Πρέπει να σιδερώνετε τα εσώρουχα και τις κάλτσες;

508
Πρέπει να σιδερώνετε τα εσώρουχα και τις κάλτσες;
Πρέπει να σιδερώνετε τα εσώρουχα και τις κάλτσες;

Είναι χάσιμο χρόνου να σιδερώνετε τα πλυμένα εσώρουχα και τις κάλτσες ή όχι;

Αφιερώνετε αρκετό από τον χρόνο σας για να σιδερώσετε τα ρούχα, τις πετσέτες, τα σεντόνια.

Τι γίνεται όμως με τα εσώρουχα και τις κάλτσες; Πρέπει να τα σιδερώνετε ή όχι;

Δυστυχώς, τα πλυμένα ρούχα δεν είναι τόσο καθαρά όσο νομίζετε. Τα βακτήρια μέσα στο πλυντήριο μπορούν να επιβιώσουν από πλύση σε πλύση και μόνο σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να εξουδετερωθούν (ορισμένα μάλιστα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και στους 60 ° C!).

Καθώς όμως, δεν μπορούν να πλυθούν όλα τα ρούχα σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες οι ειδικοί συνιστούν το σιδέρωμα ως την πλέον αποτελεσματική λύση.

Advertisement

Επίσης, συχνά λόγω υπερφόρτωσης του πλυντηρίου τα ρούχα δεν πλένονται σωστά με αποτέλεσμα να μην απομακρύνονται όλα τα βακτήρια.

Εσώρουχα και μικρόβια

Τα εσώρουχα εκτιμάται ότι έχουν τα περισσότερα μικρόβια ακόμα και μετά το πλύσιμο στο πλυντήριο. Το σιδέρωμα επομένως τα «αποστειρώνει» εξουδετερώνοντας τα. Ειδικά, τα άτομα που έχουν μυκητιάσεις πρέπει οπωσδήποτε να σιδερώνουν τα εσώρουχά τους.

Τα γυναικεία εσώρουχα, είναι συνήθως κατασκευασμένα από λεπτά και ευαίσθητα υφάσματα. Ελέγξτε τις ετικέτες πριν τα πλύνετε καθώς τα εσώρουχα από βαμβάκι, μετάξι, η βισκόζη απαιτούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες.

Όταν στεγνώσουν, σιδερώστε τα με την ελάχιστη θερμοκρασία αν έχετε αμφιβολίες. Επίσης, μπορείτε να βάλετε πάνω από το εσώρουχο ένα βαμβακερό μπλουζάκι για να είστε σίγουροι ότι δεν θα το καταστρέψετε.

Κάλτσες

Σε αντίθεση με τα εσώρουχα, οι κάλτσες δεν χρειάζονται σιδέρωμα. Οι περισσότερες κάλτσες περιέχουν ελαστικό ύφασμα που τις βοηθά να εφαρμόζουν στο πόδι. Αν όμως σιδερωθούν ενδέχεται να χάσουν την ελαστικότητά τους.

Με πληροφορίες από το sot.com.al, mothersblog.gr