ΠΟΥ: Δεν πρέπει να μειωθεί η επιφυλακή για τη γρίπη των χοίρων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «θα διαβάσει προσεκτικά» την κινεζική μελέτη για το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων που ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης ανθρώπινης πανδημίας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού τονίζοντας εκ προοιμίου πως η έρευνα δείχνει ότι δεν πρέπει να μειωθεί η επιφυλακή για την γρίπη κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

 

 

Advertisement

«Θα διαβάσουμε προσεκτικά την έρευνα για να καταλάβουμε ποιο είναι το καινούργιο», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά την διάρκεια ενημέρωσης στην Γενεύη, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντική η συνεργασία επί των ευρημάτων της έρευνας και η παρακολούθηση των ζωικών πληθυσμών. «Αναδεικνύει επίσης το γεγονός ότι δεν πρέπει να μειώσουμε την επιφυλακή για την γρίπη και ότι χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουμε την παρακολούθηση ακόμη και μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού», είπε.

Ερευνητές εντόπισαν στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων στην Κίνα, ο οποίος παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά που είναι ικανά να προκαλέσουν μελλοντική πανδημία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PNAS

Το στέλεχος ονομάσθηκε G4 και είναι γενετικός απόγονος του στελέχους H1Ν1 που προκάλεσε την πανδημία του 2009: διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που δείχνουν μεγάλη προσαρμοστικότητα για την προσβολή των ανθρώπων», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, ερευνητές κινεζικών πανεπιστημίων και του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

 

Κατά το διάστημα 2011 έως 2018, οι ερευνητές έλαβαν 30.000 δείγματα ρινικών εκκρίσεων από χοίρους στα σφαγεία 10 κινεζικών επαρχιών και σε κτηνιατρικό νοσοκομείο, απομονώνοντας 179 ιούς της γρίπης. Η πλειονότητα ανήκε σε νέο είδος που κυριάρχησε μεταξύ των χοίρων το 2016.

Οι ερευνητές προχώρησαν στην συνέχεια σε σειρά πειραμάτων στο εργαστήριο και στις νυφίτσες, ζώα που χρησιμοποιούνται στην έρευνα για την γρίπη διότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα στον άνθρωπο: πυρετός, βήχας και καταρροή.

Διαπίστωσαν ότι οι ιοί G4 είναι περισσότερο μολυσματικοί, πολλαπλασιάζονται στα ανθρώπινα κύτταρα και προκαλούν στις νυφίτσες βαρύτερα συμπτώματα σε σχέση με άλλα στελέχη.

Σύμφωνα με εργαστηριακά τεστ, η ανοσία κατά των ανθρώπινων ιών της εποχικής γρίπης δεν προστατεύει απέναντι στο G4.

 

Advertisement

Η κακή νέα εξέλιξη είναι ότι όσοι εργάζονται με τους χοίρους έχουν προσβληθεί σε μεγάλο ποσοστό, 10,4%, σύμφωνα με εξετάσεις αίματος που αναζήτησαν την παρουσία αντισωμάτων του ιού. Το 4,4% του γενικού πληθυσμού φαίνεται επίσης ότι έχει προσβληθεί.

Αρα, ο ιός έχει ήδη περάσει στους ανθρώπους, αναφέρουν οι ερευνητές στην μελέτη τους, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτός είναι σήμερα ο φόβος τους.

«Οι πανδημίες προκαλούνται όταν ιοί της γρίπης A με ένα νέο αντιγόνο επιφανείας αποκτούν ικανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο…Η ανησυχία είναι μήπως οι μολύνσεις ανθρώπων από τους ιούς G4 οδηγήσουν σε προσαρμογή στον άνθρωπο και αυξήσουν τον κίνδυνο πανδημίας», συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Πρέπει επειγόντως οι πληθυσμοί των ανθρώπων που εργάζονται σε επαφή με χοίρους να τεθούν υπό παρακολούθησιν.

 

«Οι έρευνες αποτελούν σωτήρια υπενθύμιση ότι αντιμετωπίζουμε διαρκώς τον κίνδυνο εμφάνισης παθογόνων ζωονόσων και ότι τα ζώα εκτροφής, με τα οποία οι άνθρωποι έρχονται περισσότερο σε επαφή σε σχέση με τα άγρια ζώα, αποτελούν πηγή σοβαρών πανδημικών ιών», σχολιάζει ο James Wood, επικεφαλής της σχολής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι η Κίνα «αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξή του» (του ιού) και θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης.

 

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

02/08/25 8:46 μμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε χθες το βράδυ

02/08/25 5:08 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

02/08/25 2:31 μμ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

02/08/25 1:56 μμ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

02/08/25 2:24 μμ

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

02/08/25 2:07 μμ

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

02/08/25 2:01 μμ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

02/08/25 1:56 μμ

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/25 12:28 μμ

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

02/08/25 12:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης - Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

02/08/25 12:15 μμ

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης – Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

02/08/25 11:15 πμ

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών