4.1 C
Serres

Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας «Παιδεία Γάλακτος» από την Κρι Κρι.

Date:

 Η Κρι Κρι επενδύει στην τοπική και εθνική οικονομία με τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η Κρι Κρι, η κορυφαία ελληνική γαλακτοβιομηχανία με έδρα τον Νομό Σερρών, σχεδίασε ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής γάλακτος (και κατ’ επέκταση των προϊόντων γάλακτος) και των Ελλήνων παραγωγών.

Η ιδέα πίσω από το πρόγραμμα

Η φθίνουσα πορεία της αγελαδοτροφίας στην χώρα μας, σε συνδυασμό με το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και τη συμπίεση των τιμών, έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια τον κλάδο παραγωγής γάλακτος σε αδιέξοδο, αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την παράδοση του Νομού Σερρών στην παραγωγή φρέσκου γάλακτος και τη σημασία της στην τοπική οικονομία, η Κρι Κρι θεώρησε καθήκον της να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη στήριξη και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας της Κρι Κρι να ανταποδώσει στους παραγωγούς την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στην εταιρεία για περισσότερα από 20 χρόνια.

Άλλωστε οι παραγωγοί του Νομού Σερρών είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία του βασικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των προϊόντων της εταιρίας, που δεν είναι άλλο από τα γιαούρτια με φρέσκο γάλα ημέρας.

Αυτό είναι εξάλλου και το βασικό στοιχείο που έχει ωθήσει την εταιρία στη δεύτερη θέση στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού και της προσφέρει σημαντικό προβάδισμα στις διεθνείς αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Παράλληλα, αυτή η πρωτοβουλία, δίνει στην Κρι Κρι τη δυνατότητα να συνεχίσει και στο μέλλον να παράγει τα προϊόντα της με υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, μεράκι και τεχνογνωσία, επιβεβαιώνοντας τον σεβασμό της απέναντι στους καταναλωτές, τους εργαζόμενους, τους μετόχους της και την τοπική κοινωνία συνολικά.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιδεία Γάλακτος».

Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στην χώρα μας πρόγραμμα με αυτή την κατεύθυνση και τα χαρακτηριστικά. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται με την τριμερή συνεργασία ανάμεσα στην Κρι Κρι, το εργαστήριο της Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ και τους παραγωγούς που συνεργάζονται με την εταιρία.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Κρι Κρι έχει αναλάβει το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών της πανεπιστημιακής ομάδας και της υλοποίησης τόσο του θεωρητικού μέρους, όσο και του πρακτικού μέρους της εκπαίδευσης.

Κύριο στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών, μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, της βελτίωσης της ποιότητας του αγελαδινού γάλακτος και της βελτίωσης της υγείας και ευζωίας των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων.

Στην ουσία το πρόγραμμα έχει στόχο να καλύψει το κενό που παρατηρείται στην τοπική παραγωγή ως προς την οργάνωση και το τεχνικό επίπεδο των κτηνοτρόφων και των συμβούλων τους, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα των άλλων γαλακτοπαραγωγών χωρών.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης «Παιδεία Γάλακτος» της Κρι Κρι χωρίζεται σε τρεις επιμέρους φάσεις:

– Η Α’ φάση, διάρκειας 7 μηνών, περιλαμβάνει την συλλογή και επεξεργασία στοιχείων και δειγμάτων γάλακτος και την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης με άμεσες προτάσεις ενεργειών βελτίωσης της παραγωγής.





– Η Β’ Φάση ορίζεται σε 15 μήνες από το τέλος της Α’ Φάσης και περιλαμβάνει την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Α’ Φάσης καθώς και τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των κτηνοτρόφων.
Η θεωρητική εκπαίδευση θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της Κρι Κρι, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα κατά ομάδες κάθε μήνα. Η πρακτική εκπαίδευση θα γίνεται σε επιλεγμένες μονάδες των κτηνοτρόφων.

– Η Γ’ Φάση ορίζεται σε 2 μήνες από το τέλος της Β’ Φάσης και περιλαμβάνει:

α) την συγγραφή και παράδοση της τελικής έκδοσης και

β) την αξιολόγηση και αποτίμηση του προγράμματος από τους συμβαλλομένους και τους συμμετέχοντες.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ανέρχεται στα 2 έτη περίπου.

Στην «Παιδεία Γάλακτος» συμμετέχουν · 50 αγελαδοτρόφοι · 33 φάρμες

Στην θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ενότητες:

1. Αναπαραγωγή – Διαχείριση και προγραμματισμός
2. Κλινική και υποκλινική μαστίτιδα – Ποιότητα γάλακτος
3. Χωλότητα – Ευζωία και παραγωγικότητα.
4. Μεταβολικά νοσήματα – Διαχείριση της μεταβατικής περιόδου
5. Προβλήματα υγείας νεαρών μόσχων
6. Εκτροφή μοσχίδων
7. Διατροφή Ι – Ποιότητα ζωοτροφών
8. Διατροφή ΙΙ – Ομαδοποίηση και σιτηρέσια
9. Γενετική βελτίωση
10. Διαχείριση θερμικής καταπόνησης
11. Σταβλισμός – Ευζωία και παραγωγικότητα
12. Τήρηση και αξιοποίηση αρχείου εκτροφής

Στην πρακτική εκπαίδευση (workshops) που πραγματοποιείται σε ομάδες των 8-10 ατόμων περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ενότητες:
1. Άρμεγμα και λειτουργία της αρμεκτικής μηχανής
2. Προληπτική και θεραπευτική ποδοκομία
3. Περιποίηση και έλεγχος υγείας νεογέννητων και γαλουχούμενων μοσχαριών
4. Εκτίμηση Δείκτη Θρεπτικής Κατάστασης και σωματομετρήσεις

Στην «Παιδεία Γάλακτος» συμμετέχουν ως εκπαιδευτές – σύμβουλοι:

· Γεώργιος Βαλεργάκης: Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατρικής Α.Π.Θ
· Αλέξανδρος Κουγιουμτζής: Διδάκτορας Κτηνιατρικής Α.Π.Θ
· Αικατερίνη Σουφλέρη: Υπ. Διδάκτορας Κτηνιατρικής Α.Π.Θ
· Νεκτάριος Σιάχος: Υπ. Διδάκτορας Κτηνιατρικής Α.Π.Θ

Τα οφέλη για τους εκπαιδευόμενους

Τα οφέλη τα οποία αναμένεται να αποκομίσουν οι εκπαιδευόμενοι εστιάζουν στην καλύτερη κατάρτισή τους, την τόνωση του ενδιαφέροντος για τον κλάδο τους, την βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους.

Συγκεκριμένα, ήδη με την ολοκλήρωση των επισκέψεων της ερευνητικής ομάδας στην Α’ φάση, τεκμηριώθηκε ότι η δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής είναι σημαντική και ταυτόχρονα εφικτή χωρίς να απαιτούνται αρχικά μεγάλες δαπάνες, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις για την διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγελαδοτροφίας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

ΟικονομίαΠρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας «Παιδεία Γάλακτος» από την Κρι Κρι.

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Όλες οι αλλαγές για την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης από 1η Ιανουαρίου 2025

Η μη καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και...

Φθηνά μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα επόμενα χρόνια η αγορά της Ευρώπης, αλλά και...

Ν. Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης η κατάρτιση σε κλάδους αιχμής μέσω ΔΥΠΑ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται η επιχορήγηση της...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα