Πρόσκληση Δένδια σε Τσαβούσογλου για επίσκεψη στην Αθήνα
Date:
Έπειτα από τη σημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, όμως η ειλικρίνεια, η αποφυγή προκλήσεων και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας είναι απαραίτητο στοιχείο αυτής της προσπάθειας.
Κατά τις συναντήσεις του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε καταρχήν στη σημασία των συναντήσεων που είχε στην Άγκυρα και επισήμανε πως υπάρχει πρόσκληση προς τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επισκεφτεί την Αθήνα σε ανταπόδοση της δικής του επίσκεψης στην Άγκυρα.
Περαιτέρω και σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, τονίζοντας πως «δυστυχώς κατέληξε σε αιέξοδο εξαιτίας της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής αδιαλλαξίας».
Τόνισε για άλλη μια φορά ότι κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να διεξάγεται μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τέλος, διαμήνυσε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να προσπαθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
Κατρούγκαλος: Απαιτείται πιο ενεργητική πολιτική διαλόγου με την Άγκυρα
Οι δραματικές εξελίξεις στην περιοχή, στην Παλαιστίνη, δείχνουν πόσο σημαντική είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική αρχών, τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Αναφερόμενος στη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών, είπε πως κάλυψε κυρίως τα θέματα της ελληνοτουρκικής διαφοράς και του Κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε μια ενεργητικότερη εμμονή στα ουσιαστικά σημεία του διαλόγου» και εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη ότι η βασική μας επικοινωνία με την Τουρκία πρέπει να είναι σε ελάσσονα θέματα, όπως είναι τα οικονομικά.
Αντιθέτως, τόνισε πως θα «πρέπει να αξιοποιήσουμε την πίεση που αυτή τη στιγμή δέχεται η Τουρκία και για οικονομικούς λόγους που ανάγονται στην οικονομική κατάσταση και από το ενδιαφέρον που έχει για το νέο πλαίσιο σχέσεων με την Αμερική και την ΕΕ, ούτως ώστε να προωθήσουμε ενεργητικά το διάλογο για τα κρίσιμα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν». Κι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο, επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, και για το Κυπριακό, όπου εκεί η αναβολή, να βάλουμε το πρόβλημα στη γυάλα, μπορεί να έχει ακόμη σημαντικότερες συνέπειες.
Επίσης, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνοντας πως ακόμα περιμένει να έρθουν τα μνημόνια προς υπογραφή. «Εκεί θα πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη η Ελλάδα να είναι ο παράγοντας που μιλάει για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων και να προωθήσουμε και τις επιμέρους διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκεί όπου προωθούν τα συμφέροντά μας, καθώς και να ενεργοποιήσουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με τη χώρα αυτή».
Συνοψίζοντας, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ προέταξε επιμονή σε ενεργητική πολυδιάστατη διπλωματία αρχών σε όλα τα επίπεδα.