Πρωτεΐνη: Τι συμβαίνει στον οργανισμό, όταν τρώμε περισσότερη απ’ όσο πρέπει

H πρωτεΐνη, είναι απολύτως απαραίτητη για βασικές διεργασίες του οργανισμού μας, αναπαραγωγή, ανάπτυξη, θρέψη, κίνηση, ανοσοποιητικό σύστημα. Το σημαντικό πλεονέκτημά της είναι ότι μας χορταίνει.

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά (τα άλλα δύο είναι οι υδατάνθρακες και τα λίπη). Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και διατήρηση της μυϊκής μάζας. Μειώνουν επίσης την όρεξη και διεγείρουν τον μεταβολισμό.

Advertisement

Οι πρωτεΐνες συντίθενται από τα αμινοξέα, δηλαδή από χημικές ενώσεις με ξεχωριστές ιδιότητες η κάθε μία. Κάθε πηγή πρωτεΐνης περιέχει διαφορετικά επίπεδα αμινοξέων.

Nέα μελέτη, δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nature Metabolism. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η υπερκατανάλωση ενός αμινοξέος που λέγεται λευκίνη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικώς 23 εθελοντές. Αρχικά κατανάλωναν ένα γεύμα με χαμηλή πρωτεϊνική περιεκτικότητα. Τους παρείχε:

Το 10% των ημερήσιων θερμίδων από πρωτεΐνες
Το 17% από λίπη
Το 73% από υδατάνθρακες

Ύστερα έτρωγαν ένα γεύμα με πάρα πολλές πρωτεΐνες: αντιστοιχούσαν στο 50% των ημερήσιων θερμίδων. Σε αυτό το γεύμα το 17% των θερμίδων προερχόταν από λίπη και μόνο το 33% από υδατάνθρακες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν δυο διαιτολόγια που πλησιάζουν περισσότερο στην αληθινή ζωή. Το ένα είχε 15% πρωτεΐνες, 35% λίπη και 50% υδατάνθρακες (είναι αυτό που ακολουθούν οι περισσότεροι από εμάς). Το άλλο ήταν ένα γεύμα πολλών πρωτεϊνών (22% των θερμίδων), με 30% λίπη και 48% υδατάνθρακες.

Advertisement

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εστίασαν τα επίπεδα της λευκίνης στο αίμα τους, διότι συμβάλλει στην ανάπτυξη και επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης. Όπως διαπίστωσαν, όταν οι εθελοντές είχαν υψηλή πρωτεϊνική πρόσληψη (22% των ημερήσιων θερμίδων ή υψηλότερη), αυξάνονταν τα επίπεδα της λευκίνης στον οργανισμό τους.

Συνεχίζοντας οι επιστήμονες την έρευνά τους στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι η αυξημένη λευκίνη ενεργοποιεί έναν συγκεκριμένο μηχανισμό στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ο μηχανισμός αυτός σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση.

Ανάλογα ευρήματα είχε και αντίστοιχη έρευνα σε ποντίκια, στα οποία χορηγούσαν γεύματα ποικίλης πρωτεϊνικής περιεκτικότητας.

Πρωτεΐνη και καρδιαγγειακή υγεία

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών είναι επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία. Επομένως όσοι ακολουθούν διατροφή με πολλές πρωτεΐνες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Πόσο μάλλον που η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο νεφρολογικών προβλημάτων. Ωστόσο ούτε η έλλειψή τους είναι ωφέλιμη: προκαλεί σαρκοπενία, δηλαδή απώλεια μυϊκής μάζας.

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε;

Σε γενικές γραμμές, ένα άτομο πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 0,36 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 0.45 γραμμάρια σωματικού βάρους την ημέρα. Ωστόσο, οι ανάγκες για πρωτεΐνη διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και το φύλο.

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μητσοτάκης

03/08/25 11:44 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης : «Στην αγορά εργασίας πλέον, κάτι αλλάζει προς όφελος των πολλών»

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου: "Χρυσός" ο Κώστας Γεννίκης του ΟΦΚΑ στη σφαίρα - video

03/08/25 11:14 πμ

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου: “Χρυσός” ο Κώστας Γεννίκης στη σφαίρα – video

Καρδίτσα: Ελληνικά γουρουνοτσάρουχα ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη

03/08/25 10:15 πμ

Καρδίτσα: Ελληνικά γουρουνοτσάρουχα ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Αυγούστου

03/08/25 10:10 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Αυγούστου

Σκοτώθηκε σε τροχαίο συνεργάτης του Κωνσταντίνου Αργυρού – Αναβλήθηκε η συναυλία

03/08/25 9:56 πμ

Σκοτώθηκε σε τροχαίο συνεργάτης του Κωνσταντίνου Αργυρού – Αναβλήθηκε για σήμερα η συναυλία

Θάσος: Το νησί που συνδυάζει ιστορία, φυσική ομορφιά και αυθεντικότητα

03/08/25 11:16 πμ

Θάσος: Το νησί που συνδυάζει ιστορία, φυσική ομορφιά και αυθεντικότητα

Παλαιό Φάληρο: “Το παιδί κακοποιήθηκε, η μάνα δεν πείθει” λέει ο Καλλιακμάνης – Σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της

03/08/25 9:30 πμ

Παλαιό Φάληρο: “Το παιδί κακοποιήθηκε, η μάνα δεν πείθει” λέει ο Καλλιακμάνης – Σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της

Αιώνιοι φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία, ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή – Όλα όσα αλλάζουν

03/08/25 9:22 πμ

Αιώνιοι φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία, ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή – Όλα όσα αλλάζουν

Ασπροβάλτα: Νεκρός 19χρονος που καρφώθηκε με μοτοσικλέτα πάνω σε ΙΧ

03/08/25 9:14 πμ

Ασπροβάλτα: Νεκρός 19χρονος που καρφώθηκε με μοτοσικλέτα πάνω σε ΙΧ

Αγωνία στην Παραλία Οφρυνίου: Συνεχίζονται οι έρευνες για την 59χρονη – Χάθηκε ενώ έκανε μπάνιο

03/08/25 9:06 πμ

Αγωνία στην Παραλία Οφρυνίου: Συνεχίζονται οι έρευνες για την 59χρονη – Χάθηκε ενώ έκανε μπάνιο

Υποδοχή της «χρυσής» πρωταθλήτριας του Διαγωνισμού της Microsoft στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

03/08/25 8:57 πμ

Υποδοχή της «χρυσής» πρωταθλήτριας του Διαγωνισμού της Microsoft στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

03/08/25 9:07 πμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου