Πρόταση για μια διεθνή εκστρατεία για τον σεβασμό και την προστασία της ζωής από τον μελετητή των γενοκτονιών Israel Charny
Date:
Πρόταση για μια διεθνή εκστρατεία για τον σεβασμό και την προστασία της ζωής, με σύνθημα «Respect, Protect Life» (Σεβάσου, Προστάτευσε τη Ζωή) «κατέθεσε» ο Israel Charny (Ίσραελ Τσάρνυ),
διευθυντής του Ινστιτούτου Ολοκαυτώματος και Γενοκτονίας της Ιερουσαλήμ, μιλώντας στην αποψινή εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με θέμα «Η Θεσσαλονίκη συμμέτοχος στον διεθνή αγώνα για την πρόληψη των γενοκτονιών», που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο.
«Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο Israel Charny, επισημαίνοντας πως της διεθνούς αυτής εκστρατείας για τη ζωή θα πρέπει να ηγηθεί ο ελληνικός λαός.
«Οι Έλληνες βίωσαν τη γενοκτονία και εκτιμώ ότι είναι προνόμιο και ευθύνη των ανθρώπων που έχουν βιώσει μια τέτοια κατάσταση να συμβάλουν στην πρόληψη των γενοκτονιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το πρότζεκτ αυτό είναι πολυετές, αφορά όλες τις χώρες του κόσμου, (θα είναι) σε όλες τις γλώσσες και το μήνυμα είναι “σεβάσου και προστάτευσε τη ζωή”» εξήγησε ο κ. Charny, σκιαγραφώντας την πρότασή του. «Το μήνυμα ότι η ειρήνη είναι η φυσική μας επιλογή θα πρέπει να φτάσει και να αγγίξει την καρδιά όλων των ανθρώπων» υπογράμμισε ο διεθνούς φήμης Αμερικανοϊσραηλινός ψυχολόγος και μελετητής των γενοκτονιών.
«Όλοι οι άνθρωποι και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά οφείλουμε να προστατεύουμε όλους τους άλλους ανθρώπους, ακόμα και αυτούς που δεν μας είναι αρεστοί» σημείωσε, επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να εξολοθρεύουμε ανθρώπους, καθώς έτσι δεν θα επιβιώσει το ανθρώπινο είδος».
«Είναι λάθος να σκοτώνεις, είναι λάθος η γενοκτονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο 88χρονος μελετητής των γενοκτονιών.
Ο Israel Charny, επιμελητής της δίτομης Encyclopedia of Genocide (Εγκυκλοπαίδεια Γενοκτονίας), αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντάς το εξαιρετικό καθώς συνδύασε, όπως είπε, «το μυαλό και την καρδιά», ενώ παρά το γεγονός ότι εστίασε στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εμβάθυνε στο ίδιο το νόημα της γενοκτονίας ανθρώπων όπου γης.
Η Θεσσαλονίκη στη διεθνή «μάχη» για την πρόληψη των γενοκτονιών
Τη σημασία της συστράτευσης της Θεσσαλονίκης στον διεθνή αγώνα για την πρόληψη των γενοκτονιών υπογράμμισαν όλοι όσοι απηύθυναν χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση, προτού πάρει τον λόγο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ολοκαυτώματος και Γενοκτονίας της Ιερουσαλήμ.
O υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου τόνισε ότι «η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πιο μελανά σημεία στην ιστορία της ανθρωπότητας, το δικό μας Ολοκαύτωμα πριν από το Ολοκαύτωμα του φίλου εβραϊκού λαού» και χαρακτήρισε την αποψινή εκδήλωση «μια πράξη – ανάχωμα σε όλους όσοι δεν σέβονται την Ιστορία».
«Η μάχη ενάντια στη γενοκτονία είναι η μάχη για να σεβαστείς και να προστατεύσεις τη ζωή, είναι μια μάχη ενάντια στη λήθη, ενάντια στους αρνητές που δεν σέβονται και δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή» σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο κ. Καράογλου.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στη σημασία «να είναι η Θεσσαλονίκη συμμέτοχος στον διεθνή αγώνα για την πρόληψη των γενοκτονιών», ενώ καλωσορίζοντας τον Israel Charny ευχήθηκε να δώσει το «παρών», σε λίγα χρόνια, στα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος, που πρόκειται να ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι το σύνθημα που πρέπει να δονεί σήμερα την ατμόσφαιρα είναι «όχι άλλες γενοκτονίες», εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ.ά.
Η αποψινή εκδήλωση, η οποία ήταν η «κορωνίδα» των εκδηλώσεων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τη συζήτηση με τον Israel Charny συντόνισε ο Νίκος Μιχαηλίδης, επίκουρος καθηγητής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Μιζούρι των ΗΠΑ.
Σ.Παπ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ