Πρωτοποριακή επέμβαση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης
Date:
Σε μια πρωτοποριακή επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας, την πρώτη στη Βόρεια Ελλάδα edge-to-edge repair με το σύστημα PASCAL™, υποβλήθηκε ένας 63χρονος ασθενής με πολύ υψηλό χειρουργικό κίνδυνο στη Γ’ Καρδιολογική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.
Ο συγκεκριμένος άνδρας έλαβε εξιτήριο τρεις ημέρες μετά, σε πολύ καλή γενική κατάσταση.
Οι ιατροί της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής, δρ. Χουρμούζιος Αραμπατζής, δρ. Απόστολος Τζίκας, δρ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο αναισθησιολόγος της ομάδας, Αθανάσιος Γραμμένος, πραγματοποίησαν την τρίωρη πρωτοποριακή επέμβαση με το σύστημα PASCAL™ της εταιρείας Edwards, το οποίο εφαρμόζεται σε λίγα κέντρα διεθνώς και διαθέτει χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας.
Ειδικότερα, με τη χρήση μιας και μόνο συσκευής επιτυγχάνεται σύλληψη των γλωχίνων της βαλβίδας στην πλειονότητα των περιπτώσεων (>80%, 1.2 εμφυτεύσιμες συσκευές ανά ασθενή). Η εξειδικευμένη κατασκευή σέβεται τη γηγενή κίνηση των γλωχίνων, ελαχιστοποιώντας στο μέγιστο την κόπωση (stress) που υφίστανται οι γλωχίνες μετά την σύλληψη. Πρόσθετα, η πλοήγηση, τοποθέτηση αλλά και επανατοποθέτηση της συσκευής είναι εξαιρετικά ασφαλής με μία ευρεία γκάμα κινήσεων στον αριστερό κόλπο αλλά και στον υποβαλβιδικό σχηματισμό.
«Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη πάθηση βαλβίδας στην Ευρώπη. Εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, οδηγεί προοδευτικά σε καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Η εκφυλιστική ή πρωτοπαθής ανεπάρκεια μιτροειδούς οφείλεται σε πάθηση καθαυτού του βαλβιδικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα την πρόπτωσή τους ή την εκδήλωση πλήρως αστήρικτης γλωχίνας», εξηγεί σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής, επεμβατικός καρδιολόγος, δρ. Χουρμούζιος Αραμπατζής.
Σημειώνει, δε, πως «η λειτουργική ή δευτεροπαθής (Functional Mitral Regurgitation/FMR) ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαδερμική επέμβαση με το σύστημα PASCAL. Η δευτεροπαθής ανεπάρκεια οφείλεται σε προϋπάρχουσα καρδιακή δυσλειτουργία (π.χ. μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου) και της συνεπαγόμενης διάτασης των καρδιακών κοιλοτήτων».
Σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή, «τα νεότερα δεδομένα από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές (μελέτη COAPT) κατέδειξαν σημαντική μείωση της ανάγκης για νοσηλεία και αύξηση της επιβίωσης, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαδερμική επιδιόρθωση της βαλβίδας ενώ ταυτόχρονα πιστοποιήθηκε το εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας της μεθόδου».
Στην ομάδα της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής, μετέχουν επίσης ο δρ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου εμφύτευσης βηματοδοτών και απινιδωτών και η δρ. Κωνσταντίνα Μητρούση, εξειδικευμένη στην αξονική και μαγνητική τομογραφία καρδιάς.
(Φωτογραφία αρχείου)
πηγή newsbeast.gr