Είχε αντικαταστήσει την επίσημη ταξινόμηση με μια που είχε γίνει σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια Πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ αποδέχθηκε να καταβάλει στη Γαλλία η Google, λόγω «παραπλανητικής ταξινόμησης» ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Είχε αντικαταστήσει την επίσημη ταξινόμηση με μια που είχε γίνει σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια

Advertisement
 

Πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ αποδέχθηκε να καταβάλει στη Γαλλία η Google, λόγω «παραπλανητικής ταξινόμησης» ξενοδοχείων της χώρας, αντικαθιστώντας την επίσημη κατάταξη με μια άλλη που είχε κάνει σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική διοικητική υπηρεσία για την καταστολή της απάτης.

Έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταστολής της Απάτης (DGCCRF) που ξεκίνησε το 2019 κατέδειξε «τον παραπλανητικό χαρακτήρα της ταξινόμησης ξενοδοχείων από την Google, κυρίως στη μηχανή της αναζήτησης» όπως διευκρινίζει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Κατά συνέπεια, «οι εταιρείες Google Ireland και Google France διόρθωσαν τις πρακτικές τους και, κατόπιν συμφωνίας του εισαγγελέα του Παρισιού, δέχτηκαν να καταβάλουν πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ενός ποινικού συμβιβασμού».

Μετά τις καταγγελίες που δέχθηκε από «ξενοδόχους που κατήγγειλαν την παρουσίαση στο Google παραπλανητικής ταξινόμησης τουριστικών καταλυμάτων» η DGCCRF έκανε έλεγχο το 2019 και το 2020 για τη φύση και την πιστότητα πληροφοριών που παρέχονταν από την πλατφόρμα.

Έγινε σύγκριση περισσότερων από 7.500 εγκαταστάσεων, «ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων», με τη μοναδική επίσημη κατάταξη που υπάρχει στη Γαλλία και την εκδίδει η Atout France, η οποία κυμαίνεται από το ένα ως τα πέντε αστέρια.

Advertisement

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, από τη σύγκριση φάνηκε ότι η Google είχε αντικαταστήσει την ταξινόμηση της Atout France με μια ταξινόμηση που είχε γίνει σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια, που «προκαλούσε μεγάλη σύγχυση με την παρουσίασή της και με την πανομοιότυπη χρήση του όρου ‘αστέρια’, σύμφωνα με την ίδια κλίμακα από ένα ως πέντε, για να κατατάξει τα τουριστικά καταλύματα».

Η πρακτική αυτή, «ιδιαίτερα επιζήμια για τους καταναλωτές, οι οποίοι παραπλανούνταν όσον αφορά το επίπεδο των παροχών τις οποίες θα μπορούσαν να περιμένουν», κάνοντας κράτηση ενός καταλύματος, ήταν επίσης επιζήμια για τους ξενοδόχους «οι εγκαταστάσεις των οποίων παρουσιάζονταν αδίκως σε λιγότερο καλή θέση στην κατάταξη από αυτήν που είχαν στην επίσημη ταξινόμησή τους από την Atout France», σύμφωνα με την DGCCRF.

Κρίνοντας ότι αυτό «συνιστά παραπλανητική εμπορική πρακτική», η DGCCRF διαβίβασε στην εισαγγελία του Παρισιού τα συμπεράσματα των ερευνών της, γεγονός το οποίο οδήγησε σε συμβιβασμό. Εφεξής η Google χρησιμοποιεί την επίσημη κατάταξη που έχει εκδοθεί από την Atout France.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

25/10/25 12:34 μμ

Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

Μήλα με κανέλα και μέλι

25/10/25 12:32 μμ

Μήλα με κανέλα και μέλι

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

25/10/25 12:08 μμ

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

25/10/25 11:52 πμ

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού - video

25/10/25 11:13 πμ

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού – video

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

25/10/25 11:03 πμ

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

25/10/25 10:54 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

25/10/25 10:51 πμ

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

25/10/25 10:44 πμ

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

4 χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

25/10/25 10:28 πμ

4 χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Μουλάρια και κορμοί δέντρων - Υλοτόμοι στα ψηλά του Βοΐου

25/10/25 10:20 πμ

Μουλάρια και κορμοί δέντρων – Υλοτόμοι στα ψηλά του Βοΐου

"Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι": Το τραγικό τέλος της γυναίκας με την "βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου"

25/10/25 10:12 πμ

“Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι”: Το τραγικό τέλος της γυναίκας με την “βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου”