Date:
Είναι πλέον σαφές πως η μάχη για την απαγκίστρωση από τα ορυκτά καύσιμα πλήττεται από ελλείψεις σε ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες και δυναμό.
Γι’ αυτό και οι επιστήμονες του αυστραλιανού κρατικού ερευνητικού κέντρου CSIRO αναζητούν τρόπους για να γίνει ευκολότερος ο εντοπισμός κοβαλτίου και νικελίου, στρέφοντας πια την προσοχή τους στους τερμίτες.
Οι τερμίτες που ζουν στις τεράστιες ερήμους της Δυτικής Αυστραλίας φέρνουν συχνά στην επιφάνεια της Γης ορυκτά από εκπληκτικά βάθη για τόσο μικρά πλάσματα. Κάποιες φορές, ακόμα και από εκατοντάδες μέτρα βάθος.
Οι ερευνητές παρακολουθούν πια τον τρόπο που δουλεύουν οι τερμίτες, καθώς μας δίνουν καλές ιδέες για το πώς να βρίσκουμε όσα καραδοκούν κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, ας πούμε, χρησιμοποιούν απαραιτήτως κοβάλτιο και η μισή παραγωγή κοβαλτίου του κόσμου προέρχεται από το Κονγκό. Εκεί δηλαδή που οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η περιβαλλοντική καταστροφή δεν περιγράφονται με λόγια.
Νικέλιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο βρίσκουν όμως συνεχώς οι ερευνητές στα σπίτια των τερμιτών, όπως μας λένε στη μελέτη τους στο περιοδικό «Chemical Geology», και πλέον έχουν μια πιο σοφιστικέ προσέγγιση για τον εντοπισμό τους.
Ο ψευδάργυρος συναντάται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα άλλα μέταλλα στον φλοιό της Γης και τον βρίσκουμε συνήθως πλάι σε άλλα μέταλλα. Κι έτσι μπορεί να λειτουργήσει ως δείκτης για το τι άλλο, και πολύτιμο, υπάρχει εκεί.
Τα λαγούμια του τερμίτη είναι γεμάτα από οξείδιο του μαγγανίου, μας λένε οι ερευνητές, το οποίο βρίσκουμε συνήθως σε εναποθέσεις κοβαλτίου, νικελίου και ψευδαργύρου…
πηγή newsbeast.gr