Πώς το κρεμμύδι μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου κατά 50%
Date:
Υπάρχει ένα κοινό λαχανικό που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 50%, σύμφωνα με τα συμπεράσματα παλιότερης έρευνας.
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν είναι σε θέση να παράγουν επαρκή ινσουλίνη από το πάγκρεας για να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα τους. Αυτό σημαίνει ότι το σάκχαρό τους μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.
Ωστόσο, ευρήματα από το 2015, που παρουσιάστηκαν στην 97η ετήσια συνάντηση της The Endocrine Society στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, αποκάλυψαν ότι το εκχύλισμα βολβού κρεμμυδιού μπορεί να μειώσει αισθητά τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη συνολική χοληστερόλη, όταν χορηγείται μαζί με το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Anthony Ojieh από το Delta State University στην Abraka της Νιγηρίας, δήλωσε τότε: “Το κρεμμύδι είναι φθηνό, ευρέως διαθέσιμο και έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής. Έχει τη δυνατότητα χρήσης στη θεραπεία ασθενών με διαβήτη”.
Οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεωρία αυτή σε αρουραίους. Συνολικά, σε τρεις ομάδες αρουραίων με ιατρικά επαγόμενο διαβήτη δόθηκαν διάφορες δόσεις εκχυλίσματος κρεμμυδιού, για να διαπιστωθεί εάν θα ενίσχυε την επίδραση της μετφορμίνης.
Οι δόσεις ήταν 200 mg, 400 mg και 600 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Οι ερευνητές έδωσαν επίσης το φάρμακο και το κρεμμύδι σε τρεις ομάδες μη διαβητικών αρουραίων με φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα.
Αισθητή μείωση σε σάκχαρο αίματος και χοληστερόλη
Η μελέτη διαπίστωσε ότι:
Από τους διαβητικούς αρουραίους, εκείνοι που έλαβαν 400 mg και 600 mg ανά κιλό σωματικού βάρους μείωσαν αισθητά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους κατά 50% και 35% αντίστοιχα σε σύγκριση με το αρχικό επίπεδο.
Το εκχύλισμα κρεμμυδιού μείωσε επίσης το επίπεδο ολικής χοληστερόλης σε διαβητικούς αρουραίους, με τα 400mg και 600mg να έχουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι:
Το εκχύλισμα κρεμμυδιού οδήγησε σε αύξηση βάρους στους μη διαβητικούς αρουραίους, αλλά όχι στους διαβητικούς αρουραίους.
“Το κρεμμύδι δεν είναι πλούσιο σε θερμίδες. Ωστόσο, φαίνεται να αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και, μαζί με αυτό, να αυξάνει την όρεξη, οδηγώντας σε αύξηση της σίτισης”, εξήγησε ο Ojieh.
“Πρέπει να διερευνήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίο το κρεμμύδι προκάλεσε την μείωση της γλυκόζης στο αίμα. Δεν έχουμε ακόμη εξήγηση”.
Πηγή iatropedia.gr