Πώς θα νικήσουμε τη συναισθηματική πείνα τώρα που μένουμε σπίτι
Date:
Η παραμονή στο σπίτι σε συνδυασμό με το άγχος που μπορεί να έχετε αυτή την περίοδο λόγω των γεγονότων, είναι μια δύσκολη δοκιμασία κυρίως για όσους έχουν παραπανίσια κιλά αλλά και για όσους θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους.
Όταν δημιουργούνται αγχωτικές συνθήκες τέτοιου μεγέθους, συχνά εμφανίζονται και αλλαγές στη διατροφική συμπροφορά. Μια χαρακτηριστική αλλαγή είναι το συναισθηματικό φαγητό όπου η τροφή χρησιμοποιείται ως δεκανίκι σε μια προσπάθεια να κατασταλούν ή να μετριαστούν τα αρνητικά συναισθήματα.
Μέσα από το φαγητό το άτομο εκφράζεται και ταυτόχρονα νομίζει ότι εκτονώνεται. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι όμως διπλό. Το πρώτο μέρος, είναι ότι η ανακούφιση είναι μόνο προσωρινή. Με το σταμάτημα του φαγητού, η προσοχή επανέρχεται στις σκοτούρες. Το δεύτερο μέρος, είναι ότι προστίθενται στο σώμα περιττά κιλά και μαζί, νέα άσχημα ψυχολογικά αισθήματα λόγω κακής σωματικής εικόνας.
Επομένως κυρίως αυτή την περίοδο που διανύουμε όπου μένουμε σπίτι, είναι σημαντικό να μάθετε πώς θα αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική υπερφαγία.
Πρώτα όμως είναι σημαντικό να ξέρετε να διαχωρίζετε την πραγματική από τη συναισθηματική πείνα.
Πραγματική πείνα:
Αυξάνεται σταδιακά
Δε υπάρχει επείγουσα αίσθηση βιασύνης
Σημαίνει ώρες μετά από ένα γεύμα
Είναι γενική δεν αφορά σε ένα τρόφιμο συγκεκριμένα
Σταματάει όταν χορταίνεις
Νιώθεις ικανοποιημένος
Συναισθηματική πείνα:
Εμφανίζεται ξαφνικά
Παρουσιάζεται ως επείγουσα ανάγκη για κατανάλωση τροφής
Δεν σχετίζεται με την ώρα που πέρασε από το τελευταίο γεύμα
Εστιάζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα (γλυκά, λιπαρά)
Επιμένει ακόμα και αν νιώθεις χορτάτος
Νιώθεις ενοχή ή ντροπή ή δυσφορία
Πώς θα σταματήσετε τη συναισθηματική πείνα
Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι τρώτε για να καλύψετε κάποιο συναίσθημα και επίσης να μάθετε το γιατί. Άρα το πρώτο που πρέπει να κάνετε όταν θέλετε να φάτε είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι ή απλώς συμβαίνει κάτι άλλο. Εδώ πρέπει να δώσετε την προσοχή σας, γιατί αν ο λόγος δεν είναι η πείνα, τότε είναι δύσκολο να εντοπίσετε την αιτία που σας οδηγεί στο φαγητό. Η καταγραφή του τι τρώτε και το πώς αισθανόσασταν πριν και μετά το φαγητό ίσως σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την αιτία. Για παράδειγμα μπορεί να εντοπίσετε ότι καταναλώνετε περισσότερο φαγητό το βράδυ. Ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί συμβαίνει αυτό και όταν βρείτε το λόγο αντιμετωπίστε τον.
Οι αιτίες που οδηγούν στο συναισθηματικό φαγητό είναι πολλές, όμως η πιο συνηθισμένη είναι το άγχος. Αν λοιπόν τρώτε ως απάντηση στο στρες, μερικές από τις παρακάτω οδηγίες μπορεί να σας βοηθήσουν να ασχοληθείτε με το πραγματικό πρόβλημα.
Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος.
Απομακρυνθείτε από οποιαδήποτε κατάσταση σας δημιουργεί στρες, ώστε να ηρεμήσετε και να μπορέσετε να σκεφτείτε σωστά. Κάντε μια λίστα με όλα όσα σας αγχώνουν και προσπαθήστε να τα λύσετε χωρίς να καταφύγετε στο φαγητό.
Άσκηση.
Είναι ένα γνωστό αγχολυτικό και θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον θυμό, που ενδεχομένως να νιώθετε. Η άσκηση απελευθερώνει τις ενδορφίνες που σας χαλαρώνουν και μειώνουν το στρες
Ακούστε μουσική.
Μπορούμε όλοι να σκεφτούμε μερικά τραγούδια που μας ηρεμούν. Κάντε ένα ειδικό CD, που να το ακούτε όταν χρειάζεται να ηρεμήσετε. Αυτό θα σας αποτρέψει από την υπερκατανάλωση φαγητού για συναισθηματικούς λόγους.
Παίξτε με το κατοικίδιό σας.
Τα ζώα έχουν απεριόριστη αγάπη και η ενασχόλησης μαζί τους προωθεί την υγεία και την συναισθηματική ευεξία.
Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες.
Η βαθιά αναπνοή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και προωθεί τα συναισθήματα της ηρεμίας. Δοκιμάστε να παίρνετε βαθιές ανάσες, κάθε φορά που θα χρειαστεί να απαλλαγείτε από το στρες.
Με οπλοστάσιο τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να είστε στο σωστό δρόμο για να σταματήσετε το συναισθηματικό κύκλο φαγητού. Μπορεί να μην βγαίνετε νικητές κάθε φορά, αλλά αν δεχτείτε τα λάθη σας και προχωρήσετε προς τα εμπρός, θα αρχίσετε να ξεπερνάτε τα συναισθηματικά σας προβλήματα, χωρίς τη βοήθεια του φαγητού.
Πηγή thesstoday.gr