερή οντότητα, αλλά εξελίσσεται κατά τη διάρκεια των κοινωνικών μας αλληλεπιδράσεων. Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε, ενεργούμε ή και αισθανόμαστε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους γύρω μας. Εν ολίγοις, δεν είμαστε μόνο ο εαυτός μας: είμαστε επίσης η αντανάκλαση των γύρω μας.
Η επιρροή του περιβάλλοντος στην ταυτότητά μας
Για αιώνες, η δυτική φιλοσοφία προωθούσε την ιδέα ενός ατόμου ικανού να διαμορφώνει τον εαυτό του με τη δική του θέληση. Ο Πλάτωνας συνέδεσε τον αυτοέλεγχο με την αρμονία με μια συμπαντική τάξη, ενώ ο Ντεκάρτ είδε το «εγώ» ως μια ανεξάρτητη οντότητα ικανή να επιβάλλει τη θέλησή της στα συναισθήματά της. Σήμερα, ωστόσο, η άποψη αυτή αμφισβητείται ευρέως. Η σύγχρονη ψυχολογία δείχνει ότι η αντίληψή μας για τον εαυτό μας επηρεάζεται βαθιά από τις αλληλεπιδράσεις μας. Οι επιλογές μας, οι αξίες μας, ακόμη και η αντίληψή μας για την πραγματικότητα δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της ενδοσκόπησής μας: προκύπτουν από τις σχέσεις που έχουμε με τους άλλους.
Χτίζουμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια των άλλων
Κάθε συζήτηση, κάθε βλέμμα, κάθε αντίδραση των γύρω μας διαμορφώνει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Όταν νιώθουμε ότι μας εκτιμούν και μας καταλαβαίνουν, η αυτοπεποίθησή μας μεγαλώνει. Αντίθετα, οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να υπονομεύσουν βαθιά την αυτοεκτίμησή μας. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί από την παιδική ηλικία: ένα παιδί που ενθαρρύνεται στις προσπάθειές του θα αναπτύξει μια αίσθηση ικανότητας, ενώ ένα παιδί που δέχεται συνεχή κριτική μπορεί να αμφιβάλλει για την αξία του. Στην ενήλικη ζωή, ο μηχανισμός αυτός παραμένει. Οι σχέσεις μας επηρεάζουν τις φιλοδοξίες μας, τις πεποιθήσεις μας, ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε τα γεγονότα.
Ένα κοινωνικό δίκτυο που διαμορφώνει την ευτυχία μας
Μια μελέτη που διεξήχθη επί πολλές δεκαετίες στο Framingham των ΗΠΑ αποκάλυψε ένα συναρπαστικό φαινόμενο: η ευτυχία είναι μεταδοτική. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.739 κατοίκους επί 30 χρόνια και ανακάλυψαν ότι η διάθεση ενός ατόμου μπορούσε να επηρεαστεί από τη διάθεση των φίλων, των φίλων του – ακόμη και αν δεν τους γνώριζαν άμεσα! Το εύρημα αυτό αμφισβητεί την ιδέα ότι η συναισθηματική μας κατάσταση είναι καθαρά ατομική. Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις μας δημιουργούν ένα κυματιστό αποτέλεσμα, επηρεάζοντας την ευημερία μας με τρόπους που συχνά δεν είχαμε φανταστεί ποτέ.
πηγή ertnews.gr
φωτο: Pixabay