Περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων πέφτει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Οι πτώσεις έχουν συχνά ως συνέπεια τη σωματική αναπηρία, την απώλεια αυτοεξυπηρέτησης, την εμφάνιση και άλλων νοσημάτων που ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων πέφτει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Οι πτώσεις έχουν συχνά ως συνέπεια τη σωματική αναπηρία, την απώλεια αυτοεξυπηρέτησης, την εμφάνιση και άλλων νοσημάτων που μπορεί να προκαλέσουν τον εγκλεισμό του πάσχοντα σε κάποιο ίδρυμα ή ακόμα και απώλεια της ίδιας του της ζωής.

Advertisement
 

Εξαιτίας τους στην Ευρώπη πεθαίνουν πάνω από 50.000 άνθρωποι ετησίως, επισημαίνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος , Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών, Κλινική Περιστερίου.

Αυξημένος ο κίνδυνος πτώσεων εν μέσω περιοριστικών μέτρων

Η παρατεταμένη καθιστική ζωή και η κακή διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την απώλεια μυïκής μάζας και την εμφάνιση αδυναμίας, επιπτώσεις που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε έλλειψη ισορροπίας και τροποποίηση του τρόπου βάδισης.

Αυτές οι αλλαγές γίνονται πολλές φορές αιτίες πτώσεων, με συχνά πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για τον ηλικιωμένο και τους οικείους του.

Υπολογίζεται ότι το 20% των ηλικιωμένων που πέφτουν έχει σοβαρές επιπτώσεις. Τα κατάγματα είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί, με το 90% αυτών να αφορά στα κάτω άκρα, περιλαμβανομένου του ισχίου. Κατά μέσο όρο το 4,1% των πτώσεων οδηγεί σε κατάγματα.

Η προχωρημένη ηλικία, το γυναικείο φύλο, η νοητική έκπτωση, η κινητικότητα και το βάδισμα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες που χάνουν την ισορροπία τους.

Ακόμα και ο φόβος για μια πτώση, έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς περιορίζει τις κοινωνικές δραστηριότητές τους, οξύνοντας ουσιαστικά το πρόβλημα.

Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι που έχουν βιώσει μια πτώση αναφέρουν αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και μειωμένη ποιότητα ζωής.

Παράγοντας κινδύνου η σαρκοπενία

Η πάθηση αυτή αν και εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένους δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από την ηλικία των 40-45 ετών. Οι συμπεριφορές του τρόπου ζωής, όπως η σωματική αδράνεια και η κακή διατροφή, είναι σημαντικοί παράγοντες για την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης σε οποιαδήποτε ηλικία.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Τριανταφυλλόπουλος, η σαρκοπενία συνεπάγεται τη μείωση των κινητικών νευρώνων, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη μυϊκή μάζα, τη δύναμη και τη σωματική απόδοση, με επιπτώσεις στην ταχύτητα βάδισης, στην αντοχή και την ισορροπία των ηλικιωμένων. Επίσης, τα άτομα με σαρκοπενία μπορεί να πάσχουν από ενδοκρινοπάθεια ή να τρέφονται ανεπαρκώς, παράγοντες σημαντικοί για την εμφάνιση της πάθησης.

«Η πολυήμερη παραμονή στο σπίτι που έχει επιβληθεί για την προστασία όλων μας, αλλά κυρίως των ατόμων αυτής της ηλικίας, έχει και ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις. Έχει ελαχιστοποιήσει την άσκηση, έχει δημιουργήσει άγχος, φόβο αλλά και κατάθλιψη, παράγοντες που προδιαθέτουν για άρνηση εκτέλεσης ακόμα και των καθημερινών δραστηριοτήτων εντός σπιτιού.

Επιπλέον, έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα των ηλικιωμένων να απολαμβάνουν τον ήλιο, ο οποίος είναι το κύριο μέσο “εφοδιασμού” του οργανισμού με βιταμίνη D, η οποία σχετίζεται τόσο με τη συχνότητα των πτώσεων όσο και με τη δυσλειτουργία της ισορροπίας, αφού εκτός της ρύθμισης του μεταβολισμού του ασβεστίου και των φωσφορικών, η βιταμίνη αυτή παίζει ρόλο και στην υγεία των μυών και του νευρικού συστήματος», επισημαίνει ο Δρ. Τριανταφυλλόπουλος.

Σαρκοπενία και αδυναμία 

Η σαρκοπενία συνδέεται στενά με τη συχνότητα εμφάνισης αδυναμίας, ένα άλλο γηριατρικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μειωμένα ομοιοστατικά αποθέματα, εκθέτοντας έτσι το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο αρνητικών συμβάντων που σχετίζονται με την υγεία.

Advertisement
Babis

Τα άτομα με σαρκοπενία είναι λιγότερο ευκίνητα και ευλύγιστα και έχουν καθυστερημένο χρόνο αντίδρασης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τραυματισμούς που οφείλονται σε πτώση.

Τέλος, η παρατεταμένη ακινησία ή η περιορισμένη κίνηση μειώνει τη μυϊκή μάζα, ενώ παράλληλα αυξάνει την ποσότητα του λίπους στο σώμα, το οποίο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους ασθενείς να κινηθούν, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Ως εκ τούτου, η σαρκοπενία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πτώσεις στους ηλικιωμένους. Η επιβεβαίωση της σχέσης έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες. Μια από τις πιο πρόσφατες ανασκοπήσεις σε τριάντα έξι μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 52.838 άτομα, επιβεβαίωσε τη θετική σχέση μεταξύ της σαρκοπενίας, των πτώσεων και των καταγμάτων.

«Ο συνδυασμός οστεοπόρωσης και σαρκοπενίας αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων. Γι’ αυτό όσο διαρκούν τα μέτρα για τον νέο κορωνοϊό, οι ηλικιωμένοι (και όχι μόνο) θα πρέπει να βρίσκουν διαρκώς λόγους κίνησης μέσα στο σπίτι. Οι δουλειές του νοικοκυριού αποτελούν μια εξαιρετική άσκηση για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως και η κηπουρική για όσους έχουν έναν μικρό κήπο ή μια βεράντα γεμάτη με φυτά.

Η δραστηριότητα αυτή θα αυξήσει και την έκθεσή τους στον ήλιο και έτσι θα βοηθηθεί ο οργανισμός στη σύνθεση της βιταμίνης D. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να συζητήσουν με τον γιατρό τους τη λήψη συμπληρωμάτων. Όταν τα μέτρα αρθούν και γι’ αυτούς, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε προγράμματα φυσικοθεραπείας και, αναλόγως της ηλικίας, σε προγράμματα ενδυνάμωσης των μυών (βάρη), ήπιας αερόβιας άσκησης και ασκήσεων ισορροπίας.

Έχει διαπιστωθεί ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων κατά 23%!

Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων, που τις περισσότερες φορές αφορούν στο ισχίο αλλά και στον ώμο, τα οποία απαιτούν εγχείρηση για την αποκατάστασή τους. Παρά τις υπερσύγχρονες χειρουργικές μεθόδους, όπως είναι η αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας με πρόσθια προσπέλαση (AMIS), η οποία προσφέρει γρήγορη ανάρρωση, μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της πιθανότητας επιπλοκών, θα πρέπει να έχουμε ως μότο στη ζωή μας ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία», καταλήγει ο Δρ. Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος.

Πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν οι Έλληνες αεροπόροι σφυροκοπούσαν το Ιταλικό Στρατηγείο στο Ελ Αλαμέιν – Η μαρτυρία του πτεράρχου Γ. Πλειώνη

28/10/25 10:17 πμ

Όταν οι Έλληνες αεροπόροι σφυροκοπούσαν το Ιταλικό Στρατηγείο στο Ελ Αλαμέιν – Η μαρτυρία του πτεράρχου Γ. Πλειώνη

Κοραή 4 «Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944»: Εκεί που η ιστορία μένει «ζωντανή»

28/10/25 10:14 πμ

Κοραή 4 «Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944»: Εκεί που η ιστορία μένει «ζωντανή»

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: «Η κλοπή του κώδωνα της Βουλής»

28/10/25 10:10 πμ

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: «Η κλοπή του κώδωνα της Βουλής»

Σερρών Θεολόγος: «Στα σπίτια μας η ελληνική Σημαία, στις καρδιές μας πάντοτε η Πατρίδα!»

28/10/25 10:08 πμ

Σερρών Θεολόγος: «Στα σπίτια μας η ελληνική Σημαία, στις καρδιές μας πάντοτε η Πατρίδα!»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω της διεξαγωγής μαθητικών παρελάσεων σε Αθήνα και Πειραιά

28/10/25 10:06 πμ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω της διεξαγωγής μαθητικών παρελάσεων σε Αθήνα και Πειραιά

28η Οκτωβρίου - Τρίκαλα: Βασίλειος Τσιαβαλιάρης και Ελευθέριος Ντάσκας, Τρικαλινοί οι πρώτοι νεκροί στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

28/10/25 10:03 πμ

28η Οκτωβρίου – Τρίκαλα: Βασίλειος Τσιαβαλιάρης και Ελευθέριος Ντάσκας, Τρικαλινοί οι πρώτοι νεκροί στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Σέρρες: Αναβλήθηκε η συζήτηση της αγωγής κατά του Σάκη Γάτσιου - Ποιοι οι λόγοι - video

28/10/25 10:04 πμ

Σέρρες: Αναβλήθηκε η συζήτηση της αγωγής κατά του Σάκη Γάτσιου – Ποιοι οι λόγοι – video

Στις Σέρρες περιόδευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος - video

28/10/25 9:53 πμ

Στις Σέρρες περιόδευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος – video

Σέρρες: Ενιαίο μέτωπο για τα στρατόπεδα - Κοινή γραμμή δήμου, περιφέρειας και βουλευτών

28/10/25 9:36 πμ

Σέρρες: Ενιαίο μέτωπο για τα στρατόπεδα – Κοινή γραμμή δήμου, περιφέρειας και βουλευτών

Αισθητή στα νησιά του Β. Αιγαίου η ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή του Μπαλικεσίρ

27/10/25 11:00 μμ

Αισθητή στα νησιά του Β. Αιγαίου η ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή του Μπαλικεσίρ

Φιλιππιάδα: Υπό αστυνομικό αποκλεισμό ο χώρος όπου ενταφιάστηκαν απόβλητα από την καμένη μονάδα της Κέρκυρας

27/10/25 10:55 μμ

Φιλιππιάδα: Υπό αστυνομικό αποκλεισμό ο χώρος όπου ενταφιάστηκαν απόβλητα από την καμένη μονάδα της Κέρκυρας

Νέο σοκ με Καρβαχάλ στη Ρεάλ Μαδρίτης

27/10/25 10:50 μμ

Νέο σοκ με Καρβαχάλ στη Ρεάλ Μαδρίτης