ΠΟΥ: Η μη δίκαιη κατανομή των εμβολίων θα επιφέρει τεράστιες οικονομικές συνέπειες
Date:
Η ανθρωπότητα δεν βρίσκεται μόνο στα πρόθυρα μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας εάν δεν προσφέρει δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια αλλά σύμφωνα με δυο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν σήμερα θα οδηγήσουν και σε μια οικονομική αποτυχία προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ Δρ. Αντχανομ Τένδρος η πρώτη μελέτη δείχνει ότι το 2020 χάθηκαν 8,8% των παγκόσμιων ωρών εργασίας με αποτέλεσμα τη μείωση του παγκόσμιου εισοδήματος εργασίας που ισοδυναμεί με 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η μελέτη, όπως σημείωσε προβλέπει ότι οι περισσότερες χώρες θα ανακάμψουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ανάλογα με την ανάπτυξη εμβολιασμού, ωστόσο συνιστά τη διεθνή υποστήριξη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για την υποστήριξη της διάθεσης εμβολίων και για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης.
Παράλληλα όπως εξήγησε ο ίδιος στην δεύτερη μελέτη από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, διαπιστώνεται ότι ο εθνικισμός εμβολίων θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία έως και 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, και σχεδόν το ήμισυ αυτού δηλαδή 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στις πλουσιότερες οικονομίες.
Επιπλέον ο εθνικισμός εμβολίων σύμφωνα με τον επικεφαλής του Π.Ο.Υ μπορεί να εξυπηρετεί μεν βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους αλλά θα είναι μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο οικονομικό συμφέρον κάθε έθνους να υποστηρίξει την ισότητα των εμβολίων. Υπενθύμισε πάντως ότι «η υγεία και τα οικονομικά είναι στενά συνδεδεμένα και ότι όλοι είμαστε μαζί σε αυτό. Είμαστε οικογένεια».
Έκκληση για συνέχιση της μάχης
Εν τω μεταξύ ξεπερνώντας τα κρούσματα το φράγμα των 100 εκ. σε παγκόσμιο επίπεδο ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ επανέλαβε την έκκληση του για ενότητα, αλληλεγγύη και ατομική ευθύνη. «Οι αριθμοί», υπογράμμισε «μπορούν να μας κάνουν να μουδιάσουμε σε αυτό που αντιπροσωπεύουν καθώς κάθε θάνατος είναι γονέας κάποιου, σύντροφος κάποιου, παιδί κάποιου, φίλος κάποιου. Η απάντησή μας πρέπει να είναι διπλή. Να θρηνήσουμε αυτούς που έχουμε χάσει και να αποφασίσουμε ότι ο καθένας από εμάς θα κάνει ό, τι μπορεί για να σταματήσει η μετάδοση και να σώσει ζωές. Τα εμβόλια δίνουν ελπίδα, γι αυτό κάθε ζωή που χάνεται τώρα είναι ακόμα πιο τραγική (…) Μπορεί να στεναχωριέστε όταν το ακούτε. Μπορεί να βαρεθήκατε να κάνετε τα πάντα. Αλλά αυτός ο ιός δεν κουράστηκε. Παρακαλώ, αναλάβετε ο καθένας το ρόλο του, για τον εαυτό σας και για τους άλλους», κατέληξε.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Απαντώντας ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων του Covid 19 Mike Ryan σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και την προτεραιοποίηση ενδεχομένως αθλητών στους εμβολιασμούς τόνισε πως «όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα αυτού που υπάρχει σήμερα στην ανθρωπότητα», σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει αρκετό εμβόλιο για να εξυπηρετήσει καν αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο». Διευκρίνισε παράλληλα πως «αντιμετωπίζουμε μια κρίση τώρα σε παγκόσμια κλίμακα που απαιτεί από τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή υγείας, τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους στις κοινωνίες μας που πρέπει να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο πρώτα».
Ο Π.Ο.Υ. πάντως θα συνεργαστεί με τη ΔΟΕ που εδρεύει στη Λωζάνη, για να «προσφέρει συμβουλές για τη διαχείριση του κινδύνου καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η τελική απόφαση σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης κινδύνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η τελική απόφαση σχετικά με τους ίδιους τους Ολυμπιακούς είναι απόφαση της ΔΟΕ και των ιαπωνικών αρχών» κατέληξε ο ίδιος.
Πηγή: ert.gr