Αίτηση αναστολής λειτουργίας φέρεται να κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στο Πρωτοδικείο ο όμιλος Μουζενίδη. Τα οικονομικά αδιέξοδα που έχει προκαλέσει στον τουριστικό κλάδο η πανδημία, «λύγισαν» τον όμιλο που δεν ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Αίτηση αναστολής λειτουργίας φέρεται να κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στο Πρωτοδικείο ο όμιλος Μουζενίδη. Τα οικονομικά αδιέξοδα που έχει προκαλέσει στον τουριστικό κλάδο η πανδημία, «λύγισαν» τον όμιλο που δεν μπόρεσε να κρατηθεί όρθιος μετά και το χαμό του ιδρυτή του Μπόρις Μουζενίδη. Η είδηση της αναστολής λειτουργίας αναμένεται να σκάσει στην αγορά τις επόμενες ώρες, προκαλώντας κλυδωνισμούς στον ελληνικό τουρισμό, αφού ο όμιλος Μουζενίδη έχει το μεγαλύτερο μερίδιο πρακτόρευσης Ρώσων τουριστών στη χώρα μας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μια τέτοια αρνητική εξέλιξη να συμπαρασύρει και την αεροπορική εταιρία Ellinair αλλά και τον ξενοδοχειακό κλάδο του ομίλου.Πληροφορίες από κύκλους του τουριστικού κλάδου στη Θεσσαλονίκη, ανέφεραν ότι γίνονται κινήσεις προκειμένου όλες οι νομικές διαδικασίες να γίνουν με ήπιο και συντεταγμένο τρόπο και όχι άτακτα.

Advertisement
 

Τα ανοιχτά ζητήματα από τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα προκύψει επίσημα είναι αρκετά:

α) Η Ellinair επίσης συμφερόντων Μουζενίδη συμπεριλαμβάνεται στις δραστηριότητες που οδεύουν προς αναστολή;

β) Ποια είναι η άμεση επίδραση της εξέλιξης σε συνεργασίας του ομίλου με συμβεβλημένους ξενοδόχους;

γ) Τι θα συμβεί με τα πρώτα γκρουπ τουριστών από τις ανατολικές χώρες οι οποίοι είναι αυτή την περίοδο σε διακοπές στη χώρα μας μέσω του Μουζενίδη;

δ) Τι θα συμβεί με τα voucher που λέγεται ότι διατέθηκαν μέσα από τον όμιλο Μουζενίδη και στα οποία πιθανώς συμμετέχουν και άλλα επιχειρηματικά σχήματα;

Στο ΣΕΤΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. Οπως λένε άνθρωποι της αγοράς, αυτό που θα επιχειρηθεί θα είναι η εταιρία να κλείσει και να ξανανοίξει με νέα κεφάλαια από το εξωτερικό (Ρωσία) αλλά και από επιχειρηματίες του τουρισμού και ξενοδόχους της Κρήτης. Τα ανοίγματα του ομίλου σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ και είναι όλα από το 2019. Τα χρέη είναι κυρίως προς ξενοδόχους.

Advertisement
MEGA


Από το 1995


O όμιλος Μουζενίδη ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1995. Πρόκειται για έναν πλήρως καθετοποιημένο τουριστικό όμιλο με δραστηριότητα σε όλο το φάσμα της τουριστικής αλυσίδας. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 16 χώρες κυρίως στην ανατολική Ευρώπη με σημαντικότατα μερίδια, συνδέει αεροπορικά προορισμούς του εξωτερικού με την Ελλάδα και συνεργάζεται με 1400 ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρη την χώρα.

Τα τελευταία 26 χρόνια ο όμιλος εισφέρει ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τουριστών και καθαρού συναλλάγματος στη χώρα μας και απασχολεί συνολικά 1.700 εργαζομένους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παράγοντας έναν τζίρο, σε ενοποιημένη βάση, κοντά στα 320 εκατ. ευρώ (εκτός φυσικά της περυσινής χρονιάς που ήταν από τις χειρότερες για τον όμιλο). Η Ellinair, με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Μουζενίδη γιό του Μπόρις, υπέστη μεγάλο πλήγμα πέρυσι κι εξακολουθεί να σημειώνει μεγάλες απώλειες λόγω της κατάρρευσης των αερομεταφορών, βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια πριν την πανδημία σε φάση ανάπτυξης με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το 2019 η αεροπορική εταιρία μετέφερε περί το 1 εκατ. επιβάτες στη χώρα μας, με επίκεντρο τη ρωσική αγορά όπου ο όμιλος Μουζενίδη έχει 25ετή παρουσία. H αεροπορική εταιρία του ομίλου Μουζενίδη ιδρύθηκε το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τη δραστηριότητα της με τη διενέργεια τόσο προγραμματισμένων, όσο και ναυλωμένων πτήσεων, με το δίκτυο των προορισμών της να ξεπερνά τις 40 πόλεις.

Πηγή makthes.gr
 

 
 
 
 
 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύλληψη 59χρονου για διαρρήξεις σε αποθήκες σπιτιών και επιχειρήσεων στη Θέρμη

17/12/25 12:07 μμ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 59χρονου για διαρρήξεις σε αποθήκες σπιτιών και επιχειρήσεων στη Θέρμη

Εκλογές ΛΑΜΣ: Ο Πασχάλης Θεοχαράκης νέος πρόεδρος - video

17/12/25 12:03 μμ

Εκλογές ΛΑΜΣ: Ο Πασχάλης Θεοχαράκης νέος πρόεδρος – video

Σφυροκόπημα από τα funds: Επιθετικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας - "Τα ψυχοφάρμακα πάνε σύννεφο"

17/12/25 12:02 μμ

Σφυροκόπημα από τα funds: Επιθετικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας – “Τα ψυχοφάρμακα πάνε σύννεφο”

17/12/25 12:02 μμ

Πιλοτική 24ωρη λειτουργία έξι λεωφορειακών γραμμών κατά τις εορτές αποφάσισε ο ΟΣΕΘ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενημέρωση από τον ΑΝΤ1 για ρεπορτάζ που αφορά τον Γ. Ξυλούρη ζητά η ΝΔ

17/12/25 11:58 πμ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενημέρωση από τον ΑΝΤ1 για ρεπορτάζ που αφορά τον Γ. Ξυλούρη ζητά η ΝΔ

Ενημερωτική διάλεξη για το gov.gr στον Δήμο Σερρών

17/12/25 11:25 πμ

Ενημερωτική διάλεξη για το gov.gr στον Δήμο Σερρών

Σέρρες: Χωρίς νερό σήμερα πολλοί δρόμοι λόγω βλάβης

17/12/25 11:15 πμ

Σέρρες: Χωρίς νερό σήμερα πολλοί δρόμοι λόγω βλάβης

Το σπίτι της ταινίας «Home Alone» θα ανακαινισθεί στην αισθητική της δεκαετίας του '90

17/12/25 10:42 πμ

Το σπίτι της ταινίας «Home Alone» θα ανακαινισθεί στην αισθητική της δεκαετίας του ’90

Ξυλούρης: Η απάντησή του για τον λόγο που επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

17/12/25 9:46 πμ

Ξυλούρης: Η απάντησή του για τον λόγο που επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το μεσημέρι οι πληρωμές της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης

17/12/25 9:39 πμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως το μεσημέρι οι πληρωμές της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης

Σταθερά στα αγροτοκτηνοτροφικά μπλόκα που έχουν στήσει στα τελωνεία των Ευζώνων και της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και στον Προμαχώνα και την Εξοχή, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, παραμένουν οι παραγωγοί, προχωρώντας και σήμερα σε πολύωρους αποκλεισμούς, τόσο στο ρεύμα εισόδου όσο και στο ρεύμα εξόδου. Ειδικότερα, οι παραγωγοί στο τελωνείο του Προμαχώνα προχωρούν και σήμερα σε πολύωρο αποκλεισμό του σημείου από τις 12 το μεσημέρι και για οκτώ ώρες, με την κινητοποίηση να αφορά αποκλειστικά τα φορτηγά διεθνών μεταφορών. Η διέλευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λεωφορείων παραμένει ελεύθερη. Στο σημείο βρίσκονται οδηγοί φορτηγών, ενώ το μπλόκο ενισχύεται και από εκπροσώπους άλλων εργατικών σωματείων, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να δώσουν στις 11:30 σήμερα το πρωί το «παρών» στο σημείο. Την ίδια ώρα, σε πλήρη συντονισμό με τους συναδέλφους τους στον Προμαχώνα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νευροκόπι Δράμας προχωρούν επίσης σε αποκλεισμό οκτώ ωρών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (12:00-20:00). Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος φορτηγών παντός τύπου, ενώ η κυκλοφορία των επιβατικών οχημάτων και των τουριστικών λεωφορείων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών. Οι παραγωγοί στο τελωνείο των Ευζώνων αποφάσισαν σε νέα τους γενική συνέλευση, να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του σημείου από τις 18:00 και για τέσσερις ώρες. Ο αποκλεισμός αφορούν τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο από τη χώρα και ισχύει για όλα τα οχήματα, φορτηγά και Ι.Χ., ενώ θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Σε αποκλεισμό του τελωνείου της Νίκης από τις 19:00 έως τις 23:00 αποφάσισαν να προχωρήσουν και σήμερα οι παραγωγοί που βρίσκονται στο σημείο, με την κινητοποίηση να αφορά όλα τα φορτηγά. Οι επόμενες κινήσεις των παραγωγών που βρίσκονται στα μπλόκα αναμένεται να καθοριστούν στη νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, αύριο, στις 14.00, στις Σέρρες.

17/12/25 9:34 πμ

Πολύωροι αποκλεισμοί και σήμερα στα τελωνεία Ευζώνων, Νίκης, Προμαχώνα και Εξοχής

Υγεία: Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων

17/12/25 8:56 πμ

Υγεία: Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων