22.5 C
Serres

Πώς θα διανέμονται τα ακριβά φάρμακα από τα φαρμακεία της γειτονιάς

Date:

Διχασμένοι οι φαρμακοποιοί, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας ετοιμάζει τη σχετική υπουργική απόφαση

 

Η διανομή 59 ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία τη γειτονιάς δρομολογείται ήδη από το υπουργείο Υγείας, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας ετοιμάζει τη σχετική υπουργική απόφαση. Άλλωστε, αποτελεί δέσμευση τόσο του ίδιου όσο και του πρωθυπουργού ότι ακριβά φάρμακα για σοβαρές παθήσεις θα δίνονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, προκειμένου να σταματήσουν οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση
Από την άλλη, οι φαρμακοποιοί είναι διχασμένοι, καθώς πολλοί δεν επιθυμούν να διαθέτουν χωρίς αμοιβή τα ακριβά σκευάσματα στους ασθενείς. Ιδιαίτερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί να προχωρήσει στη διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) δωρεάν, καθώς ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι λεφτά δεν υπάρχουν προσώρας.

Ο κλάδος προχωρά σε έκτακτη γενική συνέλευση την Κυριακή για το θέμα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε τεταμένο κλίμα, καθώς οι φαρμακοποιοί έχουν μοιραστεί για το θέμα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr.

Πώς θα δίνονται τα φάρμακα
Πάντως, η διαδικασία έχει ήδη καθοριστεί, αφού το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο, έπειτα από συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), να προχωρήσει κανονικά στην έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Ειδικότερα:

-Το θέμα αφορά στη διάθεση συγκεκριμένων 59 σκευασμάτων, τα οποία είναι μόνο χάπια για ογκολογικούς ασθενείς και μόνο χάπια για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Συνεπώς, δεν θα χρειάζεται επιστημονική παρέμβαση για τη χρήση τους από τους φαρμακοποιούς.

-O ασθενής θα προσέρχεται στο φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκεκριμένο σκεύασμα.

-Ο φαρμακοποιός, μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της έπειτα από έγκριση.

-Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το φαρμακείο για την έγκριση.

-Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία. (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο.)
-Ο φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.

-Ο φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας την συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της ΗΔΙΚΑ.

-Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακο του. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Στην Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί, θα ορισθούν συγκεκριμένα ποια 59 φάρμακα θα διατίθενται με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο αυτά τα 59 σκευάσματα που θα οριστούν στην Υπουργική Απόφαση, θα χορηγούνται χωρίς επιστημονική αμοιβή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στο διάστημα αυτό, το ΔΣ του ΠΦΣ αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για την οποία συμφώνησε και το Υπουργείο Υγείας, με την οποία θα αποδεικνύονται αφενός μεν τα οικονομικά οφέλη του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών, αφετέρου δε τα κόστη των φαρμακείων από την διαχείριση και εκτέλεση της υπηρεσίας αυτής.

Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό της επιστημονικής αμοιβής του φαρμακοποιού, σημειώνεται από τον ΠΦΣ.

Στόχος, πάντως, του κλάδου είναι στο άμεσο μέλλον η διάθεση όλων των φαρμάκων και των ακριβών να γίνεται από το φαρμακείο της γειτονιάς, και όχι απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους ασθενείς μέσω courier.

Μόλις ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα που θα προβλέπεται η δωρεάν διανομή από τα φαρμακεία των ακριβών φαρμάκων, ο κλάδος θα απαιτήσει για κάθε νέο μόριο-φάρμακο που θα εισέρχεται στην ελληνική αγορά, και το οποίο μπορεί να θεωρηθεί φάρμακο υψηλού κόστους, να πρέπει να διακινείται αποκλειστικά μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων (εκτός όμως των φαρμάκων που χρήζουν νοσοκομειακής χορήγησης), με ένα ποσοστό κέρδους που θα προκύψει έπειτα από διαπραγμάτευση με το υπουργείο Υγείας.

Πηγή ethnos.gr

ΕλλάδαΠώς θα διανέμονται τα ακριβά φάρμακα από τα φαρμακεία της γειτονιάς

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 52χρονος σε τροχαίο δυστύχημα

Μία νέα τραγωδία εκτυλίχθηκε στους δρόμους της Κρήτης καθώς...

Θάσος: Κακουργηματική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση στον 65χρονο για τη φωτιά

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση...

Σεισμός 4 Ρίχτερ στην Πρέβεζα – Δεν υπάρχουν προβλήματα

Σεσμική δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ ταρακούνησε τις ακτές της...

Στην Πάρο γευμάτισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον Δεκαπενταύγουστο

Στην Πάρο γευμάτισε, χτες (15.08.2022) μετά τις εκδηλώσεις για...