Πώς υπολογίζεται το ρύζι για τα παραδοσιακά γεμιστά Όταν φτιάχνετε ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια ή μελιτζάνες γεμιστές και ετοιμάζετε τη γέμισή τους, σε ό,τι αφορά το ρύζι υπολογίζετε περίπου μια μεγάλη ... Περισσότερα

Πόσο ρύζι βάζουμε στα γεμιστά

Epiloges Press

Epiloges Press

Πώς υπολογίζεται το ρύζι για τα παραδοσιακά γεμιστά

Όταν φτιάχνετε ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια ή μελιτζάνες γεμιστές και ετοιμάζετε τη γέμισή τους, σε ό,τι αφορά το ρύζι υπολογίζετε περίπου μια μεγάλη κουταλιά της σούπας για κάθε λαχανικό, καθώς με το ψήσιμο το ρύζι φουσκώνει και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο από τον αρχικό.

Επιπλέον θυμηθείτε ότι για το ρύζι της γέμισης σε ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια ή μελιτζάνες γεμιστές ιδανικό θεωρείται το τύπου «Καρολίνα». Ενδείκνυται για τα φαγητά φούρνου, καθώς απελευθερώνει αρκετό άμυλο κατά το ψήσιμο, χωρίς να λιώσει, και έτσι δίνει ζουμερό και όχι στεγνό αποτέλεσμα.

Οδηγίες για το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο

Βασικές οδηγίες για να φτιάξετε τέλεια γεμιστά λαχανικά, πιάτο εμβληματικό του ελληνικού καλοκαιριού.

Advertisement
ktimatologio
  1. Οι ντομάτες που προορίζονται για γεμιστά πρέπει να μην είναι παραγινωμένες, ώστε να στέκεται το περίβλημά τους όταν τις αδειάσετε και να κρατήσουν στο ψήσιμο με τη γέμιση.
  2. Κόβετε μια φέτα-καπάκι από τα λαχανικά (ντομάτες ή πιπέριες) απ’ την πλευρά που είναι το κοτσάνι, φροντίζοντας να μην την αφαιρέσετε εντελώς για να τα ξανακλείσετε, όταν τα γεμίσετε. Τώρα βέβαια αν τελικά σας κοπεί, δεν πειράζει -απλώς θα την ακουμπήσετε στο λαχανικό μετά το γέμισμα.
  3. Αν φτιάχνετε γεμιστά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες αντί να κόψετε το καπάκι απ’ τη μεριά του κοτσανιού, μπορείτε να αφαιρέστε μια φέτα κατά μήκος του μακρόστενου λαχανικού, για να αδειάσετε ευκολότερα τη σάρκα τους.
  4. Με ένα κουταλάκι του γλυκού ή το ειδικό εργαλείο αδειάστε το εσωτερικό τους φροντίζοντας να αφήσετε λίγη σάρκα περιμετρικά, ώστε να κρατούν το σχήμα τους. Ειδικά στις πιπεριές, απλώς καθαρίστε μεμβράνες και σπόρους, δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο.
  5. Αλατίστε ελάχιστα το εσωτερικό των άδειων λαχανικών. Στις ντομάτες, αν θέλετε, προσθέστε λίγη ζάχαρη να ισορροπήσει την όξινη επίγευση, εκτός και αν φτιάχνεται ανατολίτικου τύπου γέμιση με σταφίδες και κουκουνάρι, οπότε δεν ενδείκνυται και η προσθήκη επιπλέον γλυκαντικού.
  6. Για το ρύζι της γέμισης που είθισται να είναι τύπου Καρολίνα υπολογίστε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας για κάθε λαχανικό, καθώς με το ψήσιμο φουσκώνει. Μπορείτε να γεμίσετε λαχανικά και με πλιγούρι ή κους κους.
  7. Φυλάξτε λίγους απ’ τους χυμούς και τη σάρκα από τις ντομάτες που αδειάσατε και περιχύστε με αυτά το φαγητό πριν το βάλετε στο φούρνο. Συμβάλλουν στο να βγει ακόμη νοστιμότερη η σαλτσούλα, ειδικά αν σκορπίσετε και μερικές πατάτες στο ταψί.
  8. Πασπαλίστε, αν θέλετε, την επιφάνεια των λαχανικών με λίγη φρυγανιά, αφού κλείσετε τα λαχανικά ξανά με τα καπάκια.

πηγή icookgreek.com/


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Κίμι Αντονέλι θριάμβευσε στην Σανγκάη

15/03/26 4:14 μμ

Ο Κίμι Αντονέλι θριάμβευσε στην Σανγκάη

Χ. Φιντάν: «Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος - Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί ούτε πρόκειται να απαντήσει στο Ιράν»

15/03/26 4:04 μμ

Χ. Φιντάν: «Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος – Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί ούτε πρόκειται να απαντήσει στο Ιράν»

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Η επόμενη μέρα για τον Έλληνα καταναλωτή

15/03/26 3:59 μμ

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Η επόμενη μέρα για τον Έλληνα καταναλωτή

ΚΚΕ: Η εμπλοκή στον πόλεμο βαφτίζεται από τον πρωθυπουργό «εθνικό συμφέρον»

15/03/26 3:55 μμ

ΚΚΕ: Η εμπλοκή στον πόλεμο βαφτίζεται από τον πρωθυπουργό «εθνικό συμφέρον»

Δ. Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

15/03/26 3:53 μμ

Δ. Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

ΟΑΚΑ: Νέα ζωή στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις της Παιανίας με το NMDF Convention & World of Dance Greece 2026

15/03/26 3:49 μμ

ΟΑΚΑ: Νέα ζωή στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις της Παιανίας με το NMDF Convention & World of Dance Greece 2026

Γίγαντες με μελιτζάνες στο φούρνο

15/03/26 1:38 μμ

Γίγαντες με μελιτζάνες στο φούρνο

Πράσινο σαπούνι - 15 χρήσεις για το σπίτι που θα σας εκπλήξουν

15/03/26 1:29 μμ

Πράσινο σαπούνι – 15 χρήσεις για το σπίτι που θα σας εκπλήξουν

Συγκέντρωση σε ανάμνηση των Εβραίων θυμάτων του ναζισμού και έναρξη των εργασιών του Πάρκου Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας

15/03/26 1:35 μμ

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση σε ανάμνηση των Εβραίων θυμάτων του ναζισμού και έναρξη των εργασιών του Πάρκου Μνήμης

Πώς να προετοιμάσετε το μπαλκόνι ή τον κήπο σας για την άνοιξη

15/03/26 1:27 μμ

Πώς να προετοιμάσετε το μπαλκόνι ή τον κήπο σας για την άνοιξη

Τεχνολογία και ηλεκτρονικό εμπόριο - Πώς αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών - Στοιχεία για την Ελλάδα

15/03/26 1:33 μμ

Τεχνολογία και ηλεκτρονικό εμπόριο – Πώς αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών – Στοιχεία για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» - Ο εμβληματικός πίνακας του Ντελακρουά έως τέλος Νοεμβρίου στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου

15/03/26 1:22 μμ

«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» – Ο εμβληματικός πίνακας του Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου