Η τακτική κατανάλωση ψαριού μπορεί να αποκομίσει ποικίλα οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σελήνιο και βιταμίνη D, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, αναφέρει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan. Σύμφωνα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η τακτική κατανάλωση ψαριού μπορεί να αποκομίσει ποικίλα οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σελήνιο και βιταμίνη D, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, αναφέρει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan. Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), συνιστάται να καταναλώνετε 2 μερίδες λιπαρών ψαριών σε εβδομαδιαία βάση, με το σολομό, τη ρέγγα, το σκουμπρί και τον τόνο να συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους πιο συνιστώμενους τύπους ψαριών για κατανάλωση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3.

Ποια τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών για την υγεία

Μάλιστα, μια ανασκόπηση του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Circulation βρήκε σημαντικά στοιχεία που προέρχονται από διάφορες μελέτες ότι τα ωμέγα-3 στα λιπαρά ψάρια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις -ακόμα κι αν καταναλώνονται μόνο μία φορά την εβδομάδα. Τα ευρήματα της μελέτης καθόρισαν ότι ο κίνδυνος για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο μειώθηκε στο μισό για όσους έτρωγαν ένα γεύμα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Ομοίως, όσοι έτρωγαν ψάρια μία φορά την εβδομάδα είχαν, επίσης, 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο που προέρχεται από θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο.

Επειδή τα ψάρια έχουν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, είναι κατανοητό να θέλετε να διατηρήσετε τα υπολείμματα για όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να προσπαθήσετε να επιτύχετε την εβδομαδιαία διατροφική σύσταση των ειδικών. Αλλά πόσο καιρό είναι ασφαλές να διατηρείτε τα μαγειρεμένα ψάρια στο ψυγείο;

Πόσο καιρό να μαγειρεμένα ψάρια διατηρούνται στο ψυγείο

Τα ψάρια που περισσεύουν δεν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο για περισσότερο από 3-4 ημέρες, αναφέρει το healthdigest.com. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ψύξη δεν σταματά εντελώς την ανάπτυξη των βακτηρίων, αλλά μάλλον την επιβραδύνει. Επομένως, η κατανάλωση υπολειμμάτων ψαριών μετά από 4 ημέρες παραμονής στο ψυγείο μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιθανές ασθένειες.

Ενώ αυτές οι οδηγίες αφορούν ψάρια που έχετε ετοιμάσει και μαγειρέψει εσείς οι ίδιοι, τι γίνεται με τα υπολείμματα που παίρνετε σπίτι από ένα εστιατόριο; Σύμφωνα με τους AWG Private Chefs, τα μαγειρεμένα ψάρια που παίρνετε σπίτι από ένα εστιατόριο πρέπει να καταναλώνονται την επόμενη μέρα. Επειδή τα ψάρια που χρησιμοποιούνται στα εστιατόρια μπορεί να έχουν ήδη αφεθεί έξω πριν από το σερβίρισμα, είναι καλύτερο να καταναλώνετε τα υπολείμματα μέσα σε 24 ώρες.

Advertisement
Babis

Επιπλέον, θα θέλετε να διατηρήσετε το ψυγείο σας σε θερμοκρασία μεταξύ 1,6- 3,3 βαθμούς Κελσίου, αναφέρουν οι AWG Private Chefs. Η διατήρηση του ψυγείου σας σε αυτό το εύρος θερμοκρασίας θα βοηθήσει τα ψάρια να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς τα ψυγεία συχνά απέχουν μερικούς βαθμούς από την καθορισμένη θερμοκρασία.

Και φυσικά, η μύτη σου δεν λέει ποτέ ψέματα! Εάν εντοπίσετε ένα πικάντικο, χημικό άρωμα να βγαίνει από τα υπολείμματά σας ή εάν το ψάρι εμφανίσει γλοιώδη επικάλυψη, να είστε πάντα προσεκτικοί και να το πετάξετε για να αποφύγετε πιθανή ασθένεια.

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

01/02/26 9:07 μμ

Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το "Ferto" »

01/02/26 8:56 μμ

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το “Ferto” »

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

01/02/26 8:37 μμ

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

01/02/26 8:31 μμ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

01/02/26 8:18 μμ

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του - Γιατί έχει 28 ημέρες

01/02/26 8:10 μμ

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του – Γιατί έχει 28 ημέρες

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό - Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

01/02/26 8:09 μμ

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό – Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο