Όσοι παρουσιάζουν ναρκισσιστικές τάσεις συμπεριφοράς είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές, να δυσκολεύονται στις σχέσεις τους και να αντιμετωπίζουν προβλήματα χρήσης ουσιών, όπως δείχνουν μελέτες. Τα χαρακτηριστικά των ναρκισσιστών που τους ... Περισσότερα

Πως θα αναγνωρίσετε ένα ναρκισσιστή πριν μιλήσει – Η συνήθεια που «φωνάζει»

Epiloges Press

Epiloges Press

Όσοι παρουσιάζουν ναρκισσιστικές τάσεις συμπεριφοράς είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές, να δυσκολεύονται στις σχέσεις τους και να αντιμετωπίζουν προβλήματα χρήσης ουσιών, όπως δείχνουν μελέτες.

Τα χαρακτηριστικά των ναρκισσιστών που τους οδηγούν στην αυτοκαταστροφή, είναι ο συνδυασμός του εγωκεντρισμού, της διογκωμένης αίσθησης του εαυτού, της έλλειψης ενσυναίσθησης και του αυτοθαυμασμού. Οι ψυχολόγοι εντοπίζουν ένα νέο αντικείμενο λατρείας τους που υπηρετεί στο έπακρο τις υπερβολικές ανάγκες τους, ποιο είναι; 

Οι ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι η αλόγιστη χρήση κοινωνικών ιστότοπων όπως το Instagram και το TikTok  αποτελεί «καμπανάκι» ναρκισσισμού. Μια πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Γκντανσκ στην Πολωνία, αποκάλυψε έναν εύκολο τρόπο για να καταλάβετε αμέσως αν εσείς -ή κάποιος κοντινός σας άνθρωπος- έχει αυτό το στοιχείο- παρατηρώντας αν χρησιμοποιεί καταναγκαστικά τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αν προσπαθεί να αποτραβηχτεί από τον ψηφιακό εθισμό.

Ποιοι νάρκισσοι είναι πιο επιρρεπείς;

Οι επιστήμονες έθεσαν ως στόχο να εντοπίσουν τους δεσμούς μεταξύ των διαφόρων μορφών ναρκισσισμού και του εθισμού στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Για να απαντήσουν στις υποθέσεις τους, διεξήγαγαν δύο έρευνες με 665 άτομα που χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ένα διάστημα οκτώ μηνών μεταξύ κάθε δημοσκόπησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με ορισμένες ναρκισσιστικές τάσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι εθισμένα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποια γνωρίσματα του ναρκισσισμού, όπως ο ηρωισμός (επιθυμία θαυμασμού), η αντιπαλότητα (ανταγωνισμός με άλλους) και ο θαυμασμός (αναζήτηση επαίνου), βρέθηκαν να είναι σταθερά σε όσους έχουν εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, άλλα, όπως η εχθρότητα (να θυμώνει κανείς με τους άλλους) και η απομόνωση (να είναι απόμακρος), παρατηρήθηκε να συνδέονται εντονότερα με την αυξημένη χρήση, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν παρενέργεια του εθισμού. Η συσχέτιση αυτή πιστεύεται ότι έγκειται στο γεγονός ότι πως οι ναρκισσιστές τείνουν να έχουν εμμονή με την εικόνα τους και πολλοί ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ευνοούν την επιβεβαίωση και με μάλιστα κραυγαλέα.

Advertisement
Babis

Οι ερευνητές επισήμαναν ευρύτερους κινδύνους του εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η περιορισμένη κοινωνική συμμετοχή στην πραγματική ζωή, οι διαταραχές του ύπνου και τα προβλήματα με την ακαδημαϊκή ή εργασιακή απόδοση. Τα συμπτώματα της διαταραχής περιλαμβάνουν ψυχαναγκαστικό έλεγχοαδυναμία μείωσης παρά τις αρνητικές συνέπειες και συναισθηματική εξάρτηση από τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις. Επίσης, ο ναρκισσισμός είναι πολύ συχνή τάση σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, μοναξιά και φόβο να χάσουν κάτι, έγραψαν οι επιστήμονες στο Journal of Research in Personality.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν έξι μοτίβα ναρκισσισμού: θαυμασμό, αντιπαλότητα, εχθρότητα, απομόνωση, ηρωισμό και ιερότητα. Διαπίστωσαν ότι όλες οι μορφές ναρκισσισμού εκτός από την ιερότητα (αυτοπροβολή) σχετίζονταν με τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

O ναρκισσισμός αγαπά το… κρέας

Επιπρόσθετα, μια εντελώς αναπάντεχη ανακάλυψη, βάσει της τρέχουσας μελέτης, ήταν ότι η κατανάλωση κρέατος είναι ένα προφητικό σημάδι που συνδέεται με αυτή τη διαταραχή της προσωπικότητας -ιδιαίτερα αν το άτομο παρέχει μια «ιεραρχική αιτιολόγηση» όπως «οι άνθρωποι βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας», όπως αναφέρουν οι ερευνητές.  Οι επιστήμονες διατύπωσαν τη θεωρία ότι η προτίμηση των ναρκισσιστών για το κρέας προέρχεται από τα χαρακτηριστικά της «Σκοτεινής Τριάδας» της προσωπικότητας που «συνδέονται με πιο αρνητικές στάσεις απέναντι στα ζώα»

πηγή ygeiamou.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακάτικο Παραμύθι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης»

03/02/26 9:33 πμ

Κυριακάτικο Παραμύθι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης»

Ένα στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη κατασκευάζεται πλέον από κινεζική μάρκα

03/02/26 9:28 πμ

Ένα στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη κατασκευάζεται πλέον από κινεζική μάρκα

ΑΕΚ: «21 σοβαρά λάθη εις βάρος μας»

03/02/26 9:26 πμ

ΑΕΚ: «21 σοβαρά λάθη εις βάρος μας»

Παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική από τις πιο εξειδικευμένες στον κόσμο θα λειτουργήσει στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης- ΙΣΝ

03/02/26 9:25 πμ

Παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική από τις πιο εξειδικευμένες στον κόσμο θα λειτουργήσει στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης- ΙΣΝ

Με εννέα σφαίρες και μια χαριστική βολή εκτέλεσαν τον 27χρονο στη Νέα Πέραμο

03/02/26 9:23 πμ

Με εννέα σφαίρες και μια χαριστική βολή εκτέλεσαν τον 27χρονο στη Νέα Πέραμο

Εργάτες γης: Νέα πλατφόρμα μετακλήσεων και κομβικός ρόλος της ΕΘΕΑΣ στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

03/02/26 12:34 πμ

Εργάτες γης: Νέα πλατφόρμα μετακλήσεων και κομβικός ρόλος της ΕΘΕΑΣ στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

3 Φεβρουαρίου: Γιορτάζει ο Άγιος Συμεών – Ο προστάτης των εγκύων και των εμβρύων

03/02/26 12:17 πμ

3 Φεβρουαρίου: Γιορτάζει ο Άγιος Συμεών – Ο προστάτης των εγκύων και των εμβρύων

Kωνσταντίνος Κυρανάκης: Μετά από δεκαετίες η Ελλάδα εισέρχεται στη βιομηχανία επισκευής και παραγωγής τρένων

03/02/26 12:29 πμ

Kωνσταντίνος Κυρανάκης: Μετά από δεκαετίες η Ελλάδα εισέρχεται στη βιομηχανία επισκευής και παραγωγής τρένων

Θ. Λιβάνιος: Σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες ο Κώδικας της Αυτοδιοίκησης

03/02/26 12:25 πμ

Θ. Λιβάνιος: Σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες ο Κώδικας της Αυτοδιοίκησης

Κυρ. Μητσοτάκης: Πριν από τις 15 Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν

03/02/26 12:21 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Πριν από τις 15 Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν

Σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου: Η ημέρα που γεννήθηκε το ελληνικό κράτος – Ο πρίγκιπας που αρνήθηκε το θρόνο

03/02/26 12:15 πμ

3 Φεβρουαρίου: Η ημέρα που γεννήθηκε το ελληνικό κράτος – Ο πρίγκιπας που αρνήθηκε το θρόνο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Φεβρουαρίου

03/02/26 12:13 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Φεβρουαρίου