Advertisement

Τελευταία Νέα

Πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα νοσηλειών και θανάτων μέσα στο 2021

Ο νέα μετάλλαξη του κορονοϊού του Κεντ είναι κατά 56% πιο μολυσματικός και κατά συνέπεια θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους στην Αγγλία σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, ακόμη και με την επιβολή lockdown.

Αυτό προειδοποιούν μέλη της επιστημονικής επιτροπής «SAGE» που συμβουλεύει την κυβέρνηση Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι ο μεταλλαγμένος ιός που εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο και τη νότια Αγγλία, μπορεί να μολύνει πολύ περισσότερα άτομα επειδή εξαπλώνεται πιο γρήγορα.

Advertisement

Αν και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη – που ονομάζεται «B.1.1.7» – είναι πιο επικίνδυνη ή θανατηφόρα, το γεγονός ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα σημαίνει ότι θα έχουμε αναπόφευκτα και περισσότερους θανάτους, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μετάλλαξη είναι 56% πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη, σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Μαθηματικής Μοντελοποίησης Λοιμωδών Νοσημάτων στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

 

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος φαίνεται να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από ό,τι άλλα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία ότι τα τεστ, οι θεραπείες και τα εμβόλια που μόλις ξεκίνησαν να κυκλοφορούν μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά, αν και η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή Υγείας της Ευρώπης είπε ότι η μετάλλαξη πιθανότατα δεν είναι αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες.

 

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι η κυκλοφορία των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να χρειαστεί να επιταχυνθεί για να περιοριστεί η διάδοση του μεταλλαγμένου ιού, στον ρυθμό 2 εκατομμυρίων ανθρώπων την εβδομάδα από τον τρέχοντα των 200.000.

Advertisement

Άρχισε ο εμβολιασμός, αλλά οι επιστήμονες είναι απαισιόδοξοι

Την ώρα που οι ειδικοί προσπαθούν να ρίξουν φως στη γενετική ακολουθία του νέου μεταλλαγμένου ιού, περισσότεροι από 500.000 Βρετανοί έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19 με το ενέσιμο σκεύασμα των Pfizer και BionTech.

To 2020 οι νεκροί στη Βρετανία από τις επιπλοκές της νόσου Covid έφθασαν τις 70.000 με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι, με το Νέο Έτος, και παρά την επιβολή των lockdown, o αριθμός αυτός θα είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, έως και 118.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από επιπλοκές της νόσου Covid το 2021, όπως προειδοποιούν ειδικοί από το «London School of Hygiene and Tropical Medicine».

 

Οι ίδιοι έσπευσαν να επισημάνουν πως, μόνο ένα ταχύτατο πρόγραμμα εμβολιασμού με τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Βρετανούς να λαμβάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κάθε εβδομάδα από τις αρχές του 2021, θα μπορούσε να βάλει «φρένο» στην εξάπλωση των νέων μεταλλαγμένων ιών.

«Εάν επιτευχθεί ένα καθολικό lockdown στη χώρα και πραγματοποιούνται 200.000 εμβολιασμοί την εβδομάδα , τότε η Βρετανία θα είχε 83.200 θανάτους έως τον Ιούλιο του 2021 , δηλαδή 18% περισσότερους από φέτος. Αλλά εάν αυξηθούν οι εμβολιασμοί τότε οι θάνατοι θα μειωθούν στις 35.700, δηλαδή οι μισοί από αυτούς καταγράφηκαν το 2020», τονίζουν ο καθηγητής Τζον Έντμουντς, ο καθηγητής Σεμπάστιαν Φανκ και ο καθηγητής Ρόζαλιντ Εγκο, τρεις εκ των συντακτών της μελέτης της επιστημονικής επιτροπής SAGE.

 

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ειδική Ομάδα Διοίκησης Έργου για την απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

05/08/25 3:31 μμ

Ειδική Ομάδα Διοίκησης Έργου για την απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για τα vouchers βιβλίων της ΔΥΠΑ

05/08/25 3:28 μμ

Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για τα vouchers βιβλίων της ΔΥΠΑ

Τα πλαστικά σκουπίδια πνίγουν τον πλανήτη και οι εκπρόσωποι των χωρών του κόσμου συζητούν κείμενο «δεσμευτικής συνθήκης» για την μείωση της μάστιγας

05/08/25 3:25 μμ

Τα πλαστικά σκουπίδια πνίγουν τον πλανήτη και οι εκπρόσωποι των χωρών του κόσμου συζητούν κείμενο «δεσμευτικής συνθήκης» για την μείωση της μάστιγας

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται την πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά στην Ελλάδα

05/08/25 3:19 μμ

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται την πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά στην Ελλάδα

Τρεις νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, σε Σητεία και Ηράκλειο

05/08/25 3:17 μμ

Τρεις νέες δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, σε Σητεία και Ηράκλειο

Σ. Φάμελλος: «Για ποια μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας μιλάει ο πρωθυπουργός, γι’ αυτά υπέρ των "γαλάζιων ακρίδων";»

05/08/25 3:13 μμ

Σ. Φάμελλος: «Για ποια μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας μιλάει ο πρωθυπουργός, γι’ αυτά υπέρ των “γαλάζιων ακρίδων”;»

ΠΑΟΚ-Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για την αναμέτρηση με τη Βόλφσμπεργκερ

05/08/25 3:10 μμ

ΠΑΟΚ-Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για την αναμέτρηση με τη Βόλφσμπεργκερ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα επιβεβαιώσουμε 12 παρεμβάσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας

05/08/25 3:05 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα επιβεβαιώσουμε 12 παρεμβάσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα