Πώς θα αναγνωρίσω ότι το παιδί μου πίνει;
Date:
«Έλα μωρέ, τι μπορεί να προκαλέσει ένα ποτηράκι κρασί. Έτσι, για το καλό…».
Η φράση έχει ειπωθεί από πολλούς γονείς όταν βλέπουν το παιδάκι τους να τα «τσούζει». Δυστυχώς, αυτή η λογική έθεσε τις βάσεις ώστε ολόκληρες οικογένειες να καταστρέφονται από τον εθισμό στο αλκοόλ.
Οι γονείς
Οι ειδικοί που μίλησαν εφιστούν την προσοχή των γονέων, που τις περισσότερες φορές με την ανοχή τους σπρώχνουν τα ίδια τους τα παιδιά να «φλερτάρουν» με την επικίνδυνη συνήθεια του αλκοόλ. Μάλιστα, όπως τόνισαν οι ειδικοί, υπάρχουν στοιχεία αλλά και κινήσεις που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν άμεσα την οικογένεια.
Πώς θα αναγνωρίσω ότι το παιδί μου πίνει; Είναι ανάγκη, λοιπόν, να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που θα μας κινήσουν τις υποψίες ότι ίσως και το δικό μας παιδί κάνει χρήση αλκοόλ.
Μερικά από αυτά τα σημάδια είναι:
* Μπερδεμένη ομιλία και οσμή οινοπνεύματος στην αναπνοή και τα ρούχα.
* Αλλαγές στη διάθεση – εκρήξεις θυμού και ευερεθιστότητα.
* Προβλήματα στο σχολείο – απουσίες, χαμηλοί βαθμοί, τιμωρίες, αποβολές.
* Αλλαγή φίλων και δισταγμός να μας γνωρίσει τους νέους φίλους.
* Ανεύρεση αλκοόλ στο δωμάτιό του ή στην τσάντα του.
* Σωματικά ή νοητικά προβλήματα, κενά μνήμης, χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης, κόκκινα μάτια και έλλειψη συντονισμού.
* Μειώνονται ανεξήγητα οι προμήθειές μας σε αλκοολούχα.
* Μας λείπουν χρήματα ή άλλα αντικείμενα αξίας.
* Προβλήματα με τον νόμο.
* Λέει συχνά ψέματα.
* Αποφεύγει συζητήσεις για το αλκοόλ. Ένας έφηβος που έχει προβλήματα με το αλκοόλ προτιμά να μην ακούσει τίποτα σχετικά με τη συμπεριφορά του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακούσει χωρίς να γίνεται αμυντικός.
Γιατί πίνουν οι έφηβοι
Για ποιους λόγους όμως πίνουν οι έφηβοι; Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αρχίζει να το κάνει είναι οι εξής:
Γενετικοί παράγοντες: Ένα παιδί με αλκοολικό γονέα έχει 4 έως 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει πρόβλημα. Μάλιστα, τα παιδιά με αλκοολικό γονέα φαίνεται να ξεκινούν να πίνουν σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.
Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και ψυχιατρικά προβλήματα:
Παιδιά διασπαστικά, υπερκινητικά, επιθετικά, αντικοινωνικά, με διαταραχή διαγωγής, όπως και νέοι καταθλιπτικοί, αποτραβηγμένοι ή αγχώδεις είναι επιρρεπείς. Επίσης, νέοι που παρουσιάζουν επαναστατικότητα ή δυσκολία αποφυγής επικίνδυνων καταστάσεων και αδιαφορούν για τους κανόνες και τα συναισθήματα των άλλων είναι πιο εύκολο να το ρίξουν στο ποτό.
Η επιρροή των συνομηλίκων: Η συναναστροφή με φίλους που καταναλώνουν αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα κατανάλωσης και από τον ίδιο τον έφηβο.
Επιρροή της οικογένειας: Χαμηλά επίπεδα γονικού ελέγχου, έκθεση σε κοντινό οικογενειακό μέλος που πίνει και εύκολη πρόσβαση σε αλκοόλ στο σπίτι είναι παράγοντες που επίσης επηρεάζουν τόσο την έναρξη, όσο και την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται από τον έφηβο.
Στάσεις και προσδοκίες: Νέοι που πιστεύουν ότι είναι κοινωνικά αποδεκτό να πίνουν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Διαλύονται οικογένειες: «Αιχμάλωτοι» του αλκοόλ
Έζησαν τον εφιάλτη της εξάρτησης από το αλκοόλ, έδωσαν τη δική τους μάχη και φαίνεται να τα κατάφεραν ή να τα καταφέρνουν. Δύο συγκλονιστικές μαρτυρίες που έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα σε όλους εκείνους που έχουν γίνει αιχμάλωτοι του αλκοόλ. Ξεκίνησαν από νωρίς το ποτό και ξαφνικά βρέθηκαν στο σκοτεινό τούνελ του αλκοόλ, με τη ζωή τους να βρίσκεται μια ανάσα από την κατάρρευση.
Με δύναμη ψυχής, ο Αντώνης Πουλάκης μίλησε για τον εφιάλτη που έζησε και με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τις κόρες του που τον βοήθησαν σε αυτόν τον αγώνα για την απεξάρτηση, αλλά και τον «σωτήρα» του, όπως χαρακτήρισε τον γιατρό του Γιάννη Μουζά, που βρισκόταν στο πάνελ της εκπομπής.
Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία της Χρυσάνθης Καλαϊτζάκη, που στάθηκε στο πλευρό του αδελφού της για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει την εξάρτηση από το αλκοόλ, που ταρακουνά συθέμελα τον θεσμό της ίδιας της οικογένειας. Στο πλευρό της ο σύζυγός της Γιώργος Ζορμπάς, μίλησε για τον «Γολγοθά» όλης της οικογένειας να βοηθήσει το μέλος της. Μάλιστα, η κ. Χρυσάνθη, πολύ συγκινημένη, αναφέρθηκε στη λύτρωση τού αδελφού της, που είδε τη ζωή του να καταρρέει, αλλά και να στήνεται από την αρχή με τη βοήθεια των Κλαμπ των Οικογενειών με Προβλήματα Αλκοόλ αλλά και των ειδικών της «Επιστροφής» και του Αλκοολογικού Ιατρείου.
Ο εφιάλτης
«Άρχισα να πίνω από τα 10. Όσο μεγάλωνα, το αλκοόλ γινόταν μεγαλύτερη ανάγκη, μέχρι που άρχισα να χάνω τον εαυτό μου. Ακόμα και σήμερα δηλώνω αλκοολικός σε αποχή. Ανά πάσα ώρα και στιγμή θα μπορούσα να κυλήσω ξανά στον εφιάλτη. Δε διαχωρίζω τον αλκοολισμό από τα ναρκωτικά. Δυστυχώς η διαδρομή είναι το ίδιο δύσκολη».
[neakriti.gr]