Προορισμός της Εβδομάδας: Λίμνη Κερκίνη – Ένας μικρός παράδεισος όλο τον χρόνο
Date:
Σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, ένας μικρός παράδεισος εναλλακτικού τουρισμού μας περιμένει να τον εξερευνήσουμε.
Η λίμνη Κερκίνη, πανέμορφη τεχνητή λίμνη στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Σερρών θεωρείται σημαντικός υδροβιότοπος, καθώς συναντώνται χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας.
Το ειδυλλιακό τοπίο γύρω από αυτήν θα σας μαγέψει όλες τις εποχές του χρόνου.
Η λίμνη Κερκίνη γεννήθηκε από ένα φράγμα που δημιουργήθηκε το 1932 και με το πέρασμα του χρόνου και με την μαγεία της φύσης μεταμορφώθηκε σε ένα εκπληκτικό τοπίο.
Στην περιοχή θα βρείτε μικρά χωριά, παραλίμνια δάση, νεροβούβαλους, πλήθος ψαριών, εκατοντάδες είδη άγριων πουλιών, εκ τω οποίων και κάποια προστατευόμενα ή υπό εξαφάνιση, αλλά και πλήθος φυτών, όπως το νούφαρο και το νεροκάστανο.
Συγκαταλέγεται στους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας και έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο.
Μία βαρκάδα στην μαγευτική λίμνη θα σας εντυπωσιάσει. Γνωρίστε από κοντά τον υδάτινο κόσμο της Κερκίνης κάνοντας μια βόλτα με τις παραδοσιακές «πλάβες» (βάρκες) ή τα κανό.
Οι διαδρομές με βάρκα την άνοιξη και το καλοκαίρι ακολουθούν τη διαδρομή στο παρυδάτιο δάσος, κατά την οποία μπορείτε να θαυμάσετε τα πουλιά, ενώ για φθινόπωρο και το χειμώνα η βόλτα εστιάζει στα σημεία όπουν ζουν τα φλαμίνγκο, οι πελεκάνοι και οι κορμοράνοι.
Στις όχθες της λίμνης υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων που μπορείς να κάνεις.
Καθώς στη λίμνη φιλοξενούνται πάνω από 300 είδη σπάνιων και προστατευμένων πτηνών, προσελκύοντας επιστήμονες και ερασιτέχνες παρατηρητές απ’ όλο τον κόσμο το η φυσική παρατήρηση ή αλλιώς το γνωστό birdwatching είναι μία από αυτές.
Τρία είδη απειλούμενα με εξαφάνιση παγκοσμίως συχνάζουν στη λίμνη και είναι ο αργυροπελεκάνος, η λαγγόνα και η νανόχηνα. Περιοχές κατάλληλες για bird-watching είναι και τα βουνά Μπέλες και Κρούσια.
Πέριξ της Κερκίνης οι νεροβούβαλοι χαρίζουν ένα μοναδικό θέαμα.
Τα βουβάλια ήταν πολύ συνηθισμένα στη χώρα τη δεκαετία του ‘50, κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία όπου υπήρχαν υγρότοπο, μάλιστα υπήρχαν περί τα 75.000 ζώα για να φτάσουν το 1992 να μειωθούν σε μόλις 600 και γι’ αυτό να ενταχθούν σε πρόγραμμα διατήρησης ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Στην περιοχή της Κερκίνης βρίσκουν καταφύγιο πολλά ζώα όπως το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, η βίδρα, η νυφίτσα, το ζαρκάδι, ο λαγός, το αγριογούρουνο. ενώ πλούσια είναι επίσης και η ιχθυοπανίδα, αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια.
Το χωριό Κερκίνη βρίσκεται στη δυτική πλευρά της λίμνης.
Στο «λιμανάκι» της θα βρείτε το κέντρο πληροφόρησης και πολλές δραστηριότητες, όπως κανό, ιππασία γύρω από τη λίμνη, πολλούς ξενώνες και ταβέρνες. Η Κερκίνη έχει περίπου 1500 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό.
Φεύγοντας από το χωριό Κερκίνη και αφήνοντας τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τα καμπαναριά, αξίζει να επισκεφθείτε και τον Λιθότοπο, χωριό από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά και με την καλύτερη θέα, μιας και βρίσκεται πλάι στο φράγμα του Στρυμόνα. Νερό και φύση βρίσκονται σε μια τέλεια αρμονία συνθέτοντας μοναδικές εικόνες στα μάτια του επισκέπτη.
Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια στην Άνω και την Κάτω Πορόια. Εκεί θα ανακαλύψετε όμορφα ταβερνάκια και παραδοσιακούς καφενέδες ενώ οι κάτοικοι θα σας κερδίσουν με την φιλοξενίας τους.
Μην παραλείψετε να διασχίσετε διαδρομές πλάι στην λίμνη.
Οι εύκολες διαδρομές (τριών έως πέντε χιλιομέτρων) ξεκινούν δίπλα στη λίμνη ή κινούνται παράλληλα με το ποτάμι και το ανατολικό ανάχωμα. Οι δυσκολότερες ακολουθούν τα ανηφορικά μονοπάτια από την Άνω Πορόια μέχρι την κορυφή του όρους Μπέλες – στην κορυφογραμμή του μάλιστα υπάρχουν πολλές επιλογές για εξτρά εξερευνήσεις.
Γευτείτε καβουρμά αλλά και τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και πολλά ακόμη αγνά παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.
Προσέγγιση
Οδικώς: Ο καλύτερος τρόπος είναι να έρθετε στη λίμνη Κερκίνη με αυτοκίνητο ακολουθώντας το δρόμο για Σέρρες μέχρι να βρείτε την ειδική σήμανση για λίμνη Κερκίνη. Από Θεσσαλονίκη, μέσω της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Σερρών ή μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών διασταύρωση Στρυμονικού αριστερά για λίμνη Κερκίνη. Από Σέρρες, είτε μέσω της επαρχιακής οδού Σερρών – Κιλκίς είτε μέσω της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης διασταύρωση Στρυμονικού δεξιά για λίμνη Κερκίνη.
Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες) και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Κλειδί), ενώ στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Καβάλα» μέχρι τον κόμβο του Λαγκαδά/Σερρών και στη συνέχεια με κατεύθυνση τις «Σέρρες» μέχρι το Στρυμονικό. Μέσω της επαρχιακής οδού προς Ροδόπολη θα φτάσετε στον οικισμό της Κερκίνης.
Ταυτότητα προορισμού
Η Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με την δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα.
Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από 54.250 έως 72.110 στρέμματα ανάλογα με την εποχή. Αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής.
Απέχει 35 χλμ. από Σέρρες και 80 χλμ. από Θεσσαλονίκη.
πηγή thestival.gr