Προβληματισμός για τις συντάξεις Μαΐου: Δύσκολη η καταβολή τους πριν το Πάσχα – video

Μετά το Πάσχα αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου 2025, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η προπληρωμή των συντάξεων του Μαΐου πριν από το Πάσχα – δηλαδή έως τις 17 Απριλίου – φαντάζει αρκετά δύσκολη. Οι αρμόδιοι φορείς εξετάζουν το ενδεχόμενο, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που καθιστούν την υλοποίησή του περίπλοκη.
Ο βασικός λόγος που δυσχεραίνει μια τέτοια απόφαση είναι το γεγονός ότι αν οι συντάξεις καταβληθούν νωρίτερα, τότε η επόμενη πληρωμή θα καθυστερήσει σημαντικά, φτάνοντας σχεδόν τον ενάμιση μήνα μετά. Αυτό θα δημιουργήσει δυσαρέσκεια στους συνταξιούχους, οι οποίοι θα βρεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εισόδημα. Παρόμοιο πρόβλημα είχε παρατηρηθεί και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν προπληρώθηκαν οι συντάξεις και στη συνέχεια καταγράφηκαν έντονες αντιδράσεις από τους δικαιούχους.
Το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται σύντομα. Ωστόσο όμως μια έκτακτη αλλαγή θα βοηθούσε τους συνταξιούχους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ευκολία στις αυξημένες υποχρεώσεις των ημερών για τον εορτασμό της μεγάλης θρησκευτικής εορτής.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΠΕΚΑ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Την ίδια ώρα επείγουσα επιστολή προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Μιχαηλίδου απέστειλε η ΕΣΑμεΑ μέσω της οποίας ζητά άμεση νομοθετική πρωτοβουλία με σχετική διάταξη, αντίστοιχη με αυτή που επιτρέπει την καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων του Δεκεμβρίου κατ’ έτος πριν από τα Χριστούγεννα (με το ίδιο ως άνω αναφερθέν σκεπτικό), ώστε να επιτραπεί στον ΟΠΕΚΑ να καταβάλει και να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα αναπηρικά επιδόματα Απριλίου πριν την 20ή ημέρα του μήνα.
Η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει για ακόμη μία φορά ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις, στην συντριπτική τους πλειονότητα, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, έως και ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες, είναι ο αποκλεισμός τους από το δικαίωμα στην εργασία (συνεπώς και η μη δυνατότητά τους για απόκτηση εισοδημάτων αξιοπρεπούς βιοπορισμού των ιδίων και των οικογενειών τους), αλλά και τα επιπλέον κόστη που καλούνται να καλύψουν λόγω της αναπηρίας ή/και της χρόνιας ή/και της σπάνιας πάθησής τους.