«Τουρκική μειονότητα» ανακάλυψε σε Ρόδο και Κω η Τουρκία. Ειδικότερα, σε Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη εκφράστηκαν ανησυχίες, μεταξύ άλλων για τις μουσουλμανικές περιουσίες στα Δωδεκάνησα.     Ζήτημα για ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Τουρκική μειονότητα» ανακάλυψε σε Ρόδο και Κω η Τουρκία. Ειδικότερα, σε Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη εκφράστηκαν ανησυχίες, μεταξύ άλλων για τις μουσουλμανικές περιουσίες στα Δωδεκάνησα.

 

 

Ζήτημα για την «τουρκική μειονότητα» στα Δωδεκάνησα έθεσε ξανά η Άγκυρα, σε Διεθνές Συμπόσιο για τους «Τούρκους» σε Ρόδο και Κω, που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη. Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των μουσουλμάνων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου (ROISDER) στις 10-11 Οκτωβρίου 2019 με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Yaşar.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dimokratiki.gr κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ Mustafa Kaymakçı, πρόεδρος της ROİSDER, ο αντιπρόεδρος της γνωστής ανθελληνικής οργάνωσης FUEN Gösta Toft, ο δήμαρχος της Karşıyaka Cemil Tuğay Karşıyaka, ο καθηγητής Δρ. Mustafa İduğ (δήμαρχος στο Μπουρνόβα και ο Δρ. M. Cemali του Πανεπιστημίου της Σμύρνης αλλά και εκπρόσωποι από τις κοινότητες των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω από την Ελλάδα και πολλοί άλλοι.

Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος

«Ο κύριος σκοπός του συμποσίου είναι η ευαισθητοποίηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τα οθωμανικά-τουρκικά αρχιτεκτονικά έργα, τα οποία παρέμειναν στα νησιά της Δωδεκανήσου, τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς τουρκο-μουσουλμανικών ιδρυμάτων στη Ρόδο και την Κω», έγραψε ο τουρκικός Τύπος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Συμπόσιο , η Άγκυρα τόνισε πως δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα μόνο στη Θράκη, αλλά και στην Ρόδο και την Κω και εξέφρασε την ανησυχία της για την εξαφάνιση των μουσουλμανικών περιουσιών των Τούρκων που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu: «Η μουσουλμανική ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων εξαφανίζεται».

«Περίπου το 90% των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών στα Δωδεκάνησα ‘εξαφανίστηκαν’ τα τελευταία χρόνια, είπε Τούρκος αξιωματούχος την Πέμπτη», γράφει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος.

«Μιλώντας σε συμπόσιο για τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας που ζουν στα νησιά των Δωδεκανήσων, ο Αμπντουλάχ Ερέν, επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων του Εξωτερικού (YTB), δήλωσε ότι ο αριθμός των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών έχει μειωθεί δραματικά.

Το 90% των ιδιοτήτων των βακουφίων στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί. Υπήρχαν περίπου 400 ιδιότητες Βακουφ και τώρα υπάρχουν μόνο 40», τόνισε.

Ο Eren δήλωσε ότι οι ιδιοκτησίες των Τούρκων έχουν πωληθεί εδώ και καιρό, μερικές φορές σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αγοραία αξία».

Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι στα νησιά της Δωδεκανήσου φιλοξενείται μια τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα περίπου 6.000 ανθρώπων.

Advertisement
Babis

Υποστηρίζεται ότι λίγοι Δωδεκανήσιοι Τούρκοι φοιτητές εγγράφηκαν σε πανεπιστήμια της Τουρκίας μέσω του προγράμματος υποτροφιών της Τουρκίας. Ο Eren δήλωσε ότι διοργανώνονται πολιτιστικά ταξίδια για τους νέους Τούρκους των Δωδεκανήσων και πάνω από 100 συμμετείχαν σ’ αυτά για να επισκεφθούν ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της Τουρκίας.

Επίσης, μιλώντας στο συμπόσιο, ο Mustafa Kaymakçı, επικεφαλής της Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης της Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου μουσουλμάνων, δήλωσε ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αντίληψη ότι η περιοχή της Δυτικής Θράκης ήταν η μόνη περιοχή της χώρας όπου ζουν Τούρκοι. Ισχυρίστηκε ότι σήμερα, στα ελληνικά νησιά της Ρόδου και της Κω, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως Τούρκοι και Μουσουλμάνοι.

Ο Kaymakci δήλωσε ότι οι «Τούρκοι των Δωδεκανήσων» αντιμετωπίζουν πολυάριθμα προβλήματα σχετικά με το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, την ελευθερία της λατρείας και άλλα δικαιώματα. Πρόσθεσε ότι κατά τη δεκαετία του 1970 τα Τουρκόφωνα σχολεία στα Δωδεκάνησα έκλεισαν και η Ελλάδα σταμάτησε να τους αποκαλεί Τούρκους, αποκαλώντας τους αντ’ αυτού Έλληνες μουσουλμάνους.

«Σήμερα, τα παιδιά των Τούρκων των Δωδεκανήσων στερούνται του δικαιώματός τους να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα», τόνισε.

«Οι Τούρκοι στη Ρόδο και την Κω έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Αν αυτή η πολιτική αφομοίωσης δεν σταματήσει, σύντομα, θα πάψουμε να ακούμε για τους Τούρκους στα Δωδεκάνησα», δήλωσε.

Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου - Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

03/02/26 11:09 μμ

Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

03/02/26 11:05 μμ

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

03/02/26 10:58 μμ

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης - Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

03/02/26 10:49 μμ

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης – Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

03/02/26 10:47 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

03/02/26 10:49 μμ

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

03/02/26 10:28 μμ

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:37 μμ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:30 μμ

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ «ταξιδεύει» η έκθεση «Άγιον Όρος και Μετέωρα-1929»

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

03/02/26 10:20 μμ

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

03/02/26 10:13 μμ

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει

03/02/26 10:10 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει