Πρόταση του Σταύρου Αργυρίου για την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Πρόταση προς τους Υπουργούς 1. Παιδείας, 2. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και 3. Οικονομικών εκ μέρους του Σταύρου Αργυρίου, φιλολόγου-φροντιστή.
Πρόταση:
Υλοποίηση ενός απολύτως αδιάβλητου Εθνικού Απολυτηρίου και κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Περίληψη της πρότασης:
Ανά σχολικό έτος διεξάγονται 9 Διαγνωστικές Μηνιαίες Εξετάσεις σε κάθε τάξη Γυμνασίου και Λυκείου. Συνολικά διεξάγονται 54 Διαγνωστικές Μηνιαίες Εξετάσεις σε όλη τη διάρκεια της Μέσης Εκπαίδευσης.
Λεπτομέρειες της πρότασης:
• Κάθε μήνα την πλησιέστερη Δευτέρα προς την 15ητου μηνός διεξάγονται σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου πανελλαδικά διαγνωστικές εξετάσεις στα βασικά μαθήματα. (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία) και σε όποια άλλα προκρίνουν με ψηφοφορία οι μαθητές.
• Η διάρκεια εξέτασης του κάθε μαθήματος είναι 20 λεπτά.
• Οι εξετάσεις συνολικά για τα 4 μαθήματα καλύπτουν τις 2 πρώτες διδακτικές ώρες της Δευτέρας. • Προβλέπεται η προμήθεια tablets, ενός για κάθε μαθητή. Αυτά τα tablets παραμένουν στο σχολείο και μοιράζονται στους μαθητές λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η μηνιαία διαγνωστική εξέταση. Κατόπιν συλλέγονται και αποθηκεύονται στο σχολείο για τις επόμενες εξετάσεις.
• Τα θέματα εξετάζονται πανελλαδικά, είναι τα ίδια για κάθε τάξη, αντλούνται με τυχαία επιλογή (random) από τράπεζα θεμάτων, η οποία έχει για το κάθε μάθημα τής κάθε τάξης τουλάχιστον 100.000 θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, και οι ερωτήσεις που εξετάζονται είναι τουλάχιστον 70 ή περισσότερες. Προφανώς δεν είναι δυνατόν να απαντηθούν όλες σε διάστημα 20 λεπτών, και βεβαίως η τελική αξιολόγηση του κάθε μαθητή γίνεται με βάση τον μέσο όρο όλων των μαθητών της τάξης του πανελλαδικά. Με αυτόν τον τρόπο όμως μπορούν να διακριθούν έγκαιρα οι εξαιρετικά προικισμένοι μαθητές και να τύχουν της ανάλογης μεταχείρισης.
• Το τελευταίο 20λεπτο των Διαγνωστικών Εξετάσεων εμπεριέχει αξιολόγηση των εξετάσεων εκ μέρους των μαθητών, αλλά και προτάσεις τους για τη βελτίωση ή αναβάθμιση των εξετάσεων και του διδακτικού έργου γενικότερα. Ακολουθεί η ψηφοφορία για τα επιθυμητά προς διδασκαλία / εξέταση αντικείμενα.
Αποτελέσματα της πρότασης:
Οι Διαγνωστικές Εξετάσεις
1. Καταργούν το άγχος των Πανελλαδικών.
Καθώς οι πρώτες εξετάσεις τον Σεπτέμβριο κάθε χρονιάς έχουν καθαρά διαγνωστικό και όχι ανταγωνιστικό χαρακτήρα, οι μαθητές εξοικειώνονται με τις Διαγνωστικές Μηνιαίες Εξετάσεις και ήδη στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου τις θεωρούν πολύ συνηθισμένες, αυτονόητες και καθόλου αγχωτικές. 2. Είναι απολύτως αδιάβλητες.
3. Έχουν αύξουσα βαρύτητα στην αξιολόγηση του μαθητή ανά μήνα του σχολικού έτους και συγκεκριμένα:
Εξετάσεις μηνός Βαρύτητα Όνομα Σεπτεμβρίου 1 % Διαγνωστικές 1 Οκτωβρίου 3 % Διαγνωστικές 2 Νοεμβρίου 4 % Διαγνωστικές 3 Δεκεμβρίου 9 % Πρόοδος 1 Ιανουαρίου 12 % Πρόοδος 2 Φεβρουαρίου 14 % Πρόοδος 3 Μαρτίου 16 % Πρόοδος 4 Απριλίου 19 % Πρόοδος 5 Μαΐου 22 % Πρόοδος 6
Μετά τις εκάστοτε Διαγνωστικές εξετάσεις
1. Η επίδοση του ανακοινώνεται προσωπικά στον κάθε μαθητή 2 ώρες μετά το πέρας κάθε εξέτασης. 2. Ο μαθητής ενημερώνεται για τη συγκριτική του θέση μέσα στο τμήμα, στο σχολείο του, στην περιφέρειά του και στην Ελλάδα, γενικότερα σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, αλλά και ειδικότερα στο κάθε μάθημα και ακόμη ειδικότερα στο κάθε υποσύνολο του κάθε μαθήματος.
3. Έτσι, μαθητές, γονείς και διδάσκοντες μπορούν να επικεντρωθούν στα σημεία που χρειάζονται βελτίωση.
4. Αποτυπώνεται σε πραγματικό χρόνο η κατάσταση της Παιδείας στη χώρα.
5. Μηδενίζεται το κόστος για τη διόρθωση των γραπτών.
6. Αντικαθίσταται αυτόματα οποιαδήποτε άλλη αξιολόγηση εκ μέρους των διδασκόντων στα εξεταζόμενα μαθήματα.
7. Δημιουργείται ένας συνεχής διάλογος του Υπουργείου Παιδείας με τους νέους και τις ανάγκες τους. 8. Το Υπουργείο πλέον είναι σε θέση με βάση τα πραγματικά δεδομένα να χαράξει την εκάστοτε καταλληλότερη πορεία για την παιδεία και τις τρέχουσες ή μελλοντικές ανάγκες της.
Έμμεσα αποτελέσματα της πρότασης:
1. Ο κάθε καθηγητής βλέπει την επίδοσή των μαθητών του σε σχέση με τους μαθητές των συναδέλφων του σε όλη την Ελλάδα και αντίστοιχα κινητοποιείται.
2. Οι καθηγητές, των οποίων οι μαθητές αποδεδειγμένα έχουν εξαιρετική βελτίωση εντός του έτους, γίνονται αυτόματα σύμβουλοι για τους υπόλοιπους και βεβαίως τυγχάνουν εύφημης μνείας από τον ίδιο τον υπουργό σε ειδική τελετή στο τέλος του Ιουνίου.
Ειδικός αλγόριθμος θα ορίζει την αξιολόγηση του διδακτικού έργου του κάθε καθηγητή: πχ. Ένας καθηγητής του οποίου οι μαθητές στα 3 πρώτα διαγνωστικά τεστ είχαν μέσο όρο 10, αλλά στο τέλος έφτασαν σε μέσο όρο 16, θα αξιολογείται υψηλότερα από τον καθηγητή του οποίου οι μαθητές είχαν αρχικό μέσο όρο 16 και τελικά έφτασαν στο 17.
3. Δίνονται κίνητρα στους διδάσκοντες για να βελτιώσουν το γνωστικό επίπεδο των μαθητών τους και να δημιουργήσουν μέσα στην τάξη το κατάλληλο συνεργατικό κλίμα, ώστε να μπορούν από κοινού να υλοποιήσουν αυτή τη βελτίωση.
4. Μετά την 6η Πρόοδο (μέσα Μαΐου) ο μήνας που απομένει αποτελεί την περίοδο όπου οι μαθητές συνεργάζονται με τους καθηγητές τους για διάφορες δράσεις, όπως επισκέψεις σε μουσεία, βιομηχανίες, ναυτιλιακές εταιρείες, ποδοσφαιρικές ομάδες, στη βουλή και στις επιτροπές της, δράσεις για βελτίωση του περιβάλλοντος, επίσκεψη σε εταιρείες ή άτομα που ασχολούνται με εφαρμογές ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα τους, πρωτογενή ή δευτερογενή, με φιλοσοφικούς περιπάτους, με εμβάθυνση στο έργο ποιητών ή πεζογράφων, με παρουσίαση μουσικών ρευμάτων συνοδείᾳ αντίστοιχων μουσικών έργων, και άλλα, πάντοτε με την αντίστοιχη ενδελεχή προετοιμασία των μαθητών για αυτές τις δράσεις.
Τρόπος δημιουργίας της τράπεζας θεμάτων:
1. Χρησιμοποιείται κατά κόρον η τεχνητή νοημοσύνη.
2. Τα θέματα αρχικά γίνονται πολύ μικρά και σύντομα. Έχουν τη μορφή διαδοχικών πολλαπλών επιλογών τόσων, όσων αντιμετωπίζει στο εκάστοτε γνωστικό στάδιο η ευρετική πορεία που ακολουθεί η ανθρώπινη νοημοσύνη.
3. Προσφέρουν μέγιστη δυνατότητα 2 προσπαθειών, από τις οποίες η κάθε μια αξιολογείται με αυξανόμενη βαρύτητα.
Πχ. 0,5 μικρομονάδα αφαιρείται για την 1η αποτυχημένη προσπάθεια,
2 μικρομονάδες αφαιρούνται για την 2η αποτυχημένη προσπάθεια.
Μετά την 2η αποτυχημένη προσπάθεια δίνεται από τον υπολογιστή η ορθή απάντηση. (Σημείωση: η πρακτική εφαρμογή στο πρόγραμμα Phillogic, που κατασκευάσαμε το 1989 και αφορά την συντακτική ανάλυση 150 αρχαίων Ελληνικών κειμένων με αποκλειστική διάδραση μαθητή – υπολογιστή,
έδειξε ότι οι 2 αποτυχημένες προσπάθειες συνιστούν τη χρυσή τομή, ενώ οι 3, που μπορούν επίσης να προκριθούν με αντίστοιχη αφαίρεση μικρομονάδων, έχουν μεν πιο φιλάνθρωπο χαρακτήρα, όμως καθιστούν την όλη διαδικασία αρκετά χρονοβόρα και ανιαρή.)
4. Τα πιο σύνθετα θέματα κατακερματίζονται σε περισσότερες διαδοχικές πολλαπλές επιλογές, οι οποίες ακολουθούν επακριβώς την ευρετική πορεία, που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο μυαλό. 5. Τα θέματα έχουν εκ της φύσεως τής δόμησής τους διδακτικό αλλά και φιλάνθρωπο χαρακτήρα. Πχ. Αν ένα σύνθετο θέμα έχει 8 στάδια για την πλήρη απάντησή του, ο μαθητής δεν μηδενίζεται ολοσχερώς, αν δεν απαντήσει σωστά στο πρώτο στάδιο. Απλά του αφαιρούνται οι αντίστοιχες μικρομονάδες για την αποτυχία του στο πρώτο στάδιο, αλλά του δίνεται και η σωστή απάντηση. Έτσι, έχοντας πλέον υπόψη του την ορθή απάντηση του πρώτου σταδίου μπορεί να συνεχίσει στα επόμενα στάδια.
Τελικά, αν απαντήσει στα υπόλοιπα στάδια ορθά, μπορεί να φτάσει σε εξαιρετικό αποτέλεσμα, με μόνο πέναλτι τις λίγες μικρομονάδες, που του αφαιρέθηκαν για το πρώτο στάδιο.
6. Τα θέματα αξιολογούνται για τον βαθμό δυσκολίας τους αρχικά από τους θεματοδότες-καθηγητές κάθε Περιφέρειας και μετά από τους μαθητές τους μέσα στην τάξη.
7. Κατόπιν τις Δευτέρες, που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα επίσημα Διαγνωστικά Τεστ, τα προς αξιολόγηση θέματα μοιράζονται μαζί με τα tablets σε όλους τους μαθητές της Περιφέρειας για να απαντηθούν. Και σύμφωνα με τις πραγματικές επιδόσεις των μαθητών κατατάσσονται πλέον σχεδόν οριστικά τα θέματα ανά βαθμό δυσκολίας.
8. Με δείγμα τα σχεδόν οριστικά αξιολογηθέντα θέματα καλείται η τεχνητή νοημοσύνη να παραγάγει τουλάχιστον άλλα 100 ή 500 ανάλογα θέματα με τις εκφωνήσεις και τις απαντήσεις τους. Αυτά τα θέματα ελέγχονται για την ορθότητά τους από καθηγητές της αντίστοιχης ειδικότητας, και καθημερινά ενσωματώνονται στην διαρκώς διογκούμενη τράπεζα θεμάτων.
9. Με τον ρυθμό αυτό η τράπεζα θεμάτων σε διάστημα περίπου 4 χρόνων μπορεί πράγματι να περιέχει για το κάθε μάθημα της κάθε τάξης τουλάχιστον 100.000 θέματα απολύτως διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Τρόπος επιλογής θεμάτων για τις Διαγνωστικές Εξετάσεις:
1. Ζητούμε από τον υπολογιστή να επιλέξει τα θέματα με τυχαία επιλογή.
Π.χ. 30 θέματα μεγάλης ευκολίας, 30 μικρής ευκολίας, 30 μικρής δυσκολίας, 30 μέτριας δυσκολίας, 30 μέτριας προς μεγάλης δυσκολίας, 30 μεγάλης δυσκολίας, 30 εξαιρετικής δυσκολίας, και ούτω καθ’ εξής. 2. Τα επιλεγμένα θέματα εξετάζονται από επιτροπή καθηγητών για την απόλυτη ορθότητα και σαφήνειά τους.
Η επιτροπή καθηγητών αποτελείται από 20 καθηγητές ανά την Ελλάδα για τα 30 θέματα μεγάλης ευκολίας, από 20 διαφορετικούς καθηγητές πάλι ανά την Ελλάδα για τα 30 θέματα μικρής ευκολίας, από 20 διαφορετικούς καθηγητές πάλι ανά την Ελλάδα για τα 30 θέματα μικρής δυσκολίας, κ.ο.κ.
3. Από τα 30 ελεγμένα πλέον θέματα ο υπολογιστής επιλέγει τυχαία 10 ανά κατηγορία. Και τα επιλεγέντα θέματα κατόπιν συγκεντρωτικά μεταβιβάζονται στο tablet του κάθε μαθητή την ίδια ώρα και το ίδιο λεπτό, ίδια για όλους τους μαθητές της κάθε τάξης.
4. Ανάλογα με την ευκολία ή δυσκολία που τα θέματα απαντήθηκαν από τους μαθητές, γίνεται ανατροφοδότηση της τράπεζας θεμάτων και οριστική ανακατανομή όλων των αντίστοιχων θεμάτων ως προς τον βαθμό δυσκολίας τους.
Η ίδια λογική των διαγνωστικών τεστ μπορεί με τις ανάλογες προσαρμογές να εφαρμοστεί στα ΕΠΑΛ και τα Τεχνικά Λύκεια της χώρας.
Αργότερα η ίδια λογική μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ανώτατη εκπαίδευση.
(Ήδη το 1984 στην Αμερική για τις Εξετάσεις Ειδικότητας στις Ιατρικές σχολές αντί για πολλαπλές επιλογές στον υπολογιστή, ο οποίος τότε δεν υπήρχε, εφαρμοζόταν η μέθοδος του ξυστού λαχείου σε όλες και μάλιστα τις πάρα πολλές σελίδες των Εξετάσεων.)
Εναλλακτικές εφαρμογές της πρότασης και τεχνικές λεπτομέρειές της
1. Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν αντί για 9 να διεξάγονται 5 φορές τον χρόνο. 2. Καθώς τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων Γυμνασίου δεν προσμετρούνται στο Εθνικό απολυτήριο, οι εξετάσεις αυτές δεν είναι απαραίτητες για το Γυμνάσιο.
Καλό θα ήταν όμως οι μαθητές από μικρή ηλικία να εξοικειώνονται με τον τρόπο των εξετάσεων, που θα είναι ίδιος και για το Λύκειο. Αλλά και για το Υπουργείο θα ήταν ωφέλιμο να έχει μία ακριβέστατη γνώση για την κατάσταση στο Γυμνάσιο, ώστε εγκαίρως γνωρίζοντας το επίπεδο και τις επιθυμίες των μαθητών να προβαίνει στις κατάλληλες βελτιώσεις.
3. Οι ακριβείς ημερομηνίες όλων των εξετάσεων γνωστοποιούνται πριν την έναρξη του σχολικού έτους. 4. Η ύλη των εκάστοτε εξετάσεων κατά τα πρώτα 2 χρόνια προσδιορίζεται κατά προσέγγιση, και προσαρμόζεται προς τα κάτω ανάλογα με την ύλη που διδάχθηκε στο σχολείο της επικράτειας, που έχει μείνει για διαφόρους λόγους τελευταίο ως προς την κάλυψη της διδακτέας ύλης.
5. Μετά την εμπειρία των 2 πρώτων χρόνων, η εξεταζόμενη ύλη είναι δυνατό να προσδιοριστεί με μέγιστη ακρίβεια.
6. Οι μαθητές που έχουν έλλειψη διδασκόντων (συνήθως στην αρχή του έτους) θα συμμετέχουν εξ αποστάσεως ζωντανά στο μάθημα τους μέσα σε τάξη άλλου ή άλλων σχολείων, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλά φροντιστήρια.
7. Σε περίπτωση ασθένειας οι μαθητές που απουσίαζαν μπορούν να εξετάζονται στα Διαγνωστικά τεστ όποια άλλη μέρα ορίσει το σχολείο τους ή το Υπουργείο. Κι αν αυτό είναι χρονοβόρο και ίσως ανέφικτο, τότε ο μαθητής για τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες απουσίαζε, είναι δυνατό να βαθμολογείται με τον μέσο όρο των εξετάσεων του προηγούμενου και του επόμενου μήνα.
Κοστολόγηση της πρότασης
Σήμερα σύμφωνα με το Υπουργείο (πηγή Google) το κόστος για τις Πανελλαδικές εξετάσεις είναι περίπου 13 εκατομμύρια ανά έτος.
Οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης είναι συνολικά περίπου 600.000.
Άρα, αν αγοραστεί ένα tablet για κάθε μαθητή (σημερινή τιμή για tablet 10 ιντσών = 89 Ευρώ, για μαζική αγορά = μάξιμουμ 50 Ευρώ), τότε (600.000 Χ 50 = 30.000.00) το ποσό ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια. Μπορούμε όμως να διεξάγουμε τις Διαγνωστικές Εξετάσεις σε διαφορετικές μέρες πχ. για την Γ΄ τάξη Γυμνασίου-Λυκείου τη Δευτέρα, για τη Β΄ τάξη Γυμνασίου- Λυκείου την Τρίτη και για την Α΄ τάξη Γυμνασίου Λυκείου την Τετάρτη. Έτσι το ποσό για την αγορά tablet για όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου μειώνεται στο 1/3, άρα ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια.
Αν μάλιστα υποθέσουμε ότι ο χρόνος ζωής ενός tablet είναι γύρω στα 6 χρόνια, τότε το κόστος διεξαγωγής των Διαγνωστικών εξετάσεων ανέρχεται γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ανά έτος. Επιτυγχάνεται δηλαδή μόνο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις μια οικονομία μεγέθους 11,5 εκατομμυρίων ετησίως.
Μπόνους διδασκόντων
Η ανωτέρω εξοικονόμηση είναι τίμιο κατά την άποψή μου να μοιράζεται ως μπόνους κάθε χρόνο στους καθηγητές, των οποίων οι μαθητές είχαν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις. Επειδή όμως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μάλλον, παρά θα έλυνε προβλήματα, συνετό είναι το Υπουργείο απλά να απονέμει εύφημη μνεία στους διδάσκοντες. Άλλοι, όμως, όπως εταιρείες, εφοπλιστές, ιδρύματα, Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και οι ίδιοι οι γονείς ή τοπικοί παράγοντες, πιθανότατα θα προσφέρουν τα μπόνους.
——–