Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα τζιν – Γιατί «δεν πρέπει» να μπαίνουν στο πλυντήριο

245

Τι απαντά ο διευθύνων σύμβουλος της Levi Strauss & Co

Ο διευθύνων σύμβουλος της Levi Strauss & Co, Charles Bergh, είχε αναφέρει στο πλαίσιο ενός πάνελ το 2014 ότι το τζιν που φορούσε εκείνη την ημέρα «δεν είχε “δει” ποτέ το εσωτερικό ενός πλυντηρίου ρούχων», παρότι το είχε τουλάχιστον έναν χρόνο. Η δήλωση αυτή έφτασε στον διεθνή Τύπο με τον τίτλο «ο CEO της Levi’s λέει “Μην πλένετε ποτέ το τζιν σας”», προκαλώντας διχογνωμία σχετικά με τον σωστό τρόπο καθαρισμού των τζιν και συζητήσεις σχετικά με την υγιεινή.

Έκτοτε, ο Bergh διευκρίνισε πολλές φορές ότι δεν ήταν ακριβώς αυτό που εννοούσε, αν και εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί πλυντήριο ρούχων για τα τζιν του. «Οι αληθινοί λάτρεις του ντένιμ…θα σου πουν να μην το βάζεις ποτέ στο πλυντήριο. Και αυτό είναι που κάνω κι εγώ», εξήγησε πρόσφατα στο CNBC, για μία ακόμη φορά σχεδόν μία δεκαετία μετά το πάνελ.

Ειδικότερα, όσοι προσέχουν πολύ τα τζιν τους δηλώνουν πως το πλυντήριο ρούχων αλλοιώνει το κόψιμο και το χρώμα του ρούχου. Εάν δεν πλυθούν, όμως, φαίνονται ακόμη καλύτερα χάρη στα τσακίσματα και την έκθεσή τους στα στοιχεία της φύσης, υποστηρίζουν πολλοί. Επίσης, λέγεται πως παρατείνεται ο χρόνος ζωής τους, διότι δεν φθείρονται οι ίνες και έτσι αποτρέπονται οι τρύπες και τα σκισίματα.

Ο Bergh, όμως, δεν αφήνει τα τζιν του λερωμένα ή καλυμμένα με λάσπες. «Εάν ρίξω λίγο κάρυ στο τζιν μου, θα το καθαρίσω. Αλλά θα το καθαρίσω τοπικά. Και εάν γίνει πολύ χάλια, εάν για παράδειγμα ιδρώσω, θα το πλύνω στο ντους», εξήγησε. Τόνισε μάλιστα ότι το κρατά στο ντους και το πλένει με σαπούνι.

Advertisement

Σημείωσε μάλιστα ότι το πλύσιμο του τζιν αυξάνει σημαντικά το ανθρακικό του αποτύπωμα. Η βιομηχανία του ντένιμ χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες νερού στο κομμάτι της παραγωγής, αλλά παίζει ρόλο και ο αριθμός των πλύσεων από τους καταναλωτές.

Ο Bergh τόνισε ότι ο σωστός τρόπος καθαρισμού του τζιν δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής, αλλά και καλής διαχείρισης του νερού. Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα ήταν καλό για το περιβάλλον εάν πλέναμε λιγότερο τα ρούχα μας συνολικά, ιδίως εφόσον πολλά από αυτά απελευθερώνουν μικροπλαστικές ίνες κατά τη διάρκεια της πλύσης.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC