Πρόγραμμα «Rightlines: Σχεδιασμός πολιτικών και δράσεων για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα ελληνικοκυπριακά σύνορα
Date:
Βάζοντας στο επίκεντρο το σεβασμό και τη διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Κυπριακή Αστυνομία εγκαινίασαν το πρόγραμμα Rightlines που είναι χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και έχει στόχο να σχεδιάσει πολιτικές και δράσεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα ελληνικά και κυπριακά σύνορα. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτές οι πολιτικές δεν θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό στη θεωρία, υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής Σχεδιασμού Προγραμμάτων του ΔΟΜ Ελλάδας, Χάρι Σμιθ. Από την πλευρά του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο υπεύθυνος Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Κωνσταντίνος Σολκίδης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ελλάδα δείχνει την έμπρακτη δέσμευσή της στον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Το πρόγραμμα στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι μεταναστευτικές ροές και η διασυνοριακή κινητικότητα συμμορφώνονται πλήρως με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τυγχάνουν καλής διαχείρισης με γνώμονα την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια όλων των ανθρώπων που μετακινούνται, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ευάλωτων μεταναστών.
«Η διευκόλυνση της εύρυθμης μετανάστευσης βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής και του οράματος του ΔΟΜ. Στο πλαίσιο του προγράμματος Rightlines, εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές και τις κυπριακές αρχές για την ενίσχυση της προστασίας και της προώθησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε δράσεις και πολιτικές διαχείρισης των συνόρων. Αυτές οι προσπάθειες θα ενισχύσουν την ανθρωπιστική και χωρίς διακρίσεις ανταπόκριση, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια όλων όσοι μετακινούνται», δήλωσε κατά τη παρουσίαση του προγράμματος ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής της Αποστολής του ΔΟΜ στην Ελλάδα.
«Μία από τις βασικές πτυχές για την προώθηση των πολιτικών για τα θεμελιώδη δικαιώματα περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού πρώτης γραμμής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές οι πολιτικές δεν θα παραμείνουν σε μια θεωρητική κατάσταση», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάρι Σμιθ, επικεφαλής Σχεδιασμού Προγραμμάτων του ΔΟΜ Ελλάδας, συμπληρώνοντας: «Δεδομένης της εκτεταμένης εμπειρίας του ΔΟΜ σε αυτόν τον τομέα, ο οργανισμός θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση ικανοτήτων του προσωπικού που ασχολείται με τη διαχείριση των συνόρων αναπτύσσοντας ειδικά προσαρμοσμένα προγράμματα σπουδών κατάρτισης και παρέχοντας εκπαιδευτικές συνεδρίες. Ως εκ τούτου, θα αναπτυχθεί ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα στα σύνορα, που θα είναι κοινό για την Ελλάδα και την Κύπρο για την ενίσχυση της εναρμόνισης των προσεγγίσεων, αλλά θα εξετάζει το πλαίσιο και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Προβλέπεται ότι θα παραδοθούν έως και δέκα εκπαιδεύσεις για περίπου 100 αξιωματούχους, με επίκεντρο την Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, καθώς και τους φορείς που εργάζονται στα κέντρα υποδοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».
Για την εκπόνηση του εγχειριδίου αυτού που αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2025, το 2024 θα προηγηθούν επισκέψεις αξιολόγησης σε σημεία ενδιαφέροντος.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, προβλέπεται μια σειρά δράσεων σε σχέση με την πολιτική διαχείρισης των συνόρων σε Ελλάδα και Κύπρο. Θα περιλαμβάνουν εκπαίδευση και πρακτική άσκηση του προσωπικού πρώτης γραμμής σε Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ευαισθητοποίηση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Θα διεξαχθεί επίσης έρευνα για την ανάπτυξη και τελικά την εφαρμογή Στρατηγικής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και σχεδίου δράσης στην Ελλάδα.
«Η ανάπτυξη και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για τα θεμελιώδη δικαιώματα και του αντίστοιχου σχεδίου δράσης στην Ελλάδα θα αποτελέσουν τη βάση και το σημείο αναφοράς στη χώρα, για την αποτελεσματική προστασία και προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και θα λειτουργήσουν ως πολύτιμα εργαλεία στην προσπάθεια της Ε.Ε. για ένα συνεκτικό ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης των συνόρων, σε πλήρη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Σολκίδης, υπεύθυνος Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Η δημιουργία του θεσμού του υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Ελλάδας στον πλήρη σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει δημιουργήσει τον συγκεκριμένο θεσμό».
Στο πλαίσιο του προγράμματος Rightlines ο υπεύθυνος Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ήδη επισκεφθεί τη Λέσβο, την Κω, την Κάλυμνο, τη Σάμο, την Λέρο και τον Έβρο.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ