Πώς οι Σέρρες πεζοδρόμησαν τον πιο κεντρικό τους δρόμο χωρίς αντιδράσεις
Date:
Μιλά στη ΓΝΩΜΗ ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Σερρών Χρήστος Πάλλας
Της Κικής Ηπειρώτου
Την στιγμή που στην Αλεξανδρούπολη τα έργα πεζοδρόμησης της οδού Κύπρου προκαλούν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, στις Σέρρες, πριν λίγες εβδομάδες, ολοκληρώθηκε η πεζοδρόμηση του πιο ιστορικού και κεντρικού δρόμου της πόλης, με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες όχι απλά να συμφωνούν, αλλά να επικροτούν και να ζητούν να ακολουθήσουν κι άλλοι δρόμοι.
Πώς συνέβη αυτό; Υπάρχει κάποια μυστική συνταγή; Κάποιο μαγικό τρικ; Φυσικά και όχι.
Στην πόλη των Σερρών, οι πρώτες πεζοδρομήσεις ξεκίνησαν δειλά – δειλά από τη δεκαετία του ’90. Η τότε δημοτική αρχή εφάρμοσε ένα σχέδιο πεζοδρομήσεων σε μικρότερους δρόμους του κέντρου, εκεί που σήμερα συγκεντρώνονται τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια, αλλά και πολλά εμπορικά καταστήματα, τα οποία σφύζουν από ζωή και κίνηση.
Ήταν από τότε, ακόμη, όλα ρόδινα;
«Σε καμία περίπτωση», απαντά ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σερρών Χρήστος Πάλλας, μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» και υπογραμμίζει: «Αυτές οι αντιδράσεις που υπάρχουν τώρα στην Αλεξανδρούπολη, υπήρχαν τότε στις Σέρρες. Θα έλεγα ότι περάσαμε αυτή την ‘παιδική ασθένεια’ τη δεκαετία του ’90 με 2000. Ήταν οι πρώτες πεζοδρομήσεις που επιχειρήσαμε και υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις από τους επαγγελματίες. Δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για τέτοια έργα». Τελικώς, επειδή υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση, τα έργα προχώρησαν, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συνεννόηση, με διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων. Μέσα από τη σύγκρουση αυτή, προέκυψε μία όμορφη πεζοδρομημένη γειτονιά για το κέντρο των Σερρών, στην οποία άνοιξαν νέα καταστήματα και δημιουργήθηκαν πολλές θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια.
«Σιγά – σιγά, η μάχη κερδήθηκε, με συνεργασία, σχέδιο και διαβούλευση. Και κυρίως, με τήρηση των σχετικών μελετών και της νομιμότητας, σε κάθε φάση των πεζοδρομήσεων», σημειώνει ο κ. Πάλλας, επισημαίνοντας πως μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε και η ισχυρή πολιτική βούληση, για το θέμα αυτό, από όλους όσοι θήτευσαν στο δημαρχιακό θώκο των Σερρών, από το ’90 μέχρι σήμερα, με την «σκληρή στάση» υπέρ των πεζοδρομήσεων του σημερινού Δημάρχου Πέτρου Αγγελίδη. «Όλοι αυτοί που ο κόσμος κάποτε κατηγορούσε για αυτά τα έργα, σήμερα είναι από τους ίδιους, απολύτως δικαιωμένοι», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Πώς πεζοδρομήθηκε «αναίμακτα» ο κεντρικότερος δρόμος των Σερρών
Κι ενώ οι πρώτες φάσεις των πεζοδρομήσεων, τα προηγούμενα χρόνια, αφορούσαν μικρότερες οδούς, η μεγαλύτερη αλλαγή στο αστικό τοπίο της πόλης ήρθε με την πεζοδρόμηση της οδού Καραμανλή, στην «καρδιά» των Σερρών. Δηλαδή, με την αντίστοιχη Λεωφόρο Δημοκρατίας της Αλεξανδρούπολης.
Τον Ιανουάριο του 2013 ο τοπικός τύπος έγραφε: «Στην πλήρη πεζοδρόμηση της οδού Κων/νου Καραμανλή (πρώην Μεραρχίας), από το Δημαρχείο έως την πλατεία Κρονίου, προχωρά τελικά η δημοτική αρχή ύστερα από τη συμφωνία μεταξύ Δημάρχου Σερρών και των Προέδρων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, των Αστικών ΚΤΕΑΛ και του Σωματείου Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ «Ο Άγιος Χριστόφορος». Ξεπερνώντας τις ενστάσεις των προηγούμενων ημερών, μεταξύ των εκπροσώπων φορέων, αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστή για όλα τα τροχοφόρα η οδός Κ.Καραμανλή και να μην χρησιμοποιηθεί ως ήπιας κυκλοφορίας,όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Δεν θα είναι δυνατή η διέλευση ούτε αστικών λεωφορείων ούτε των ταξί…».
Περίπου 5,5 χρόνια μετά, η πόλη των Σερρών διαθέτει έναν τεράστιο, άνετο, όμορφο πεζόδρομο, στον οποίο έχουν προβλεφθεί οι ανάγκες ανεφοδιασμού των παρακείμενων καταστημάτων κι έχει δημιουργηθεί και λωρίδα πεζοδρομίων για ήπια κυκλοφορία οχημάτων. Μάλιστα, η διοίκηση του δήμου φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον εν λόγω, καθαρά εμπορικό, πεζόδρομο.
Στην ερώτησή μας για το πού διοχετεύεται πλέον το κυκλοφοριακό φορτίο της πόλης, ο κ. Πάλλας είναι κατηγορηματικός: «Το να μιλάμε για κυκλοφοριακό πρόβλημα σε πόλεις όπως είναι οι Σέρρες, ή η Αλεξανδρούπολη, που την έχω επισκεφθεί και είναι ακόμη πιο νέα πόλη και με πολύ καλύτερη ρυμοτομία από εμάς, είναι αστείο. Το να θέλει κανείς το αμάξι του για την παραμικρή απόσταση, είναι θέμα νοοτροπίας που πρέπει να αλλάξει», σημειώνει και αναφέρει και το παράδειγμα των βιοκλιματικών αναπλάσεων που έγιναν και πάλι στο κέντρο των Σερρών, οι οποίες ‘στοίχισαν’ στην πόλη περίπου 200 θέσεις στάθμευσης. Και για το θέμα αυτό υπήρξαν αντιδράσεις, ωστόσο βρέθηκαν κάποιες εναλλακτικές και με διάλογο τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν.
Η διοίκηση του δήμου φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Αυτός ο μεγάλος πεζόδρομος δεν θέλουμε να μετατραπεί σε ένα απέραντο γήπεδο τραπεζοκαθισμάτων, θέλουμε να διατηρήσει τον εμπορικό του χαρακτήρα», έχει δηλώσει ο Δήμαρχος κ. Αγγελίδης.
Ο Δήμος Σερρών διαθέτει δύο χώρους στάθμευσης, συνολικής χωρητικότητας 1.165 θέσεων