Την πληρωμή διοδίων ανάλογα με τους ρύπους των αυτοκινήτων αλλά και αύξηση τόσο της τιμής όσο και της φορολογίας των diesel αυτοκινήτων προτείνει με έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.     ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Την πληρωμή διοδίων ανάλογα με τους ρύπους των αυτοκινήτων αλλά και αύξηση τόσο της τιμής όσο και της φορολογίας των diesel αυτοκινήτων προτείνει με έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.
 
 
Μια σειρά από νέα μέτρα για να κάνει η Eλλάδα περισσότερα βήματα προς την ταχύτερη μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που πάντως αναγνωρίζει πως η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το autotriti.gr,ο ΟOΣΑ προτείνει μεταξύ άλλων:

 
Aναθεώρηση της φορολογικής διαφοροποίησης των καυσίμων, κάτι που συνεπάγεται το σταδιακό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των φόρων βενζίνης και ντίζελ.
Εναρμόνιση της φορολογίας των νέων και των παλαιών οχημάτων. Διαφοροποίηση του τέλους κυκλοφορίας σύμφωνα με τα όρια εκπομπών ρύπων πέραν του διοξειδίου του άνθρακα έως ότου το κόστος των διοδίων συνδεθεί με τα επίπεδα εκπομπών ρύπων των οχημάτων.

Ο ΟOΣΑ προτείνει τα παραπάνω μέτρα γιατί σύμφωνα με την μελέτη του, το ντίζελ φορολογείται λιγότερο από την βενζίνη, παρόλο που είναι πιο ρυπογόνο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας ντιζελοκίνητων οχημάτων στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τη θέσπιση κριτηρίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα τέλη κυκλοφορίας, ενθάρρυνε τις πωλήσεις των ντιζελοκίνητων οχημάτων. Ακόμη ένας λόγος είναι γιατί ο στόλος οχημάτων στην Ελλάδα είναι από τους γηραιότερους στην Ευρώπη (Ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατικών οχημάτων στην Ελλάδα είναι 15 χρόνια και των φορτηγών αυτοκινήτων 20 χρόνια). Η οικονομική κρίση και τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για παλαιότερα οχήματα αποτέλεσαν αντικίνητρα για την ανανέωσή του.

 
Επίσης, ο ΟOΣΑ σημειώνει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κυρίως της αιολικής και της ηλιακής με χρήση φωτοβολταϊκών). Το 2018, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αντιστοιχούσαν στο 13% της συνολικής παραγωγής πρωτογενούς ενέργειας και στο 31% της ηλεκτροπαραγωγής, υπερκεράζοντας τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (10% και 26% αντίστοιχα). Η χώρα πέτυχε τον στόχο για το 2020 που έθεσε η Οδηγία της ΕΕ για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Εντούτοις, εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και τον άνθρακα ενώ κρούεται το καμπανάκι του κινδύνου γιατί εξακολουθούν να καταγράφονται ατμοσφαιρικοί ρύποι στις αστικές περιοχές που υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται από την νομοθεσία της ΕΕ, με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Η Ελλάδα υστερεί στην ανάπτυξη ενός εθνικού προγράμματος ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
 
Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις στο κεντρικό πάρκο - video

13/02/26 8:00 μμ

Σέρρες: Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις στο κεντρικό πάρκο – video

Σέρρες: Τα πιο νόστιμα γλυκά για την ημέρα των ερωτευμένων από το "Μακεδονικό" - video

13/02/26 7:48 μμ

Σέρρες: Τα πιο νόστιμα γλυκά για την ημέρα των ερωτευμένων από το “Μακεδονικό” – video

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στην πόλη των Σερρών την Τσικνοπέμπτη - Πλημμύρισε από κόσμο η Πλατεία Ελευθερίας - video

13/02/26 7:40 μμ

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στην πόλη των Σερρών την Τσικνοπέμπτη – Πλημμύρισε από κόσμο η Πλατεία Ελευθερίας – video

Σέρρες: Ο γάμος του Γιώργου Νάστου με την Μαρία Κούρτη 

13/02/26 7:27 μμ

Σέρρες: Ο γάμος του Γιώργου Νάστου με την Μαρία Κούρτη 

Από τις Σέρρες ο δράστης που εγκατέλειψε μητέρα και 3 κουτάβια στη Δράμα - Πρόστιμο 20 χιλ. ευρώ και δίωξη για κακούργημα - video

13/02/26 4:21 μμ

Από τις Σέρρες ο δράστης που εγκατέλειψε μητέρα και 3 κουτάβια στη Δράμα – Πρόστιμο 20 χιλ. ευρώ και δίωξη για κακούργημα – video

Τη διερεύνηση καταγγελίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου για επίμεμπτες ενέργειες αστυνομικών ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ

13/02/26 1:11 μμ

Τη διερεύνηση καταγγελίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου για επίμεμπτες ενέργειες αστυνομικών ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Το σύνθημα «Νομιμότητα Παντού» γίνεται πράξη στην καθημερινότητα

13/02/26 1:08 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Το σύνθημα «Νομιμότητα Παντού» γίνεται πράξη στην καθημερινότητα

Δύο συλλήψεις στη Θεσσαλία για παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων

13/02/26 1:05 μμ

Δύο συλλήψεις στη Θεσσαλία για παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων

Π. Μαρινάκης: Η παρουσία της χώρας σε διεθνείς συναντήσεις είναι απαραίτητη ώστε να ακούγεται η ελληνική θέση

13/02/26 1:02 μμ

Π. Μαρινάκης: Η παρουσία της χώρας σε διεθνείς συναντήσεις είναι απαραίτητη ώστε να ακούγεται η ελληνική θέση

Ποιο είναι το μυστικό της επιδεξιότητας των ελεφάντων; Τα μουστάκια τους

13/02/26 12:59 μμ

Ποιο είναι το μυστικό της επιδεξιότητας των ελεφάντων; Τα μουστάκια τους

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 40χρονος που έκανε 10 διαρρήξεις καταστημάτων μέσα σε λίγες ώρες

13/02/26 12:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 40χρονος που έκανε 10 διαρρήξεις καταστημάτων μέσα σε λίγες ώρες

Κωνσταντίνος Βασάλος: Σιχαίνομαι τον Άγιο Βαλεντίνο και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι επειδή είναι γιορτή

13/02/26 12:45 μμ

Κωνσταντίνος Βασάλος: Σιχαίνομαι τον Άγιο Βαλεντίνο και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι επειδή είναι γιορτή