Προνόμια εμβολιασμένων: Ποια θα είναι και από πότε θα ισχύουν
Date:
Περισσότεροι από 1.800.000 πολίτες ανήκουν στην προνομιούχα ομάδα των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων έναντι της COVID-19 και από αυτούς περίπου 960.000 έχουν σπεύσει να το αποδείξουν εκδίδοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Μέχρι σήμερα το μοναδικό προνόμιο που έχει θεσπιστεί για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι ότι μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά επιδεικνύοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αφού όμως έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.
Το θέμα των προνομίων ή διευκολύνσεων όπως επιλέγει να το αναφέρει η κυβέρνηση, έχει συζητηθεί αρκετές φορές στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
Οι επιστήμονες της Επιτροπής, αν και κατανοούν την ανάγκη να έχουν κάποιες διευκολύνσεις οι πλήρως εμβολιασμένοι, είναι σκεπτικοί απέναντι στο θέμα καθώς υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε μία τέτοια απόφαση.
Πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα σχετίζονται με περισσότερες ελευθερίες στις κινήσεις των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών αλλά και για να παρακινηθούν να εμβολιαστούν όσοι είναι ακόμα διστακτικοί αλλά επιζητούν την ελευθερία που προσφέρει ο εμβολιασμός.
Μειονεκτήματα
Από την άλλη η έννοια του δικαίου αλλά και το γεγονός ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι μεταδοτικοί σε μικρό βαθμό, είναι τα εμπόδια που μεταθέτουν την σχετική εισήγηση της επιτροπής για λίγο αργότερα.
Άλλωστε και η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, ότι η συζήτηση αυτή θα έχει βάση μόλις ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Η πίεση προς την κυβέρνηση και την επιτροπή θα είναι μεγαλύτερη όταν θα ανοίξουν και οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης.
Τα προνόμια που συζητούνται για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι τα εξής:
- να μην έχει ο εμβολιασμένος παραπάνω δικαιώματα, αλλά όπου χρειάζεται rapid test να μην το κάνει
- σε μία συγκέντρωση όπου όλοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορεί να αφαιρείται η μάσκα.
- η είσοδος σε κλειστούς χώρους να είναι ελεύθερη για όσους έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.
- κατάργηση της καραντίνας σε περίπτωση ταξιδιού
- συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς.
Β. Παπαευαγγέλου: Το προνόμιο είναι ότι έχουν προστατεύσει τον εαυτό τους
Όπως είπε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου «το βασικότερο προνόμιο των εμβολιασθέντων είναι ότι έχουν προστατεύσει τον εαυτό τους, είναι το όφελος που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και για τους αγαπημένους τους, τους γύρω τους ότι έχουν προστατευθεί να μη νοσήσουν.
Δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για κάποιες παραπάνω ελευθερίες. Νομίζω ότι το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα χρειάζεται να κάνουν τόσο συχνά self-test. Γιατί οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη πιθανότητα σαφώς να μολυνθούν και να μολύνουν τους γύρω τους. Από εκεί και πέρα, οι συζητήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει χαλαρά μέσα στην Επιτροπή.
Υπάρχει και αρκετή βιβλιογραφία και υπάρχουν στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία. Όμως, πρέπει πρώτα να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν και μετά να αρχίσουμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα.
Τώρα, όσον αφορά το χρονικό διάστημα, εξαρτάται πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι εμβολιασμοί. Βλέπετε ότι γίνονται πάνω από 110.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα στη χώρα μας. Πραγματικά πάμε πολύ καλά. Και η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εμπιστευτεί τα εμβόλια και θέλει να εμβολιαστεί. Πιο πολλοί είναι αυτοί που γκρινιάζουν ότι δεν βρίσκουν εμβόλια αρκετά γρήγορα, παρά αυτοί οι οποίοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο».
Γ. Μαγιορκίνης: Διαχείριση ρίσκου
Από την πλευρά του ο επικουρος καθηγητής Γκίκας μαγιορκίνης εξήγησε ότι «ενώ αναφέρεται η λέξη «προνόμιο», στην ουσία δεν υπάρχει αυτό σαν έννοια. Αυτό που υπάρχει σαν έννοια είναι η διαχείριση ρίσκου.
Άλλο ρίσκο έχει κάποιος που φοράει η μάσκα και άλλο ρίσκο έχει κάποιος που δεν φοράει μάσκα. Άλλο ρίσκο έχει κάποιος που είναι εμβολιασμένος και άλλο ρίσκο έχει αυτός που δεν είναι εμβολιασμένος.
Αυτό που γίνεται γενικά είναι η αξιολόγηση αυτού του ρίσκου. Γιατί αν κάποιος που δεν είναι εμβολιασμένος και φοράει μάσκα, έχει το ίδιο ρίσκο με κάποιον που είναι εμβολιασμένος και δεν φοράει μάσκα, τότε ποια είναι η λογική να βάλουμε τη μάσκα στον άνθρωπο;
Άρα, λοιπόν, μιλάμε για διαχείριση ρίσκου. Αυτό θα γίνει όταν φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμού και με βάση την αξιολόγηση του ρίσκου που φέρει ο καθένας με την συμπεριφορά του, νομίζω θα μπορέσουμε να κάνουμε ανάλογες συστάσεις».