Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη εμφανίστηκε απαισιόδοξος σήμερα για το κατά πόσο ο εμβολιασμός μπορεί από μόνος του να σταματήσει την πανδημία covid-19, καθώς τα παραλλαγμένα στελέχη ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη εμφανίστηκε απαισιόδοξος σήμερα για το κατά πόσο ο εμβολιασμός μπορεί από μόνος του να σταματήσει την πανδημία covid-19, καθώς τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού έχουν μειώσει το ενδεχόμενο επίτευξης συλλογικής ανοσίας.

Καθώς φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό η covid-19 να γίνει μια ενδημική νόσος και να μην εξαλειφθεί, ο Χανς Κλούγκε ζήτησε «να αναμένουμε πλέον μια προσαρμογή στις στρατηγικές εμβολιασμού», κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιπλέον δόσεις.

Τον Μάιο ο Κλούγκε είχε επισημάνει ότι «η πανδημία θα τελειώσει όταν έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70%» του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτός ο στόχος εξακολουθεί να ισχύει ή αν θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό, ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη απάντησε ότι τα νέα, παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που είναι πιο μεταδοτικά, κυρίως το Δέλτα, έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Τότε, τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι το στέλεχος Δέλτα, το οποίο είχε πρωτοεντοπιστεί στην Ινδία είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται, «δεν υπήρχαν τόσα παραλλαγμένα, πιο μεταδοτικά στελέχη», εξήγησε ο Κλούγκε.

«Οπότε πιστεύω ότι αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βασικός στόχος του εμβολιασμού είναι πρώτα απ’ όλα να εμποδίσει τις σοβαρές μορφές της νόσου και τον θάνατο», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Advertisement
MEGA

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, μοιάζει πλέον δύσκολο να επιτευχθεί συλλογική ανοσία μόνο μέσω των εμβολίων, όμως αυτά παραμένουν κρίσιμα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας covid-19.

Ένα πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού εξακολουθεί εξάλλου να είναι απαραίτητο «για να αποφεύγεται η πίεση στα συστήματα υγείας μας, τα οποία έχουν απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπίζουν και άλλες ασθένειες εκτός της covid», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

31/03/26 4:51 μμ

Ρονάλντο: «Η Βραζιλία είναι πάντα το φαβορί, έχουμε ακόμη τους καλύτερους παίκτες»

31/03/26 3:46 μμ

Το φύλλο αγώνα για τις αποβολές των Ναν και Ντόρσεϊ και το αντιαθλητικό του Ματίας Λεσόρ στο ντέρμπι «αιωνίων»

31/03/26 3:29 μμ

Οκτώ τραυματίες στο κεντρικό Ισραήλ έπειτα από συναγερμό για ιρανικούς πυραύλους

Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες- FossesΕικονογραφημένες ιστορίες αλά γαλλικά - Bande Dessinée ( BD )

31/03/26 3:21 μμ

Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες- Fosses: Εικονογραφημένες ιστορίες αλά γαλλικά – Bande Dessinée ( BD )

Χατζηβασιλείου: Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που ενίσχυσε την άμυνα της Κύπρου

31/03/26 3:16 μμ

Χατζηβασιλείου: Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που ενίσχυσε την άμυνα της Κύπρου

"Show" της Ελένης Λουκά στην κηδεία της Μαρινέλλας - Την πήραν... σηκωτή αστυνομικοί!

31/03/26 3:12 μμ

“Show” της Ελένης Λουκά στην κηδεία της Μαρινέλλας – Την πήραν… σηκωτή αστυνομικοί!

Ισραήλ: Θα δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στον νότιο Λίβανο ως τον ποταμό Λιτάνι - "Μοντέλο Ράφα" στα λιβανικά χωριά κοντά στα σύνορα

31/03/26 3:27 μμ

Ισραήλ: Θα δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στον νότιο Λίβανο ως τον ποταμό Λιτάνι – “Μοντέλο Ράφα” στα λιβανικά χωριά κοντά στα σύνορα

Στ. Παπασταύρου από Economist: «Ο Κάθετος Διάδρομος είναι μία αρτηρία ανάπτυξης, ευημερίας και ελευθερίας. Η ασφαλής ενέργεια είναι ισχύς»

31/03/26 3:05 μμ

Στ. Παπασταύρου από Economist: «Ο Κάθετος Διάδρομος είναι μία αρτηρία ανάπτυξης, ευημερίας και ελευθερίας. Η ασφαλής ενέργεια είναι ισχύς»

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Εφαρμογή των μέτρων στήριξης και εκατοντάδες έλεγχοι σε αγορά καυσίμων και τροφίμων

31/03/26 3:02 μμ

Σύσκεψη στο Μαξίμου: Εφαρμογή των μέτρων στήριξης και εκατοντάδες έλεγχοι σε αγορά καυσίμων και τροφίμων

ΥΠΠΟ: Ενάλια αρχαιολογική έρευνα σε Κάσο και Κάρπαθο

31/03/26 2:59 μμ

ΥΠΠΟ: Ενάλια αρχαιολογική έρευνα σε Κάσο και Κάρπαθο

31/03/26 2:55 μμ

Ισραηλινός στρατός: Είμαστε προετοιμασμένοι για εβδομάδες ακόμα συγκρούσεων στο Ιράν

Δήμος Σερρών- 39 νέες θέσεις εργασίας για ΑμεΑ μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ

31/03/26 2:41 μμ

Δήμος Σερρών- 39 νέες θέσεις εργασίας για ΑμεΑ μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ