«Προέκτ»: Ο Πούτιν χρησιμοποιούσε κυπριακή offshore εταιρεία για να πλουτίσει από τις πωλήσεις της βότκας «Πούτινκα»

Η κυπριακή εταιρεία Ermira Consultants, ονομαστικός κάτοχος της οποίας ήταν ο δικηγόρος Βλαντισλάβ Κοπίλοφ από την Αγία Πετρούπολη, έγινε η προσωπική offshore εταιρεία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και της οικογένειας και του περιβάλλοντός του, σύμφωνα με νέα έρευνα του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας «Προέκτ».

Ο ιστότοπος «Προέκτ» περιγράφει την έρευνά του ως ένα «αφήγημα για το πώς οι υποτελείς του Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφάλισαν βασιλική ζωή για την Αλίνα Καμπάγεβα [σ.σ. τη φερόμενη ως σύντροφο του Πούτιν] και τα παιδιά της, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες έκρυβαν την ύπαρξη αυτής της οικογένειας από ολόκληρη την χώρα»

Advertisement

Οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου συνομίλησαν με τον «βασικό μάνατζερ της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας ενός από τους πιο κοντινούς φίλους του προέδρου» ο οποίος είχε «άμεση σχέση με την διεύθυνση ενός μυστικού οικονομικού δικτύου» στο οποίο εντάσσονταν η Ermira. Ωστόσο ο ιστότοπος δεν αποκαλύπτει το όνομα και το επίθετό του.

«Χρησιμοποιούσαμε τον όρο ‘να γίνουν οι πληρωμές απ’ την Ermira’, που σήμαινε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του Πούτιν για τις πληρωμές της μίας ή της άλλης εμπορικής συμφωνίας (προς το συμφέρον του)», ισχυρίζεται ο συνομιλητής του ιστότοπου.

Στις δραστηριότητες της Ermira συμμετείχαν την ίδια στιγμή πολλά άτομα από το περιβάλλον του Πούτιν, που δεν είχαν μεταξύ τους επιχειρηματικές σχέσεις, αναφέρεται στην έρευνα.

Όπως γράφει ο ιστότοπος «Προέκτ», ο Πούτιν έβγαζε χρήματα και από τις πωλήσεις της βότκας «Πούτινκα». Σύμφωνα με το αφήγημα των δημοσιογράφων του εν λόγω ιστότοπου, την μάρκα της βότκας επινόησε η εταιρεία «Βινεκσίμ». Ο ιδιοκτήτης της, σύμφωνα με τον συνομιλητή του «Προέκτ», είχε ζητήσει από τον επιχειρηματία και φίλο του Πούτιν, Αρκάντι Ρότενμπεργκ, την άδεια να κάνει χρήση του επιθέτου του στην επωνυμία της βότκας.

Εκείνος συμφώνησε και τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος αρχικά περιήλθαν στην εταιρεία «Προμιμπέξ» και ύστερα από 10 χρόνια στην εταιρεία «Ριάλ – ινβέστ» που ήταν θυγατρική της. Το 2021 η επωνυμία πήγε στην εταιρεία «Μπαϊκάλ-ινβέστ», μια εταιρεία με αδιαφανή δομή, όπως γράφουν οι δημοσιογράφοι.

Advertisement
ΔΕΗ

«Δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι ο νέος ιδιοκτήτης της μάρκας βότκας έχει επίσης σχέσεις με την Ermira και σε τελική ανάλυση με τον Πούτιν, αλλά αυτό που γνωρίζουμε επακριβώς είναι ότι πίσω από την «Μπαϊκάλ-ινβέστ» βρίσκονται οι ίδιοι μάνατζερ του Ρότενμπεργκ, που σχετίζονται με άλλα έργα του «ταμείου» του Πούτιν, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Όπως δήλωσε ο συνομιλητής του «Προέκτ», ακόμη την δεκαετία του 2000 τα δίκτυα διανομής που ήθελαν να εμπορευθούν την βότκα «Πούτινκα», πήγαιναν στον Ρότενμπεργκ «τσάντες, γεμάτες με μετρητά –ως πληρωμή για την άδεια να πουλούν την βότκα με το όνομα του προέδρου–, ενώ μέρος αυτών των χρημάτων «προορίζονταν πάντα για τον Πούτιν». Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσιογράφων, από το 2014 έως το 2019, από την παραγωγή, τα δικαιώματα και τις πωλήσεις ποτών με την επωνυμία ‘Πούτινκα’ θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει κέρδη έως 500 εκατομμυρίων δολαρίων

Εκτός των άλλων, ισχυρίζεται το δημοσίευμα του «Προέκτ», η Ermira το 2009 κατείχε το 24% των μετοχών του «Εθνικού ομίλου media», αλλά αργότερα το ποσοστό αυτό μειώθηκε.

Η εταιρεία Ermira, αναφέρεται στην έρευνα, συμμετείχε στην κατασκευή του ανακτόρου του Πούτιν στο Γκελεντζίκ. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μέσω της εταιρείας που κάλυπτε τις προσωπικές ανάγκες του Πούτιν και του περιβάλλοντός του αγοράσθηκαν ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. στην Μόσχα, δύο επαύλεις στον οικισμό «Ούσοβο πλιούς» στην Μόσχα καθώς και τρία διαμερίσματα και ένα πολυτελές διώροφο ρετιρέ στο Σότσι , 2.600 τ.μ. Το οποίο βρίσκεται στο συγκρότημα «Καρολιόφσκι πάρκ» (Πάρκο των βασιλέων) και το 2021 αναγνωρίσθηκε ως το μεγαλύτερο διαμέρισμα στην Ρωσία. Σύμφωνα με την έρευνα, το ρετιρέ αυτό αγοράσθηκε από τον Όλεγκ Ρουντνόφ το 2011, έναντι 90 εκατομμυρίων ρουβλίων, σε τιμή πέντε φορές χαμηλότερη της πραγματικής του τιμής.

Πηγή του ιστότοπου αναφέρει ότι ο Ρουντνόφ αγόρασε το εν λόγω διαμέρισμα για την Αλίνα Καμπάγεβα. Επίσης δύο διαμερίσματα σε πάνω ορόφους και διπλανούς ορόφους του συγκροτήματος έχουν αγορασθεί στο όνομα της γιαγιάς της Καμπάγεβα, Άννα Ζατσεπίλινα.

Δημοσιογράφος του ιστότοπου «Προέκτ» που εμφανίσθηκε ως αγοραστής, συναντήθηκε με δύο μεσίτες, που πωλούν διαμερίσματα στο συγκρότημα αυτό, οι οποίοι είπαν ότι άκουσαν πως το ρετιρέ «είναι ιδιοκτησία της Καμπάγεβα».

Πηγή: Novaya Gazeta Europe, Svoboda.org https://www.proekt.media/guide/alina-kabaeva-putin/, ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα Αριστερά: Σιωπή από την κυβέρνηση για τα 2,5 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

06/08/25 12:44 πμ

Νέα Αριστερά: Σιωπή από την κυβέρνηση για τα 2,5 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πονοκέφαλος το καλοκαίρι: Πού μπορεί να οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε για να τον προλάβετε

06/08/25 12:34 πμ

Πονοκέφαλος το καλοκαίρι: Πού μπορεί να οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε για να τον προλάβετε

Μαγικές εικόνες από την Ικαρία - Καταγράφηκαν δύο φάλαινες φυσητήρες

06/08/25 12:21 πμ

Μαγικές εικόνες από την Ικαρία – Καταγράφηκαν δύο φάλαινες φυσητήρες

Φινλανδία: Οι τάρανδοι θύματα του κύματος ζέστης

06/08/25 12:05 πμ

Φινλανδία: Οι τάρανδοι θύματα του κύματος ζέστης

Συναγερμός στις Αρχές: Εξαφάνιση 17χρονου από τη Νέα Ιωνία

05/08/25 11:58 μμ

Συναγερμός στις Αρχές: Εξαφάνιση 17χρονου από τη Νέα Ιωνία

Εορτολόγιο- Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Αυγούστου

05/08/25 11:58 μμ

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Αυγούστου

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ

05/08/25 11:55 μμ

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ

Γάζα: Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραήλ

05/08/25 11:50 μμ

Γάζα: Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραήλ

Υπουργείο Μεταφορών: Στο στόχαστρο η εισιτηριοδιαφυγή στο μετρό Θεσσαλονίκης

05/08/25 11:50 μμ

Υπουργείο Μεταφορών: Στο στόχαστρο η εισιτηριοδιαφυγή στο μετρό Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Κάντας: Ποιος ήταν ο 33χρονος αλπινιστής που σκοτώθηκε στο «διάδρομο του θανάτου» του Mont Blanc

05/08/25 11:42 μμ

Δημήτρης Κάντας: Ποιος ήταν ο 33χρονος αλπινιστής που σκοτώθηκε στο «διάδρομο του θανάτου» του Mont Blanc

4 απίθανες οικιακές χρήσεις για το ψωμί

05/08/25 11:31 μμ

4 απίθανες οικιακές χρήσεις για το ψωμί

12 πράγματα που δεν πρέπει να αφήνετε Ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο

05/08/25 11:27 μμ

12 πράγματα που δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο