16.9 C
Serres

Πόσο κοστίζει ένα τιγράκι στη μαύρη αγορά

Date:

Το εμπόριο άγριων ζώων έχει εξελιχθεί σε μάστιγα που απειλεί με εξαφάνιση τα σπάνια είδη του πλανήτη και γνωρίζει τεράστια εξάπλωση τις τελευταίες δεκαετίες και στην Ελλάδα
Η τρίτη πιο κερδοφόρα παράνομη δραστηριότητα στον κόσμο μετά τη διακίνηση ναρκωτικών και το εμπόριο όπλων είναι η πώληση άγριων ζώων.

Μια μάστιγα που απειλεί με εξαφάνιση τα σπάνια είδη του πλανήτη και που γνωρίζει τεράστια εξάπλωση τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι ενδεικτικό πως σήμερα εντοπίζονται ελεύθερες στη φύση μόλις 3.900 τίγρεις, ποσοστό κατά 95% λιγότερο από όσες υπήρχαν πριν από 100 χρόνια, ενώ υπολογίζεται πως άλλες 5.000 ζουν αιχμάλωτες σε σπίτια – κυρίως στην Αμερική…

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το εμπόριο άγριων ζώων αποφέρει παγκοσμίως τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μορφή οργανωμένου εγκλήματος.

Τα δραματικά στοιχεία φέρνει στην επικαιρότητα η συγκινητική ιστορία που εκτυλίχθηκε πρόσφατα στην Αθήνα: ένα λευκό τιγράκι μόλις τριών μηνών βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στα σκουπίδια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα.

Αφέθηκε εκεί, παράλυτο από τη μέση και κάτω, μέσα στη νύχτα, από άγνωστους δράστες. Το ζώο πιθανολογείται πως έφτασε στην Αθήνα μέσω των παράνομων οδών της αγοραπωλησίας άγριων ζώων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες η έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών ενδέχεται να διευρυνθεί στοχεύοντας στην εξιχνίαση κυκλωμάτων εμπορίας και στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Πλημμελείς έλεγχοι στα σύνορα

Παρότι στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, το εμπόριο άγριας ζωής είναι απαγορευμένο, οι έλεγχοι στα σύνορα είναι πλημμελείς, όπως αποδεικνύεται στην πράξη. Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε το Δίκτυο Παρακολούθησης του Εμπορίου Αγριας Ζωής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 2020 η χώρα μας κατατασσόταν 14η μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις κατασχέσεις παράνομων προϊόντων άγριας ζωής.

Μόλις πριν από έναν χρόνο, τον Μάρτιο του 2022, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία προχώρησε σε καταγγελία στις κυπριακές και ελληνικές Αρχές για εισαγωγή άγριων ζώων τα οποία διαβιούν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Η καταγγελία συνοδευόταν από φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία χρήστες επιδείκνυαν τιγράκια, λιονταράκια, λύγκες, μαϊμουδάκια τα οποία τάιζαν με μπιμπερό ή ήταν φυλακισμένα σε κλουβιά.

«Ηταν ξεκάθαρο ότι τα ζώα αυτά διέμεναν σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις» ανέφερε η ΠΦΠΟ, η οποία επανήλθε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το λευκό τιγράκι που βρέθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κάνοντας λόγο «για αδιάσειστα στοιχεία για δίκτυο παράνομου εμπορίου αιλουροειδών στην Ελλάδα το οποίο πρέπει να ελεγχθεί χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση, προκειμένου να σταματήσει εδώ το κακό».





Σε Αμερική και Ινδία με μια απλή άδεια

Οπως εξηγεί από την πλευρά του ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ιδιοκτήτης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, το εμπόριο άγριων ζώων είναι απαγορευμένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι όμως σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως στην Ινδία και στην Αμερική, «όπου ο καθένας με μια απλή άδεια και αποδεικνύοντας ότι έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει ένα τέτοιο ζώο μπορεί να το έχει στο σπίτι του». Επίσης, «τα άγρια ζώα επιτρέπονται στην Ανατολική Ευρώπη» σημειώνει.

«Στην Ευρώπη λειτουργούν 3.000 ζωολογικά πάρκα και μόνο τα 350 είναι πιστοποιημένα. Κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να καταλήγουν όσα ζουν εκεί χωρίς προδιαγραφές. Οι λευκές τίγρεις και τα λευκά λιοντάρια προέρχονται από μεταλλάξεις και για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν στα τσίρκο. Πλέον στην ΕΕ απαγορεύεται η χρήση τους. Παρ’ όλ’ αυτά, ακόμη και μέσω Διαδικτύου μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα άγριο ζώο και να το φέρει στην Ελλάδα διαφεύγοντας τον έλεγχο».

Ο ίδιος προσθέτει πως το εγκαταλελειμμένο τιγράκι υποβλήθηκε σε αξονική και μαγνητική τομογραφία οι οποίες έδειξαν τόσο γενετικές δυσμορφίες όσο και επίκτητες λόγω λανθασμένης μεταχείρισής του.

Επίσης διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, στη λεκάνη, στα πλευρά και σε πολλά οστά που περιορίζουν και καθιστούν επώδυνη την κινητικότητά του, ενώ λόγω του παραμορφωμένου του σκελετού συμπιέζονται κάποια όργανα, δυσχεραίνοντας ακόμα και τη λήψη τροφής ή την αναπνοή του.

Με βάση αυτά συνεχίζονται οι επαφές με εξειδικευμένους επιστήμονες ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για τη διαχείρισή του.

Ο τιμοκατάλογος της άγριας ζωής

Μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο αποδεικνύει πως είναι πολύ ευκολότερο από πόσο φαντάζεται κάποιος το να προμηθευτεί μια εξωτική τίγρη.

Με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 6.000 δολαρίων μέσω Αμερικής πωλούνται μικρά λευκά τιγράκια και όχι μόνο: Μικρά τσιτάχ, κούγκαρ, τζάγκουαρ, λεοπαρδάλεις, μαύροι πάνθηρες και λιοντάρια που εκτρέφονται σε φάρμες καταλήγουν σε ιδιωτικές οικίες ικανοποιώντας τα ακριβά γούστα εγωκεντρικών ιδιοκτητών κόντρα στους νόμους της φύσης και της λογικής…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

ΕλλάδαΠόσο κοστίζει ένα τιγράκι στη μαύρη αγορά

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Με SMS ή email θα υπενθυμίζεται στους κατόχους πυροβόλων όπλων να ανανεώσουν την άδειά τους

Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται -100- και -2- μέρες πριν...

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 23 Νοεμβρίου

Στις 23 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι Οσίου...

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα μπουν τα χρήματα -Τι αλλάζει στις κλίμακες – video

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς...

Τροχαίο στην Καβάλα: Αυτοκίνητο “προσγειώθηκε” μεταξύ πεζοδρομίου και κατοικίας – φωτογραφίες & video

Πυροσβέστες απεγκλώβισαν οδηγό αυτοκινήτου (τζιπ) στη διασταύρωση των οδών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα