Η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας έχει βαθιά επίδραση στη ζωή μας. Τι γίνεται όμως με όσους από εμάς, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν είχαμε ... Περισσότερα

Προσωπικοί περιορισμοί και δεξιότητες των παραμελημένων παιδιών

Epilogestv

Epilogestv

Η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας έχει βαθιά επίδραση στη ζωή μας. Τι γίνεται όμως με όσους από εμάς, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν είχαμε επαφή με τους γονείς μας κατά τη διάρκεια των παιδικών μας χρόνων;

Advertisement
 

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν ελάχιστη επαφή με τους γονείς τους όταν ήταν παιδιά, έχουν κοινές εμπειρίες και ανέπτυξαν προσωπικούς περιορισμούς αλλά και δεξιότητες.

Έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης- μοναξιά

Όσοι είχαν ελάχιστη ή καθόλου επαφή με τους γονείς τους συχνά αναφέρουν ότι ένιωθαν μοναξιά και χωρίς συναισθηματική υποστήριξη. Δεν είχαν κάποιον να τους παρηγορήσει σε δύσκολες στιγμές ή να τους επιβραβεύσει όταν κατάφερναν πράγματα.

Στην ενήλικη ζωή, τους συνοδεύει το ίδιο αίσθημα μοναξιάς, το οποίο δεν έχει σχέση με το πλήθος των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω τους.

Ανεξαρτησία – αυτάρκεια

Η ελάχιστη επαφή με τους γονείς οδήγησε πολλά παιδιά να αναπτύξουν ανεξαρτησία από πολύ μικρή ηλικία. Μπορεί να μαγείρευαν και να έτρωγαν μόνα τους. Μπορεί να μην ανακάτευαν ποτέ κάποιον μεγάλο στους καυγάδες τους. Το σίγουρο είναι ότι λύνανε τα προβλήματα μόνα τους.

Η ανεξαρτησία αυτή των παραμελημένων παιδιών, δημιούργησε αυτάρκεις ενήλικες.

Λαχτάρα για αποδοχή

Έχετε νιώσει ποτέ μια ακατανίκητη επιθυμία να ακούσετε μια καλή κουβέντα ή να αναγνωριστείτε από κάποιον που ποτέ δεν ήταν εκεί για εσάς;

Παρά την απόσταση ή την έλλειψη σχέσης, υπάρχει συχνά μια υποσυνείδητη ανάγκη για επιβεβαίωση από τους ανθρώπους που μας έφεραν στον κόσμο. Είναι σαν κάποιο κομμάτι μας να περιμένει ακόμα εκείνη την αγκαλιά, εκείνον τον έπαινο, εκείνο το σημάδι ότι είμαστε «αρκετά καλοί» και μας αποδέχονται.

Το καλό νέο είναι ότι αυτή η βαθιά ριζωμένη επιθυμία για αποδοχή, μπορεί να μας οδηγήσει να πετύχουμε σπουδαία πράγματα στη ζωή. Το κακό είναι ότι μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε μονίμως ανικανοποίητοι, περιμένοντας μια απροσδιόριστη αποδοχή που μπορεί να μην έρθει ποτέ. Η αποδοχή του εαυτού μας, ανεξάρτητα από το πώς μας έχουν φερθεί οι γονείς μας, είναι ένα δύσκολο αλλά σημαντικό βήμα για να βρούμε την εσωτερική μας γαλήνη.

Δυσκολία στη δημιουργία στενών σχέσεων

Μια κοινή εμπειρία των παιδιών που δεν είχαν επαφή με τους γονείς τους, είναι η δυσκολία στη δημιουργία και τη διατήρηση στενών σχέσεων.

Η διαπίστωση προέρχεται αρχικά από τη «θεωρία του δεσμού» του Βρετανού Τζον Μπόουλμπι (John Bowlby). Ο Μπόουλμπι επισήμανε ότι οι αρχικές σχέσεις του παιδιού με τους φροντιστές του καθορίζουν τον χαρακτήρα του.

Σύμφωνα με τη θεωρία της προσκόλλησης, τα παιδιά που βιώνουν συνεπή και στοργική φροντίδα από τους γονείς τους τείνουν να σχηματίζουν ασφαλείς δεσμούς και να έχουν υγιέστερες σχέσεις ως ενήλικες. Αντίθετα, εκείνα που είχαν αποσπασματική ή ελάχιστη επαφή με τους γονείς τους συχνά παλεύουν με την ανασφάλεια και το φόβο της εγκατάλειψης στις σχέσεις τους. Μπορεί είτε να προσκολλώνται στους συντρόφους τους από φόβο μήπως μείνουν μόνοι τους είτε να τους απομακρύνουν για να αποφύγουν να πληγωθούν.

Φόβος απόρριψης

Το να μεγαλώνει κάποιος χωρίς επαφή με τους γονείς συχνά συνοδεύεται από έναν βαθιά ριζωμένο φόβο απόρριψης.Μπορεί να βρίσκετε τον εαυτό σας να αμφισβητεί συνεχώς τις προθέσεις των ανθρώπων ή να ερμηνεύει υπερβολικά τα λόγια ή τις πράξεις τους. Είστε πάντα σε επιφυλακή για σημάδια ότι δεν είστε επιθυμητοί ή ότι πρόκειται να σας εγκαταλείψουν.

Αυτός ο φόβος μπορεί να μας κρατήσει πίσω σε πολλούς τομείς της ζωής, από τις προσωπικές σχέσεις μέχρι τις ευκαιρίες καριέρας. Είναι σαν μια σκιά που μας ακολουθεί, επηρεάζοντας υποσυνείδητα τις επιλογές και τις πράξεις μας.

Advertisement
ΔΕΗ

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι φόβοι δεν είναι γεγονότα. Και η επίγνωση των φόβων μας είναι το πρώτο βήμα για την εξάλειψη τους.

Υψηλή ψυχική ανθεκτικότητα

Παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η γονεϊκή παραμέληση, τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν αναφέρουν ένα ασυνήθιστο επίπεδο ανθεκτικότητας.

Η ζωή χωρίς συνεπή γονεϊκή υποστήριξη συχνά απαιτεί προσαρμοστικότητα, καλή γείωση και μετωπική αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι εμπειρίες, μπορούν να οικοδομήσουν ένα είδος ανθεκτικότητας που πολλοί άνθρωποι δεν θα αποκτήσουν ποτέ- γιατί δεν είχαν την ευκαιρία να «εκπαιδευτούν» κατάλληλα.

Ισχυρή αυτοπεποίθηση

Τα παραμελημένα παιδιά αναπτύσσουν συχνά μια ισχυρή αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Αφού δεν μπορούν να βασιστούν στους γονείς τους για υποστήριξη ή καθοδήγηση, μαθαίνουν να βασίζονται στον εαυτό τους.Είναι ένα σκληρό μάθημα για κάποιον που βρίσκεται στα τρυφερά του χρόνια. Ωστόσο, το να μπορούμε να «σταθούμε» μόνοι μας, μάς χαρίζει δύναμη και αυτοπεποίθηση για ό,τι μπορεί να φέρει η ζωή.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το παρελθόν μάς έχει διαμορφώσει, αλλά δεν χρειάζεται να μας καθορίζει. Από το παρελθόν θα πάρουμε τη γνώση για να διαμορφώσουμε το παρόν και το μέλλον.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16/12/25 12:04 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:05 πμ

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:01 πμ

Κλειστός ο Δήμος Σερρών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 λόγω συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

16/12/25 12:00 πμ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

15/12/25 11:37 μμ

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ - Αφιέρωμα στον Elvis Presley

15/12/25 11:30 μμ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – Αφιέρωμα στον Elvis Presley

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

15/12/25 11:58 μμ

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

15/12/25 11:57 μμ

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

15/12/25 11:57 μμ

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

15/12/25 11:54 μμ

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη - video

15/12/25 8:39 μμ

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη – video

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών

15/12/25 8:31 μμ

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών