Προειδοποίηση ΟΗΕ: Η πανδημία επηρεάζει αρνητικά τα συστήματα μετεωρολογικής πρόβλεψης
Date:
Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που έχει η πανδημία της Covid-19 στα συστήματα παρατήρησης που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη των μετεωρολογικών φαινομένων, όπως οι τυφώνες, κυρίως λόγω των περιορισμών στην εναέρια κυκλοφορία που συρρικνώνει τη συλλογή πληροφοριών.
Το Παγκόσμιο Σύστημα Παρατήρησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΟΜM) αποτελεί τη βάση για όλες τις μετεωρολογικές και κλιματολογικές υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχονται από τις χώρες στους πολίτες τους.
Κατά βάση, υπάρχουν κυρίως 30 μετεωρολογικοί δορυφόροι, 200 ερευνητικοί, περισσότεροι από 10.000 μετεωρολογικοί σταθμοί επιφανείας–είτε αυτοματοποιημένοι, είτε επανδρωμένοι–, 1.000 αερολογικοί σταθμοί (σε υψόμετρο), 7.000 σκάφη και 3.000 εμπορικά αεροσκάφη, που μετρούν τις βασικές παραμέτρους οι οποίες σχετίζονται με την ατμόσφαιρα, τις εδαφικές διακυμάνσεις και την επιφάνεια των ωκεανών.
Το σύστημα αυτό μεταδίδει παρατηρήσεις που συλλέγονται από όργανα εδάφους, θαλάσσια συστήματα και δορυφόρους.
Όμως, η σημαντική μείωση της εναέριας κυκλοφορίας από την έναρξη της πανδημίας είχε προφανείς επιπτώσεις σε αυτά τα συστήματα παρατήρησης, εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο ΟΜΜ.
Από την έναρξη της πανδημίας, ο αριθμός των μετρήσεων που λαμβάνονται από τα εμπορικά αεροσκάφη μειώθηκε κατά 75 – 80% κατά μέσο όρο, ποσοστό που φθάνει και το 90% σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως οι τροπικές περιοχές και το νότιο ημισφαίριο.
Σύμφωνα με τον OΜΜ, το πρόγραμμα AMDAR (αναμετάδοση μετεωρολογικών δεδομένων από πτητικά μέσα) μεταδίδει κανονικά περισσότερες από 800.000 καθημερινές παρατηρήσεις υψηλής ποιότητας σχετικά με τη θερμοκρασία του αέρα, την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου, καθώς και έναν αύξοντα αριθμό μετρήσεων της υγρασίας και των αναταράξεων.
«Καθώς πλησιάζει η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό, η πανδημία της Covid-19 συνιστά μία επιπρόσθετη πρόκληση. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας οι κυβερνήσεις να δώσουν προσοχή στις εθνικές τους δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης και μετεωρολογικών παρατητήσεων», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΜΜ Πέτερι Τάαλς στο δελτίο Τύπου του.
Όσον αφορά τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις επιφανείας, αυτές τώρα πλέον εκτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μηχανήματα που λειτουργούν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες και επομένως δεν επηρεάζονται από τα μέτρα περιορισμού.
Από την άλλη πλευρά, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι μετεωρολόγοι εξακολουθούν να βασίζονται σε παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται με τα παραδοσιακά μέσα.