Ολοκληρώνεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό. «Δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους», χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το νέο εργασιακό ... Περισσότερα

Ψηφίζεται σήμερα το ν/σ για τον κατώτατο μισθό – Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Epilogestv

Epilogestv

Ολοκληρώνεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό. «Δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους», χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ η υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε ότι μετά την ψήφιση του, θα ανοίξει για 12 μήνες κύκλος διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση εξαπολύει ομαδικά πυρά κάνοντας λόγο για μια παραπλανητική τακτική.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή στις 17.00 καθώς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε: «Πρώτον, σε αυτό το νόμο προστατεύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο κατώτατος μισθός ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας 650 ευρώ, ενώ το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ. Αυτό σημαίνει μια αύξηση 46%. Αυτό γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα».

«Επιλέγουμε το μοντέλο Γαλλίας, λέγοντας ναι στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Πρέπει να αποδεχτούν όλοι ότι είναι θετικό μέτρο», πρόσθεσε.

«Μιλάμε για τον εισαγωγικό μισθό του εργαζόμενου. Όχι τον μισθό που θα τον συνοδεύει για πάντα στον εργασιακό του βίο. Όταν ξεκινά αυτός ο μισθός από τα 950 ευρώ, έχοντας ως δεδομένο αυτό το κατώφλι συμπαρασύρονται οι τριετίες, οι οποίες ξεκλείδωσαν μετά από πολλά χρόνια από αυτή την κυβέρνηση και μπορούν να αυξήσουν τον μισθό κατά 30%. Συμπαρασύρονται τα επιδόματα, συμπαρασύρεται και ο μέσος μισθός, τόνισε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης.

Έντονες οι αντιδράσεις στην αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «άτολμο». Για να εφαρμοστεί ένας τέτοιος νόμος, τονίζει, θα χρειαστούν 23 ολόκληρα χρόνια για να πάμε στις συλλογικές συμβάσεις και να καλυφθεί το ποσοστό του 80%, δηλαδή ο κατώτατος μισθός να είναι το 80% ενός βασικού μέσου μισθού.

Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης λένε ότι ο νόμος αυτός δεν θα έχει αίσιο τέλος, θα καταργηθεί στην πράξη και δεν μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα.

Πριν από λίγα λεπτά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει για προπαγάνδα στις συλλογικές συμβάσεις που έχει και επικαλείται η κυβέρνηση καθημερινά, ατολμία, ενώ λέει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση να δεχθεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ότι «οι μισθοί μας είναι κάτι μεταξύ Κολομβίας και Μεξικού».

Δριμεία κριτική άσκησε με τη σειρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Φτάνει πια με την κοροϊδία σας. Το ίδιο θέατρο συνεχίζετε να παίζετε και με τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Ψέματα, ψέματα και πάλι ψέματα».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, από την άλλη πλευρά, σημείωσε:

Advertisement
Babis

«Οι ώρες εργασίας παρέμειναν κατά σχεδόν τετρακόσιες ώρες περισσότερες συγκριτικά με τις γερμανικές. Οι Γερμανοί είναι επίσης οι κορυφαίοι στις αναρρωτικές άδειες με 25 ημέρες ετησίως σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 14 ημέρες. Ο Έλληνας λοιπόν εργάζεται, δεν αμείβεται και τον λένε τεμπέλη και μίζερο. Και μιλάμε για κατώτατο μισθό. Τι να συζητάμε;».

Η μόνη χώρα που εφαρμόζει τον αλγόριθμο είναι η Γαλλία και δείτε τα χάλια της και την κατάντια της. Για αυτό και δεν ψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο», επισήμανε ο Δημήτρης Νατσιός.

Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε:

Αυτά έλεγε ο κύριος Μητσοτάκης το 2018 και πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι ο άνθρωπος ήταν απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία έλεγε. Είναι συνεπής στις νεοφιλελεύθερες εμμονές του, στην πολιτική διάλυσης του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι συνεπής στην πολιτική διάλυσης του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας».

πηγή ertnews.gr

φωτο: EUROKINISSI


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα