∆ηµοσιογράφοι, πρώην υπουργοί, ακαδηµαϊκοί και πολλά νέα πρόσωπα µεταξύ των υποψήφιων βουλευτών της Πειραιώς
Σταρς, όπως είναι ο ποδοσφαιριστής της «χρυσής» οµάδας του Euro 2004 Τάκης Φύσσας, που όλα δείχνουν ότι θα κατεβεί στη Β’ Αθήνας, τηλεοπτικοί δηµοσιογράφοι, υπουργοί των κυβερνήσεων του Κώστα Καραµανλή και του Αντώνη Σαµαρά, που δεν είναι στην παρούσα Βουλή, ακαδηµαϊκοί και πολλά νέα πρόσωπα θα είναι µεταξύ των υποψήφιων βουλευτών της Νέας ∆ηµοκρατίας.
Ο στόχος είναι τα ψηφοδέλτια να έχουν… άρωµα διεύρυνσης και να στοχεύουν σε ειδικά εκλογικά κοινά. Τα «Π» αποκαλύπτουν το πρώτο όνοµα που έχει σχεδόν «κλειδώσει» για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Πρόκειται για τον Οδυσσέα Ζώρα, πρύτανη του Πανεπιστηµίου Κρήτης, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της European Society of Surgical Oncology (ESSO), ο οποίος στις προηγούµενες δηµοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος µε τον συνδυασµό του πρ. δηµάρχου Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, ενώ το τελευταίο διάστηµα διδάσκει στην Πολιτική Ακαδηµία της Ν.∆.
Από την Κεντροαριστερά προέρχεται και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, πρώην στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Βενιζέλου και προσωπικός φίλος του προέδρου της Ν.∆. Απόφοιτος του JFK School of Government του Harvard, του Engineering Systems Division του ΜΙΤ και του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, συζητείται για τη Β’ Αθήνας.
Παράλληλα, ο άρτι αφιχθείς από το Ποτάµι βουλευτής Αχαΐας, Ιάσων Φωτήλας, θα πολιτευθεί εκ νέου στην ίδια εκλογική περιφέρεια, ενώ ο προερχόµενος από την Ενωση Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος, αναπληρωτής γραµµατέας (πλέον) επιστηµονικών φορέων της Ν.∆., στη Β’ Αθήνας.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, εισηγήσεις έχουν κατατεθεί για τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, ως µια συµβολική κίνηση διεύρυνσης προς τα δεξιά. Το όνοµα του απόστρατου αξιωµατικού έχει ακουστεί και από την πλευρά του Κ. Καραµανλή, ενώ υπενθυµίζεται ότι σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και επί Σαµαρά για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά δεν προχώρησαν.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε, επίσης, πριν από µήνες µε τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ∆ηµήτρη Τσακνάκη. Αν κατεβεί υποψήφιος, θα είναι στα Γρεβενά, απ’ όπου κατάγεται. Ωστόσο, συζητήσεις έγιναν και µε τον Γιώργο Καραµαλίκη, πρώην αρχηγό ΓΕΝ, για την Αχαΐα. Εντονα ακούγεται για τη Βοιωτία το όνοµα του Μιχάλη Γιαννάκη, πρώην βουλευτή, που είχε κατεβεί µε τους ΑΝ.ΕΛ. το 2012.
Με το θέµα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων έχουν επιφορτιστεί ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και συντονιστής των τοµεαρχών της Κ.Ο., Μιχάλης Μπεκίρης, ο γραµµατέας του κόµµατος, Λευτέρης Αυγενάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου, Βασίλης Κικίλιας, ο σύµβουλος στρατηγικής, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, Μακάριος Λαζαρίδης, ο σύµβουλος του προέδρου Γιώργος Μυλωνάκης και άλλοι, χωρίς ακόµα να έχει ολοκληρωθεί η σχετική λίστα.
ΟΙ «ΚΟΜΜΕΝΟΙ».
Στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο., η Ντόρα Μπακογιάννη, απευθυνόµενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έθεσε ένα σηµαντικό ζήτηµα σχετικά µε τις «γαλάζιες» εκλογικές λίστες. «Πολλοί εµφανίζονται και λένε ότι “είµαι άνθρωπος του Κυριάκου και κατεβαίνω υποψήφιος”. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί», είπε για να λάβει την απάντηση από τον πρόεδρο της Ν.∆.: «Υποψήφιοι αυτή τη στιγµή είναι µόνο οι βουλευτές».
Από την πλευρά του, ο γραµµατέας του κόµµατος, Λ. Αυγενάκης, λέει σε όσους επιθυµούν να κατεβούν µε τη Ν.∆. στις εκλογές: «Βαθµολογείστε όλοι». «Από εσάς εξαρτάται αν θα µπείτε στα ψηφοδέλτια. Σε κανέναν δεν χαρίζεται τίποτα. Να αποδείξετε ότι το αξίζετε. Θα εκλέξουµε τουλάχιστον τους διπλάσιους βουλευτές. Υπάρχουν θέσεις για όλους όσοι τρέχουν», τονίζει. Επειδή είναι της µόδας σήµερα να λέει κάποιος ότι είναι «του Κυριάκου», εντοπίστηκαν 4-5 περιπτώσεις να δηλώνουν «υποψήφιοι», ενώ ήταν «κοµµένοι» από την οδό Πειραιώς, και ελήφθησαν µέτρα.
ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ.
Ενδεικτικό είναι ότι τουλάχιστον 10-12 πρώην υπουργοί του κόµµατος συναντήθηκαν µε τον Κυρ. Μητσοτάκη για να του ζητήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι. Ελάχιστοι όµως πήραν το «χρίσµα». Οι περισσότεροι είτε αποχώρησαν µε κάποια αόριστη υποσχετική είτε συνεχίζουν να είναι στην αναµονή. Πάντως, η αθωωτική απόφαση για το Βατοπαίδι άνοιξε τον δρόµο για την επιστροφή στην πολιτική του Θόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος εκλεγόταν στην Περιφέρεια Αττικής. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο της Κύπρου, ενώ είναι και πρόεδρος του παλαιότερου ελληνικού think tank, του Κέντρου.
ΕΧΟΥΝ «ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ».
Οι υποψηφιότητες των πρώην υπουργών που έχουν «κλειδώσει» αφορούν τον «καραµανλικό» Ευριπίδη Στυλιανίδη, που στήριξε τον Βαγγέλη Μεϊµαράκη, χρησιµοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισµούς ιδεολογικού περιεχοµένου κατά του Κυρ. Μητσοτάκη, και ο οποίος συναντήθηκε µε τον πρόεδρο της Ν.∆. και πήρε το «πράσινο φως» να κατεβεί στη Ροδόπη. Την επαναπροσέγγιση ενθάρρυνε και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραµανλής.
Στην Αχαΐα θα κατεβεί ο υφυπουργός Οικονοµικών της κυβέρνησης Σαµαρά, Γιώργος Μαυραγάνης, στη Θεσπρωτία θα είναι υποψήφιος ο «καραµανλικός» πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, ενώ η πρώην υφυπουργός Ζέττα Μακρή, πρόεδρος του ∆ιακοµµατικού Πολιτικού Συνδέσµου Γυναικών, θα ξανακατεβεί στη Μαγνησία. Την επιθυµία του να κατεβεί ξανά στη Β’ Αθήνας εξέφρασε προσφάτως στον Κυρ. Μητσοτάκη ο πρώην υπουργός Οικονοµικών, Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ ο Αρης Σπηλιωτόπουλος συζήτησε το ενδεχόµενο της υποψηφιότητάς του στην Α’ ή τη Β’ Αθήνας.
Από τους ευρωβουλευτές, η Μαρία Σπυράκη θα κατεβεί στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου άνοιξε γραφείο, ενώ ο Γιώργος Κύρτσος είναι στη διάθεση του προέδρου είτε για τη Β’ Αθήνας είτε για τη Φθιώτιδα.
Το δικό τους «παρών» δίνουν οι δηµοσιογράφοι. Εκτός από τον Κ. Μπογδάνο (Α’ Αθήνας), έχουν πέσει στο τραπέζι οι πιθανές υποψηφιότητες της Μαρίας Χούκλη (Β’ Αθήνας) και του Γιάννη Λοβέρδου (Α’ Αθήνας).
Ακολουθούν λίστες µε πρόσωπα που συζητιούνται για τα ψηφοδέλτια της Ν.∆.
Α’ Αθηνών: Θεόδωρος Φορτσάκης (µετακοµίζει από το Επικρατείας), Φωτεινή Πιπιλή, Θανάσης Πλεύρης, ∆ηµήτρης Ιατρίδης, Ευγένιος-Σάκης Κολλάτος, Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης.
B’ Αθηνών: Νίκη Κεραµέως (µετακοµίζει από το Επικρατείας), Σάκης Ιωαννίδης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Βασίλης Ξυπολυτάς, Τάσος Γαϊτάνης, Ντόρα Πάλλη, Ζωή Ράπτη, Ιωάννα Γκελεστάθη, Μανώλης Γραφάκος, Τιτή Ντολαπτσή. Περιφέρεια Αττικής: Βασίλης Οικονόµου (µετακοµίζει από το Επικρατείας), Νίκος Σοφιανός, Νίκος Πέππας, Γιώργος Κώτσηρας, Ευρώπη Κοσµίδη, Αρµόδιος ∆ρίκος, Ανδρέας Τσώκος, Βαγγέλης Λιάκος.
Α’ Πειραιά: Κ. Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Μελάς, Ιωάννης Βουτσινάς, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Τάσος Αβραντίνης (προερχόµενος από τη ∆ράση), Βασίλης Κορκίδης (πρόεδρος της ΕΣΕΕ).
Β’ Πειραιά: Μιχάλης Λιβανός, Ανδρέας Παλευρατζής, Παναγιώτης Τραγάκης (γιος του βουλευτή Γιάννη Τραγάκη).
Α’ Θεσσαλονίκης: ∆ηµήτρης Σταµάτης (µετακοµίζει από το Επικρατείας), Βασιλική Νάκου, Αννα Ευθυµίου, ∆ηµήτρης Πανοζάχος, Στράτος Σιµόπουλος, Αννα Ευθυµίου, Σωκράτης ∆ηµητριάδης, Νίκος Κυριζίδης, ∆ηµήτρης Κούβελας.
Β’ Θεσσαλονίκης: Γιώργος Καραγιάννης, ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος, Θεοφάνης Παππάς, Πάρης Τσογκαρλίδης, Κ. Ευθυµίου.
Σέρρες: Τάσος Χατζηβασιλείου, ∆ηµήτρης Γκολέµης.
Καβάλα: Γιώργος Καλλαντζής, πρώην υπουργός.
Ξάνθη: Μιχάλης Πουσπουρίκας.
Εβρος: Ακης Γεροντόπουλος, Αλέξανδρος ∆ερµεντζόπουλος, Χρυσή Μπαχαρίδου, Χριστόδουλος Τοψίδης, Σταύρος Κελέτσης.
Ιωάννινα: Νίκος Γερασιµίδης.