Date:
Το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης για την προστασία από τον SARS-CoV-2 θα εξετάσουν σήμερα οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά και από τα ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά και σε σχέση με το κατά πόσο μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.
Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από πολλές άλλες χώρες. Η μαζική του χρήση ξεκίνησε αρχικά στη Βρετανία, με τον εμβολιασμό του πληθυσμού τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, κάποιες κυβερνήσεις συνέστησαν η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου μόνο για άτομα κάτω των 65 ή ακόμα και κάτω των 55 ετών. Αυτό επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους.
Μετά τη δημοσίευση μελέτης που αποκαλύπτει την περιορισμένη αποτελεσματικότητά του εμβολίου της AstraZeneca κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε εχθές, Κυριακή, την αναστολή του προγράμματος εμβολιασμού, το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες με ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου. Από τα πρώτα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας φάνηκε ότι, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά των ήπιων μορφών του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους σε ποσοστό μόλις 22%. Σχετικά με την αποτελεσματικότητά του κατά των πιο σοβαρών μορφών δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία.
Μετάδοση του ιού σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ σχετικά με την έρευνα- τα ευρήματα της οποίας δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους- «τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική μπορεί να μεταδοθεί σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί».
Από τη μεριά του, εκπρόσωπος της AstraZeneca δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας θα προστατεύσει κατά των σοβαρών μορφών της ασθένειας».
Σήμερα, η επιτροπή ειδικών σε θέματα εμβολιασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντάται διαδικτυακά, προκειμένου να ανακοινώσει τις προσωρινές της συστάσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου. «Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση για τη χρήση του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους», επισήμανε ο ΠΟΥ.
Προς το παρόν, το εμβόλιο της AstraZeneca (με αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%) θεωρείται λιγότερο πειστικό από αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna (η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνάει το 90%). Εντούτοις, καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί μια πιο «παραδοσιακή» τεχνολογία, συγκριτικά με τις άλλες εταιρείες, είναι λιγότερο ακριβό και πιο εύκολο στην αποθήκευση, καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε απλά ψυγεία. Επομένως, είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθεί για τον μαζικό εμβολιασμό ανθρώπων.
Πηγές: AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr